Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

EU:lta puuttuu suuri visio

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
HSTV:n keskustelu: Onko EU tullut tiensä päähän?
HSTV:n keskustelu: Onko EU tullut tiensä päähän?
HSTV:n Suuressa Eurooppa-keskustelussa selvitettiin miten nyt voi oikeuksien, arvojen, vapauden ja solidaarisuuden EU? Onko historiallinen projekti tullut tiensä päähän? Tätä pohtivat Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, tutkija ja aktivisti Thomas Wallgren, Eurooppanuorten puheenjohtaja Mariam Rguibi sekä Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen. Keskustelua johtavat HS:n toimittajat Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.

HSTV:ssä järjestettiin keskiviikkona suuri Eurooppa-keskustelu, jossa pohdittiin EU:n tulevaisuutta.

Kiinnostavaa oli se, että eurokriisi mainittiin ensimmäisen kerran vasta tunnin keskustelun jälkeen. Kaikkiaan EU-keskustelu kesti kaksi tuntia.

Akuutein vaihe eurokriisissä näyttää olevan ohi. Ainakaan se ei enää uhkaa koko EU:n olemassaoloa.

Suurin syy eurokriisin painumiseen taka-alalle taitaa kuitenkin olla se, että sen tilalle on tullut uusia ongelmia: Ennen kaikkea pakolaiskriisi.

Pakolaiskriisi voi muuttaa EU:ta perustavanlaatuisesti.

Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta pyrkii Eurooppaan miljoonia pakolaisia. Kyseessä on valtava humanitäärinen kysymys, joka samalla koettelee ennen näkemättömällä tavalla EU-maiden keskinäistä solidaarisuutta. Nationalistiset ja rasistiset liikkeet kasvattavat suosiotaan.

EU:n keskeinen arvo, vapaa liikkuvuus on uhan alla. Euroopan sisälle pystytetään uudelleen muureja. Keskiviikkona Itävalta kertoi rakentavansa aidan Slovenian vastaiselle rajalleen.

HSTV:n keskustelussa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen viittasi vanhaan sanontaan, jonka mukaan EU on kuin polkupyörä. Se etenee niin kauan kuin pyörää poljetaan. Jos polkeminen loppuu, kulkuväline kaatuu.

EU:n historia onkin jatkuvaa integraation syvenemistä. Useimmiten sysäyksen yhteistyön lisäämiseen on antanut jokin kriisi. Kun tilanne on vaikea, niin jäsenmaat ovat olleet valmiita siirtämään kansallista päätösvaltaa unionille. Uskotaan, että ongelmat on helpompi hoitaa yhdessä.

Nyt EU:ssa on kriisi. Tai useampikin kriisi. Mutta harva uskoo, että integraatio merkittävästi syvenisi lähivuosina.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) puhui EU:n tulevaisuudesta lokakuun alussa Bruggessa Belgiassa Eurooppa-yliopiston lukukauden avajaisissa.

Stubbin mukaan nyt on käsillä eurooppalaisen yhteistyön murrosvaihe, jota voi verrata 1950- ja 1990-lukuihin. Vuonna 1951 syntyi hiili- ja teräsunioni. Vuonna 1992 solmittiin Maastrichtin sopimus, joka johti Euroopan unionin syntymiseen. Samalla sovittiin yhteisvaluutta euron syntymisestä.

Nykyinen murros tuskin kuitenkaan johtaa integraation merkittävään syvenemiseen.

Stubb sanoi puheessaan, että ei usko nopeaan hyppäykseen. Hän kehotti EU-maita ennen kaikkea keskittymään käytännönläheiseen ongelmanratkaisuun. Syynä on se, että EU-mailta ei löydy yhtenäistä visiota siitä, miten unionia pitäisi viedä eteenpäin.

Todennäköisesti EU tuleekin jatkossa kehittymään hyvin eritahtisesti. Britannia järjestää ensi vuonna kansanäänestyksen mahdollisesta EU-erosta.

EU:n ytimenä on euroalue, jossa integraatio näyttää ainakin jollain vauhdilla etenevän. Viime vuonna tuli voimaan yhteinen pankkivalvonta, ja parhaillaan euromaat vääntävät yhteisestä talletusrahastosta.

Kesällä julkistettiin viiden EU-instituution puheenjohtajan raportti, jossa pohdittiin EU:n tulevaisuutta askel askeleelta. Ensimmäinen vaihe on rahaliiton viimeistely, sitten rahoitusunioni, sitten fiskaaliunioni ja lopulta poliittinen unioni, joka tarkoittaa täyttä liittovaltiota.

Raportin mukaan liittovaltio voisi toteutua 2025.

Näin nopeaan kehitykseen ei usko kukaan. Jäsenmaat haluavat pitää verotuksen ja talouspolitiikan omissa käsissään. Kellään ei tunnu olevan haluja myöskään EU-budjetin merkittävään kasvattamiseen.

EU polkee eteenpäin, mutta tahti on nyt hyvin hidasta. Vauhti saattaa myös täysin pysähtyä.

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?