Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 1. elokuuta 2016

Verkostomarkkinoinnissa oman edun tavoittelu puetaan hyväntekeväisyyteen

HS Ilta
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Minut pyydettiin kesälomalla työtapaamiseen. Lomastani huolimatta suostuin, koska kysyjä vetosi avunpyyntöön. Hän halusi esitellä minulle uuden bisnesideansa.

Paikalla oli myös minulle vieras kollega, joka aloitti yllätyksekseni luennon erityisen laadukkaasta ja terveellisestä kahvista sekä omega-3-rasvahappojen hyödyistä. Minut paikalle kutsunut tuttava pysytteli lähes hiljaa.

Pitkän luennon loppumetreillä alkoi selvitä, mistä todellisuudessa oli kyse. Parivaljakko yritti värvätä minua mukaan verkostomarkkinointiin.

Lupaukset hipoivat taivaita: parhaimmillaan voisin kuulemma tienata yli kymppitonnin kuussa tekemättä juuri mitään. Värväämällä muita tienaisin itsekin.

Vaikka tiedän varsin hyvin rasvahappojen hyödyt, kieltäydyin. Saisinhan niitä ihan tavallisesta kaupastakin, eikä minulla todellakaan ollut kiinnostusta ostaa tonnin aloituspakettia ja alkaa etsiä lisää myyjiä talliini.

Alkoi kiivas rekrytointi. Ensin imartelun, sitten syyllistämisen keinoin. Kuinka kehtaankin jättää kertomatta läheisilleni tuotteista, jotka muuttaisivat heidän elämänsä. Pöytään iskettiin lukuja, joiden mukaan jopa 95 prosenttia maailman väestöstä voisi paremmin, jos pääsisi tuotteeseen käsiksi. Minä olin este, kun en halunnut levittää ilosanomaa.

Seuraava taktiikka oli vedota sisäiseen hyväntekijääni: tuotteen kehittelijöiden suurin haave olisi kuulemma lisätä kalaöljyään Afrikan juomavesiin. Tavoitteeseen oli vielä matkaa, mutta jokainen myyty pullo veisi lähemmäs sitä.

Mielestäni inhottavinta tapaamisessa olikin se, miten oman edun tavoittelu oli puettu hyväntekeväisyyteen. Kun puheessa vilahtaa jatkuvasti termi passiivinen tulo, on minusta turha vedota maailman terveydentilan kohentamistavoitteisiin.

Päätavoite on pyrkiä rikastumaan mahdollisimman vähäisellä vaivalla. Mikäs siinä, jos sen sanoo suoraan. Hyvän tekemisen voisi aloittaa vaikka siitä, että kutsuisi ihmisen tapaamiseen rehdisti ja avoimesti.

Mieluummin kerron ystävilleni hyvistä tuotteista ilman, että minun täytyy yrittää väkisin myydä heille niitä. Ettäs kehtaankin.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?