Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

Hoitoon huutamisen takia

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
Juha Metso
Henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan sortuva mies voi hakea apua esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liiton Jussi-työstä.
Henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan sortuva mies voi hakea apua esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liiton Jussi-työstä. Kuva: Juha Metso

Kymenlaaksolaisen Martin päivä lähti huonoon suuntaan heti aamulla. Hän heräsi kotonaan liian lyhyiksi jääneiden yöunien jälkeen ja asteli väsyneenä aamiaiselle. Martin uhmaikäiset lapset kinastelivat pöydässä ja tuntuivat käyttäytyvän vielä tavallistakin riehakkaammin.

Isä alkoi tuntea olonsa avuttomaksi. Ruokailun jälkeen hän puuhaili omiaan ja yritti rauhoittua.

Pari tuntia myöhemmin lapset alkoivat nujakoida keskenään pihalla. Sitten toinen lapsista työnsi kätensä käynnissä olevan auton etumaskista moottoritilaan.

”Sain aivan uskomattoman raivarin. Huusin kuin rantapiru. Haukuin lapsia perkeleen idiooteiksi ja ääliökakaroiksi. Tiedätkö, vähän kuin painekattila olisi räjähtänyt. Ihan karmeaa tekstiä.”

Raivokohtaus ei ollut ensimmäinen laatuaan, sillä Martti oli karjunut suoraa huutoa vaimolleen ja lapsilleen vuosien varrella useita kertoja. Yleensä kohtauksen oli laukaissut jokin jälkeenpäin mitättömältä tuntunut pikkuasia.

”Tuolla kerralla kuitenkin tajusin jotenkin tilanteen. Huutomyrskyn jälkeen vanhempi lapsi löi minua käteen ja sanoi, että tyhmä isi. Se oli ihan pelkkä läpsäisy, mutta jostakin syystä se herätti. Tajusin, että minusta on tullut juuri sellainen isä, joka minulla oli kotona ja joka en ikinä haluaisi olla. Olin älyttömän pettynyt itseeni ja päätin, että nyt tämän on pakko loppua.”

Martti soitti Suomen mielenterveysseuran valtakunnalliseen kriisipuhelimeen ja kertoi raivokohtauksistaan. Vastaus oli šokki.

”Sieltä sanottiin heti ensimmäiseksi, että tiedätkö jätkä, sinä olet väkivaltarikollinen. Sanoin, että minä pyydän tässä apua, anna edes jotain. Ei se auttanut yhtään. Lopulta totesin vaan, että kiitti letuista, ja löin luurin korvaan.”

Aiemmin Martti oli riitojen ja anteeksipyyntöjen jälkeen etsinyt apua internetin vihanhallintasivustoilta, mutta ohjeet eivät tuntuneet auttavan. Sivustoilla kehotettiin yleensä ensimmäiseksi lopettamaan viinanjuonti.

Martin ongelmia ei aiheuttanut viina. Hänen pinnansa paloi selvin päin.

”Onneksi löysin Ensi- ja turvakotien liiton sähköisen lomakkeen. Kirjoitin siihen, että tarvitsen apua raivokohtauksiin. Odotukset eivät olleet hirveän korkealla, mutta heti seuraavana arkipäivänä sain soiton Jussi-työntekijältä.” Jussi-työksi kutsutaan väkivaltaisuuteen apua tarvitsevien miesten palvelua.

Nyt Martti on keskustellut ongelmastaan Kotkan Karhulassa sijaitsevassa väkivaltatyön palvelukeskuksessa Pysäkissä kolme kertaa. Tuoreimmasta huutokohtauksesta on aikaa kolmisen kuukautta.

”Ensimmäistä kertaa koskaan joku on vain avoimesti kuunnellut ilman ennakkoasenteita. En minäkään hyväksy fyysistä tai henkistä väkivaltaa. Se ei silti paljon auta ongelman ratkaisemisessa, jos vain todetaan, että siinäpä vasta mulkku mies.”

Vaimon kanssa keskustelut ovat aiemmin jääneet pinnalliseksi hyssyttelyksi. Kaverien kanssa Martti ei ole edes yrittänyt.

”Olen korkeakoulutettu, hyvässä työssä ja tällainen tavallinen, isokokoinen suomalainen mies. Olen ajatellut, ettei kukaan usko tällaisella kaverilla olevan ongelmia”, Martti sanoo.

Hänen mukaansa vihanhallintaongelmat kumpuavat osaltaan lapsuudessa koetusta henkisestä alistamisesta, nöyryytyksestä ja muusta sanallisesta väkivallasta. Ongelmien käsittely on kuitenkin kesken.

Martti ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään lastensa ja työsuhteidensa takia.

”Tietenkin tajuan, että minä se lapsilleni olen huutanut ja heitä lytännyt. Aluksi oli hyvin vaikea hyväksyä sitä, että olen perheväkivallan vastaisessa ohjelmassa, vaikken ole lyönyt ketään.”

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?