Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

Syksyinen valitusvirsi on sisun syytä

HS Ilta
 
Jukka Hiiro Helsingin Sanomat

Syksy on ankeaa ja masentavaa aikaa, ja yhdessä talven kanssa se on kuin kollektiivinen kansakunnalle langetettu rangaistus.

Sormet kohmeessa ja nenä räässä valitetaan, kuinka aika marraskuusta huhtikuuhun on näillä leveyspiireillä silkkaa kärsimystä. Esi-isät manataan alimpaan hornaan, kun olivat aikoinaan niin hölmöjä, että tänne vaelsivat.

Vaikka ajatus voi tuntua ensi lukemalta oudolta, syy tähän kollektiiviseen ja vuosittain toistuvaan kärsimysnäytelmään löytyy sisusta. Suomalainen kansanluonne – tai oikeammin tietysti vain myytti siitä – on se, että suomalaiset ovat hiljaista ja vähän vakavaakin väkeä, mutta sisua meillä on aina vauvasta vaariin.

Paitsi ettei ole. Ei enää nykyään, sillä sisu ja sisukkuus ovat vanhoja termejä. Ne ovat voimallisia sanoja ajalta, jolloin työt olivat fyysisesti raskaita, työkalut hengenvaarallisia ja tyhjyyttään kurniva vatsa tuttu vieras muulloinkin kuin trendidieetillä.

Nykyaikana ihmisen elämä on liian helppoa, jotta sisua tarvittaisiin sen enempää arjesta selviytymiseen kuin vatsan täyttämiseenkään. Koska kollektiivinen käsitys kansanluonteesta määrää kuitenkin olemaan sisukas maailmassa, jossa sisukkuudelle ei enää ole sijaa, tehtävään on valikoitunut syksy, talvi, pimeys ja kylmyys.

Huolimatta tuhansien vuosien ja satojen sukupolvien sopeutumisesta, keskuslämmityksestä tai sähkövalosta pimeät vuodenajat saavat valtaosan valittamaan vuodesta toiseen kurjaakin kurjempaa kohtaloaan.

Tätä kärsimysnäytelmää tukee myös media. Talviaikaan siirryttäessä mediat rummuttavat uniongelmia, ja kaamosmasennuksen astettaan voi testata internetissä. Otsikot kertovat herätyskellon olevan riski sydämelle ja influenssakauden kolkuttavan ovella. Aivan kuin näissä ei olisi jo tarpeeksi, makkarastakin saa kuulemma nykyään syövän.

Kun suomalainen kantaa ostoskassinsa bussipysäkiltä tai parkkipaikalta kotiovelle räntäsateen roimiessa vasten kasvoja, sisimmässä läikähtää haalea aavistus siitä, mitä sisu on esi-isille tarkoittanut. Kotioven sulkeuduttua, kaukolämmön hellässä syleilyssä, suomalainen sitten katsoo ikkunasta loskan peittämää maisemaa ja masentuu. Tunne sisusta on tiessään, mutta pitkä ja synkkä talvi jatkuu.

Se tuntuu väärältä, sillä sisu on imaistu osaksi sielunmaisemaa jo äidinmaidosta. Siksi on luotu näytelmä, jossa syksy ja talvi ovat täällä niin ankaria, ettei niistä voi selvitä hengissä kukaan muu kuin sisukas suomalainen.

Flunssaa, masennusta, univajetta, loskaa ja pakkasta vastaan taistellessaan suomalaiset tuntevat olevansa edes hieman esi-isiensä arvoisia. Silloin tietoisesti unohdetaan, että samanlaisesta ilmastosta nauttivat toki myös muun muassa kanadalaiset, venäläiset ja norjalaiset. Niin ja ne pirun ruotsalaiset, jotka snapsilasit käsissään kokoontuvat pimeyden keskelläkin iloisiin yhteislauluiltamiin.

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?