Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

Yksin ei ole pakko matkustaa – näin löydät matkalle kaverin

HS Ilta
 
Sinimaaria Kangas
Aleksi Kinnunen
New Yorkista voi saada enemmän irti kaverin kanssa.
New Yorkista voi saada enemmän irti kaverin kanssa. Kuva: Aleksi Kinnunen

Varsinkin pitkille reissuille voi olla vaikea löytää tuttua matkaseuraa. Kolme matkailijaa kertoo, miten he löysivät matkakaverin netin kautta, lentokentältä ja matkalta – ja miten yhteinen matka sujui.

New York -unelma toteutui nettikaverin kanssa

Marianne Laine, 29:

”Saavuimme New Yorkiin iltapäivällä. Kun selvisimme vihdoin ulos lentokentältä, päivä oli jo alkanut hämärtyä. Kaupunki näkyi ilmajunan ikkunasta auringonlaskun punaiseksi värjäämää taivasta vasten. Siihen hetkeen tiivistyi vuosikausien odotus. Tunsin syvää ja puhdasta onnellisuutta.

Luin 12-vuotiaana New Yorkiin liittyvän kirjan ja rakastuin kaupunkiin välittömästi. Siitä hetkestä lähtien aloin haaveilla matkasta sinne. Suurin este unelman toteutumiselle on ollut seuran puute. Haluan jakaa reissukokemukset jonkun kanssa, ja tuntuu turvallisemmalta, kun ei ole ypöyksin matkassa.

Omassa lähipiirissäni ei ole potentiaalista matkaseuraa, joten vaihtoehdoksi jäi etsiä kaveri netistä. Vuosien varrella olen silloin tällöin käynyt läpi matkaseurasivustoja ja yhteen ilmoitukseen vastasinkin ilman tulosta.

Viime vuonna päätin toteuttaa matkan vuonna 2015 syntymäpäivälahjana itselleni – joko seuran kera tai yksin. Niinpä laitoin ilmoituksen parille sivustolle. En hirveästi luottanut siihen, että voisin löytää kaverin tällä tavoin, mutta olipa hienoa olla väärässä.

Tapasimme Jonnan kanssa livenä vasta lentokentällä pari tuntia ennen lähtöä. Sitä ennen olimme pitäneet tiiviisti yhteyttä ensin sähköpostitse ja sitten Facebookin kautta. Matka varattiin Skype-treffien välityksellä.

Ihme kyllä en jännittänyt reissua yhtään. Se meni juuri niin hyvin kuin etukäteen ajattelinkin. Heti ensitapaamisesta lähtien tuntui kuin olisimme tunteneet kauemminkin, ja oli täysin luonnollista olla matkalla kyseisen ihmisen kanssa.

Marianne Laineen kotialbumi
Marianne ja Jonna matkustivat yhdessä unelmiensa kaupunkiin New Yorkiin.
Marianne ja Jonna matkustivat yhdessä unelmiensa kaupunkiin New Yorkiin.

Reissun onnistumiseen vaikutti varmasti se, että New York oli meille molemmille suuri haave. Olimme myös heti alusta lähtien samoilla linjoilla sen suhteen, mitä halusimme kaupungissa tehdä ja missä paikoissa vierailla.

Onhan toki aina mahdollista, että livenä homma ei toimi yhtään tai että kaveri tekee viime hetken oharit. Suosittelen silti rohkeasti kokeilemaan onnea netissä.”

Hae seuraa matkoille: www.pallontallaajat.net, www.matkaseuraa.fi

Road trip -treffit Vegasiin tekstarien turvin

Lari Oksala, 25:

”Liftasin Kaliforniassa San Franciscosta etelään. Tarkoitus oli päästä niin pitkälle kuin mahdollista ja tavata sitten netin kautta löytämäni israelilainen Yarden, joka ajoi minua vastaan vuokra-autolla.

Lähettelimme koko ajan toisillemme tekstareita ja kohtasimme loppujen lopuksi Santa Barbarassa. Tyyppi vaikutti luotettavalta, joten jatkoimme samana iltana Las Vegasiin.

Olin puoli vuotta yksin reissussa viidessä eri maassa. Lensin ensimmäiseksi Yhdysvaltoihin ja tiesin, ettei reppureissaaja löytäisi siellä yhtä helposti kavereita kuin esimerkiksi Aasiassa. Niinpä laitoin Travbuddy-sivustolle viestiä suunnitelmistani ja sain heti vastauksia monilta muiltakin.

Yksi heistä oli saksalainen Maria. Tapasimme ensin kahvilassa San Franciscossa ja lähdimme sitten Big Surin kansallispuistoon viikonlopuksi. Kumpikaan meistä ei ollut kovin vaatelias. Kun puistosta ei löytynyt muuta majapaikkaa, päätimme yöpyä autossa parkkipaikalla. Maria nukkui etupenkillä ja minä takaosassa. Hyvin meni.

Japanissa majoituin viikoksi erään kaverin luo. Akira oli innokas pyöräilijä, ja sain häneltä idean polkea Uuden-Seelannin halki. Pohjoissaarella pyöräilin itsekseni, mutta Eteläsaarella tapasin matkalla kaksi australialaista veljestä, Danielin ja Matthew’n, joilla sattui olemaan sama matkasuunnitelma kuin minulla.

Kun etsii seuraa nettisivun kautta, tietää, että toinen osapuoli tosiaan haluaa reissata yhdessä. Danielin ja Matthew’n kanssa siitä oli alussa epävarmuutta, mutta loppujen lopuksi matkustimme 18 päivää kolmistaan. Sen jälkeen veljekset kutsuivat minut kotiinsa Brisbaneen ja esittelivät kaupunkia.

Filippiineillä taas oli niin paljon reppureissaajia, että esimerkiksi hostelleissa oli vaikeampaa olla itsekseen kuin tavata muita. Siellä matkustin ruotsalaisen Johnin kanssa.

Kun lähtee pitemmälle reissulle, on hankalaa löytää tuttua kaveria, joka haluaa käydä samoissa maissa ja tehdä samoja asioita. Uuden tuttavuuden kanssa matkustaminen on joustavampaa.

Vieraan kanssa reissaaminen ei pelottanut minua kertaakaan. Ainoa jännitysmomentti sattui Yosemiten kansallispuistossa Kaliforniassa, missä paikallinen mies tarjosi kyytiä. Kaveri vaikutti vähän hämäräperäiseltä. Kaksi luotettavaa reppureissaajaa oli kuitenkin matkustanut miehen kanssa, ja he vakuuttivat hänen oleva hyvä tyyppi.

Pieni erimielisyys minulla oli vain Yardenin kanssa Vegasissa: vaikka olimme päättäneet mennä halvalla budjetilla, hän halusikin majoittua kalliimpaan hotelliin. Päädyimme lopulta keskivertopaikkaan. Haastavinta vieraan kanssa reissaamisessa onkin sopia budjetista.

Joidenkin matkakavereiden kanssa olen yhä yhteydessä. Kaveruus esimerkiksi australialaisten kanssa varmasti säilyy, ja haluan näyttää heille vuorostaan Suomea, kun he tulevat Eurooppaan.”

www.travbuddy.com

Piia Rossin kotialbumi
Piia Rossi tutustui matkakaveriinsa retkellä Vietnamissa, ja he jatkoivat reissaamista yhdessä.
Piia Rossi tutustui matkakaveriinsa retkellä Vietnamissa, ja he jatkoivat reissaamista yhdessä.
Hanoissa himomaratoonarin kanssa

Piia Rossi, 46:

”Aurinko laski Hanoissa. Emme olleet saaneet eurooppalaista ruokaa aikoihin, ja kaverini Breda sanoi, ettei häntä kiinnosta mielipiteeni enää pätkääkään: me mennään nyt Hiltoniin, kledjut päälle ja menoksi.

Olimme pyörtyä, kun saimme viileässä aulabaarissa ensimmäisen kylmän oluen kahteen viikkoon.

Ravintolassa Breda sanoi tarjoilijalle, että selvä: club sandwich, tomaatti-mozzarellasalaatti ja margheritapizza. Juuri silloin tuli kamala salamanisku ja täydellinen sähkökatkos.

Breda alkoi vääntää itkua. Hän kun ei ollut syönyt koko matkan aikana juuri mitään. Onneksi hän sai voileivän ennen kuin generaattori hurahti viimein käyntiin ja pizza pääsi uuniin. Siinä vaiheessa minua vain nauratti katsoa häntä.

Olin tavannut irlantilaisen Bredan Vietnamissa järjestetyllä kiertomatkalla, jolla oli enimmäkseen muita opettajia.

Aloimme jutella lentokentällä lippujonossa, ja kävi ilmi, että Breda oli menossa samalla koneella samaan paikkaan. Otimme yhteisen huoneen, ja jossain vaiheessa jättäydyimme muiden matkasta ja jäimme Hanoihin, koska olosuhteet olivat niin rankat. Sadekausi oli juuri loppunut, ja jo hengittäminen oli työlästä.

Euroopassa olisimme voineet viettää päivät välillä erikseenkin, mutta Vietnamissa olimme koko ajan yhdessä. Kahdestaan uskalsi helpommin lähteä vaikkapa paikallisbussilla toiseen kaupunkiin. Kun eksyy yhdessä, saa vain kaksinkertaiset naurut eikä hirveää paniikkia.

Meillä ei ollut varsinaisia riitoja mutta kaikenlaista säätöä kyllä. Me olemme hyvin erityyppisiä ihmisiä: minä olen taidealan ihminen, Breda taas matematiikan opettaja ja intohimoinen juoksija. Hänen kaikki iltalukemisensakin liittyivät maratoniin tsemppaamiseen. Hänellä oli myös todella tarkka ruokavalio, eikä hän syönyt kolmeen viikkoon juuri mitään.

Kyllähän tilanne välillä kiristi hermoja. Toisaalta kumpikaan ei uskaltanut polttaa päreitä, koska olimme vasta tavanneet. Välillä ajattelin, että apua, jos olisin täällä vaikkapa siskoni kanssa. Vieraskoreus helpotti tilannetta.

Päädyimme silti lopulta ottamaan omat huoneet. Oman tilan suoma rauha oli tärkeää. Suunnittelimme myös aina edellisenä iltana seuraavan päivän ohjelman pääpiirteittäin.

Etua kaverin kanssa matkustaessa on ilman muuta syömisessä. Joka illasta on kiva tehdä pieni juhlatilaisuus. Jos matkustaa kolme viikkoa yksin, on aika työlästä saada aikaan juhlat joka päivä omassa seurassa.

Ja kyllä meillä selvästi synkkasi jossain kohtaa. Ystävyys säilyi, ja teimme myöhemmin reissun Etelä-Amerikkaan.”

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?