Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

Ville Vihola huolehtii maailmanmestari Hamiltonin fyysisestä kunnosta

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
Hoch Zwei
Lewis Hamilton ja Ville Vihola kuvattiin Sotšissa syyskuussa.
Lewis Hamilton ja Ville Vihola kuvattiin Sotšissa syyskuussa. Kuva: Hoch Zwei

Suomen viimeisimmästä F1-kuljettajien tittelistä on jo kahdeksan vuotta, mutta suomalaiset kuntovalmentajat ovat kunnostautuneet luovimalla suojattinsa nyt kuusi kertaa peräkkäin maailmanmestaruuteen.

Ensin menestyksessä porskutteli Tommi Pärmäkoski, sitten Heikki Huovinen, ja nyt Ville Vihola on ohjastanut Lewis Hamiltonin kahteen perättäiseen mestaruuteen.

Hamilton on ollut elämänsä vedossa. 30-vuotias brittitähti sinetöikin uransa kolmannen mestaruuden jo kauden neljänneksi viimeisessä kisassa, kun kaksi aiempaa menivät finaaliin asti.

”Hirveä sisu, peräänantamattomuus ja hyvä olo itsensä kanssa”, Vihola ylistää kuljettajansa mestaruuseväitä.

Hamilton sanoo olevansa onnekas, kun hänellä on Viholassa niin vahva taustavoima ja kaveri tukenaan.

”Suomalaiset ovat ihan kamalia”, Hamilton velmuilee ja vetää suupielet leveimpään hymyynsä.

Suomalaisilla on hänen mukaansa hyvin erilainen mentaliteetti. ”Se on täydellistä tähän hommaan. Kaikessa urheilussa, missä suomalaiset ovat mukana, valtaosa heistä on hämmästyttävän hyviä. Se johtuu siitä poikkeuksellisesta mentaliteetista, joka ymmärtääkseni tulee heidän kasvatuksestaan.”

Hamilton kertoo, että hänestä ja Viholasta on tullut parin viime vuoden aikana läheiset ystävät. ”Olemme kehittäneet yhdessä loistavasti toimivan balanssin. Ville pitää minua koko ajan tiukasti treeniotteessa. Hän kirittää minua todella kovaa. Valmentaja auttaa minua luomaan sen huippukunnon ja stabiiliuden jokaiseksi viikonlopuksi. Hän helpottaa minua poistamaan stressit ja lihaskivut”, Hamilton hehkuttaa.

”Ville on erinomainen joukkuepelaaja, ja hän on minulle yhtä tärkeä kuin oikea käteni.”

29-vuotias Vihola kuuluu Aki Hintsan luotsaamaan valmentajaryhmään, josta toimii nyt F1-tasolla neljä suomalaista ja neljä ei-suomalaista valmentajaa. Jämsästä kotoisin olevalla Viholalla on alppihiihtotausta.

Kuinka paljon töitä Hamiltonin kiittämän balanssin hiominen sitten vaatii?

”Kyllä se vaatii paljon hommia. Suhteen rakentamisessa tärkeintä on, että löytää sen tasapainon ammattimaisuuden ja ystävyyden kanssa. Täytyy koko ajan muistaa, että vaikka olemme kaverit keskenämme, olen kuitenkin koko ajan töissä Lewisilla. Siinä sen balanssi korostuu ja on niin tärkeässä osassa”, Vihola arvioi.

”Siinä pitää samalla löytää balanssi myös tiimin kanssa. Vaatii paljon aikaa rakentaa suhde tiimiin ja kaikkiin henkilöihin siinä Lewisin ympärillä. Ensimmäinen vuosi oli suhteiden rakennustyötä tiimin ja kuljettajan kanssa. Toinen vuosi oli jo vähän helpompaa, ja nyt kolmantena vuotena se on vielä helpompaa.”

Hamiltonilla ja Viholalla on yhteisenä haasteena pysyä omissa hommissaan niin sanotusti pelin päällä.

”Stabiliteetin pitäminen on kaiken a ja o. Tietysti meille kaikille tulee päiviä, jolloin toisen naamaa ei jaksa katsella, mutta silti pitää muistaa, että tämä on sitä duunia – olla ystäviä ja tehdä töitä samalla”, Vihola sanoo.

”Työhön kuuluu pitää kuljettaja fyysisesti ja henkisesti niin vahvassa vireessä, että hän pystyy ajamaan koko ajan niitä nopeita kierroksia.”

TORU HANAI / Reuters
”Suomalaiset ovat ihan kamalia”, Lewis Hamilton sanoo nauraen kuntovalmentajastaan Ville Viholasta.
”Suomalaiset ovat ihan kamalia”, Lewis Hamilton sanoo nauraen kuntovalmentajastaan Ville Viholasta.

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?