Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 1. maaliskuuta 2016

Hiihtoloma Kalevala-lomaksi ja syysloma Finlandia-lomaksi – näin lapsia voisi kasvattaa kulttuuriin

Miltä näyttäisivät koulujen ja perheiden arki, jos todella panostaisimme kulttuuriinkin jo kasvatuksessa? Ainakin lomia voisi järjestellä uusiksi, ehdottaa Janna Rantala kolumnissaan.

HS Ilta
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Suomalaisen kulttuurin päivänä haaveilin. Miltä näyttäisivät kouluvuotemme, perhe-elämämme ja kalenterimme, jos todella saisimme panostaa kulttuuriinkin jo kasvatuksessa? Tiedättehän: 10 000 toistoa, nuorna vitsa väännettävä ja niin edelleen.

Ainakin kouluvuoden lomia täytyy järjestellä uusiksi. Kansan suussa yhä hiihtolomana kulkeva viikko nimetään Kalevala-lomaksi. Kyllä kansalliseepoksen ja siitä ammentavan monenlaisen kulttuurin parissa kuluu vähintäänkin viikko vuodessa. Kullervon teemavuosi versoi kaltoin kohdellun nuoren miehen tarinan koskettavasti tavoittavaa tanssia, kuvataidetta, musiikkia.

Kalevalan muutkin kertomukset linkittyvät lapsille ja nuorille edelleen tärkeisiin aiheisiin. Mihin heimoon kuulun? Mitä merkitsee sota? Miten puoliso valitaan, kuka minuun saa koskea, tuoko rikkaus onnen? Vertaile, miten näitä aiheita käsitellään muissa kulttuureissa.

Syysloma alkaa sinä päivänä, kun Finlandia-ehdokkaat julkistetaan.

Koko kansa lukee viikon. Opetushallitukselle voisi olla kunnia-asia varmistaa, että jokainen koululainen saa Finlandia Junior -teokset kotiin toimitettuna. He saisivat valita perinteisen kirjan, äänikirjan tai sähköisen kirjan.

Finlandia-lomalta palattaisiin kuin mielen kaukomatkalta, virkistyneenä ja valmiina pohdiskelemaan teosten teemaa, henkilökuvaa, rakennetta, dialogia sekä sijoittumista kansalliseen ja kansainväliseen kirjalliseen kenttään. Onnistuu harjaantuneelta kolmasluokkalaiselta vaivatta.

Joulun teema olisi tietysti design eri muodoissaan. Joku kuitenkin suunnittelee ja valmistaa joulukortit, lahjapaperit, pakettikortit ja kuusenkoristeet, varsinaisten lahjojen lisäksi. Luovuus kunniaan! Itse tekemällä saa tuntumaa siihen aikaan ja vaivaan, jotka prosessi vaatii. Työpajojen rinnalle voisi raivata aikaa muiden suunnittelemien tuotteiden arvioinnille ja arvostukselle: Lahjapaperi aikakautensa tuotteena. Arvioi lelun kestävyyttä teollisen muotoilun näkökulmasta.

Enää ei vaadita opettajalta huomattavaa viitseliäisyyttä ja nokkeluutta, jota saisi johonkin rakoseen järjestettyä piipahduksen oopperassa. Kesäloma hoitaa osan hommasta: Valitse silloin lapsellesi teatteri- tai musiikkiproduktio, valokuvausleiri, useampi näyttelykäynti, maalauskurssi, ruokakulttuurin perus- ja jatko-opinnot, askeleista koreogafiaksi -työpaja, elokuvataiteen alkeet -luentosarja, muotoilukerhon teemamatka tai muu kulttuurin syventävä opintokokonaisuus. Asianomaisten ministeriöiden vahvalla, poikkihallinnollisella tuella tietenkin.

Kaikkea ei voi jättää valtion varaan. Meidän vanhempienkin on tuettava lastemme kulttuurista kasvua. Taas hurahtaa viikonloppu lukukopissa – kirjaklubin kotiturnaus, kato! Meidän Villellä on leffaharkat kolmesti viikossa, ja tietysti päivittäinen kuvan rajaus -kotitreeni siihen päälle. Muotoilukerho kokoontuu arkiaamuna klo 6.10, koska ateljeevuorot ovat niin tiukassa.

Eivät ne nobelit, kultaisetkarhut ja reddotit kuulkaa syliin noin vaan putoa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?