Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

Palkkatasa-arvo luisuu hallituksen toimien mukana

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Lauantaina päättyi naisten tämän vuoden palkanmaksu, jos palkat suhteutetaan miesten palkkoihin. Symbolinen päivä on tärkeä muistutus siitä, miten suuri ero naisen ja miesten keskimääräisissä ansiotasoissa on.

Tilastokeskuksen mukaan naisen palkka on 83 prosenttia miehen ansiotasosta. Noin puolet palkkaerosta selittyy luonnollisilla syillä eli työelämän suuntautumisella: naiset ja miehet jakautuvat eri toimialoille ja tehtäviin.

Liian suuri osa palkkaerosta on edelleen niin sanottua selittämätöntä eroa. Korkeammin koulutetut naisetkaan eivät nouse miehiä vastaavaan urakiitoon, ja naisjohtajien palkkataso laahaa miesten perässä.

Britanniassa tähän ollaan puuttumassa lisäämällä palkan päälle maksettavien bonusten avoimuutta. On pohdinnan arvoista miettiä, miten esitystä voitaisiin edistää myös Suomessa.

Bonusjärjestelmien rinnalla on pohdittava suuria työelämän tasa-arvon esteitä. On yhteiskunnan tehtävä ratkaista, miten naiselle voidaan edelleen maksaa 83 prosenttia miehen palkasta.

Palkkaerojen yhteydessä on puhuttava, miten tasa-arvoa edistetään tuleville työntekijäsukupolville. On yksiselitteisesti lopetettava vanhakantaisten sukupuoliroolien vahvistaminen.

Ajattelu insinööripojista ja hoitajatytöistä ei synny tyhjiössä, vaan näihin rooleihin tuupitaan lapsia taaperoikäisestä lähtien. Jos tytöistä kasvatetaan kotona kilttejä hännystelijöitä ja samalla pojille sallitaan enemmän rasavilliä käytöstä, on selvää, että tämä heijastuu aikuisiässä omaksuttuihin rooleihin.

Eikö lasten pitäisi saada päättää itse? Voisiko päiväkodissa jopa kannustaa tyttöjä riehumaan? Samalla pojille voisi antaa tilaa leikkiä nukeilla sekä osoittaa avoimesti hellyyttä ja huolenpitoa.

Asenteenmuutoksen ohella työelämän tasa-arvon edistäminen on päättäjien ratkaistavissa. Suuret kysymykset, kuten perhevapaiden tasaaminen ja naisten köyhyysloukuksi muodostuneen kotihoidon tuen lakkauttaminen, ovat tasa-arvotekoja, jotka tulisi toteuttaa tulevia sukupolvia ajatellen.

Nyt hallitus on laskemassa pienipalkkaisten, naisvaltaisten alojen ansiotasoa. Lisien leikkaaminen tarkoittaa selvää heikennystä näiden naisten tulotasoon, mikä heijastuu myös heidän eläkkeisiinsä.

Suomeen ollaan kasvattamassa uutta, heikon toimeentulon varassa elävää eläkeläisnaisten joukkoa. Hallituksen toimet herättävät syystäkin tunteita.

Taloudellisesti vaikeina aikoina on erityisen tärkeää lisätä työelämän tasa-arvoa. On luotava uskoa jokaiseen meistä ja vahvistettava ajatusta, että yrittäminen ja ponnistelu kannattaa.

Jokainen saa palkan muodossa korvauksen ponnistelustaan. Se maksetaan oikeudenmukaisesti ja reilusti.

Sara Salomaa

Helsinki

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?