Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

EKP: Kreikkalaiset pankit tarvitsevat yli 14 miljardia euroa uutta pääomaa

HS Ilta
 
Milka Alanen
Kreikassa jonotettiin pankkiautomaateille kesällä, jolloin hallitus määräsi pankkikonttorit suljettaviksi ja rajoitti käteisnostoja.
Kreikassa jonotettiin pankkiautomaateille kesällä, jolloin hallitus määräsi pankkikonttorit suljettaviksi ja rajoitti käteisnostoja. Kuva: Milka Alanen

Suuret kreikkalaiset liikepankit tarvitsevat Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan 14,4 miljardia uutta pääomaa siinä tapauksessa, että Kreikan lama pahenee.

EKP ilmoitti lauantaina saaneensa valmiiksi kreikkalaisten pankkien stressitestit, joilla pyritään mittaamaan pankkien kykyä tulla toimeen muuttuvissa olosuhteissa.

EKP:n epäsuotuisan vaihtoehdon laskelma perustuu oletukseen, että Kreikan bruttokansantuote supistuisi kuusi prosenttia vuoden 2017 loppuun mennessä.

Perusoletuksena on kuitenkin, että kreikkalaiset pankit tarvitsevat uutta pääomaa 4,4 miljardia euroa, jos lama ei pahene nykyisistä ennusteista merkittävästi.

Epäsuotuisan vaihtoehdon mukaan Pireus-pankki tarvitsisi uutta pääomaa 4,9 miljardia euroa, kansallispankki 4,6 miljardia euroa, Alfa-pankki 2,7 miljardia euroa ja Eurobank 2,1 miljardia euroa.

Kreikkalaisten liikepankkien ahdinkoa ovat lisänneet alkuvuonna alkanut talletuspako ja se, että sijoittajat ovat siirtäneet varojaan pois Kreikasta. Kolmas merkittävä syy on, että pitkittyneen laman takia monilla kreikkalaisilla yrityksillä ja kotitalouksilla on vaikeuksia lyhentää lainojaan pankeille.

Talletuspako kiihtyi pian sen jälkeen kun vasemmistolainen Syriza voitti parlamenttivaalit tammikuussa 2015. Kesällä hallitus määräsi pankit suljettaviksi ja rajoitti käteisnostojen määrää talletuspaon takia. Myös pääoman liikkeitä rajoitettiin.

Syriza säilytti suurimman puolueen aseman myös syyskuussa pidetyissä uusissa vaaleissa.

Kesällä eurovaltiot lupasivat Kreikalle kolmannen hätärahoituksen, jonka määrä on 86 miljardia euroa.

Hätärahoituksesta 25 miljardia euroa on tarkoitettu pankkien pääomittamiseksi. Hätärahoitus maksetaan useissa erissä, jos Kreikka panee toimeen rahoituksen ehtona olevat talouden rakenneuudistukset ja julkisen talouden menojen karsimisen.

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?