Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

Kulttuurien kohtaamisesta syntyy uutta kulttuuria

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Olen Japanissa korealaiseen perheeseen syntynyt maahanmuuttaja vuodelta 1970.

Muutin Suomeen avioliiton vuoksi. Suomalaiset musiikkipiirit ottivat minut lämpimästi vastaan, kun saavuin Helsinkiin mukanani diplomi Pariisin Konservatoriosta. Sain runsaasti tukea ja ymmärrystä klassisen musiikin piireissä.

Arkielämä kolmen lapsen maahanmuuttajaäitinä ei kuitenkaan sujunut yhtä joustavasti. Suomalainen ilmapiiri oli 1970-luvulla kovin toisenlainen kuin nyt. Ulkomaalaiset, varsinkin ihonväriltään ja ulkonäöltään kantaväestöstä poikkeavat, olivat monille ehkä outoja ja pelottavia. Sain kuulla jopa korkeasti koulutetuilta ihmisiltä huolestuneita kommentteja seka-avioliiton tuloksena syntyvien ”sekarotuisten” lasten tulevaisuudesta.

Opiskellessani Pariisissa en hetkeäkään kokenut olleeni muukalainen. Ranskassa on satojen vuosien perinteet maailmanlaajuisessa vuorovaikutuksessa. Tuntui vapauttavalta, kun kukaan ei kiinnittänyt huomiota syntyperääni. Kun kerroin olevani korealainen, asia hyväksyttiin kyselemättä.

Suomessa jouduin kohtaamaan uudelleen rotuennakkoluuloja, joihin olin lapsena törmännyt synnyinmaassani.

Suomessa asuessani olen parhaani mukaan koettanut oppia ja omaksua suomalaista kulttuuria ja tapoja. Maan sijainti idän ja lännen rajamaastossa mahdollistaa hedelmälliset vaikutukset molemmista ilmansuunnista. Monipuoliset vaikutteet ovat olleet Suomelle suuri rikkaus. Globalisaatio sekoittaa väistämättä ihmisiä ja kulttuureja entistä enemmän ja nopeammin. Maahanmuuttoa ei voi estää raja-aidoilla.

Toki virheitäkin sattuu. Mutta turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat tuovat mukanaan myös asioita, jotka ovat uusia tai Suomessa hiipuvia, esimerkiksi perinteisiä inhimillisiä arvoja.

Monissa kulttuureissa yhteisöllisyys, erityisesti suku ja toisista välittäminen ovat keskeisessä asemassa. Kulttuurien kohtaamisesta ja vaikutteiden sekoittumisesta syntyy uutta kulttuuria. Se ruokkii ja rikastaa vanhaakin maaperää kuin hedelmällinen komposti, joka saa aikaan uutta kasvua. Ihanteellisessa tapauksessa pitäisi voida sanoa ”kiitos, kun saamme tulla tähän maahan” tai ”kiva, kun valitsitte maamme”.

Itsestään selvää on edellyttää kaikilta maahanmuuttajilta maan lakien, kulttuurin ja tapojen kunnioittamista.

Luottamuksen rakentaminen vie aikaa, eikä sitä ole helppoa ylläpitää. Luottamuksen voi myös herkästi pettää. Ilman luottamusta ihmiskunnalla ei kuitenkaan ole tulevaisuutta.

Olen kiitollinen toisesta kotimaastani.

Yoshiko Arai

muusikko (melkein suomalainen), Helsinki

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?