Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

Romanian yökerhopalossa paksu savu tainnutti ensimmäiset uhrit – entisessä tehtaassa vain kaksi pientä uloskäyntiä

HS Ilta
 
Anne Viljamaa Reetta Paavilainen
Reuters
27 ihmistä kuoli ja 146 loukkaantunutta vietiin sairaalaan yökerhossa tapahtuneen räjähdysmäisen tulipalon jälkeen Romanian pääkaupungissa Bukarestissa lauantain vastaisena yönä.
27 ihmistä kuoli ja 146 loukkaantunutta vietiin sairaalaan yökerhossa tapahtuneen räjähdysmäisen tulipalon jälkeen Romanian pääkaupungissa Bukarestissa lauantain vastaisena yönä. Kuva: Reuters

Tuhoisia yökerhopaloja 2000-luvulla

2013

Santa Marian kaupungissa Brasiliassa noin 230 ihmistä kuoli ja yli 600 loukkaantui, kun klubilla esiintyneen rockyhtyeen pyrotekniikasta levisi kipinöitä äänieristeisiin.

2009

Venäjän Permissä kuoli noin 150 ihmistä, kun pyrotekniikan huolimaton käyttö sytytti yökerhon palamaan.

2004

Buenos Airesissa Argentiinassa kuoli 194 ihmistä, kun kesken rock-konsertin laukaistu valoraketti sytytti palon. Hätäuloskäynnit oli lukittu.

2003

Rhode Islandin osavaltiossa Yhdysvalloissa kuoli noin sata ihmistä kesken rock-keikan, kun tuli- ja savutehosteet levisivät yökerhon sisustukseen.

2000

Kiinan Luoyangissa kuoli yli 300 ihmistä diskopalossa, jonka uskotaan saaneen alkunsa hitsauksesta.

27 ihmistä on kuollut Romanian pääkaupungissa Bukarestissa syttyneessä yökerhopalossa myöhään perjantai-iltana. Suurin osa uhreista on teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia.

Presidentti Klaus Iohannisin mukaan yökerhossa mitä todennäköisimmin rikottiin turvallisuusmääräyksiä.

”Toivon, että viranomaiset tutkivat tapauksen nopeasti ja perusteellisesti”, Iohannis sanoi lauantaina.

Turmassa loukkaantui lähes 200 yökerhossa ollutta. Noin 140 ihmistä oli lauantaina sairaalahoidossa palovammojen, savumyrkytyksen ja muiden vammojen vuoksi, sisäministeriö kertoo.

Sairaalalähteiden mukaan ainakin 25 loukkaantuneen tila on vakava. Suurin osa sairaaloissa hoidettavista on 14–16-vuotiaita.

Tulipalon uskotaan alkaneen ilotulitteista, jotka laukaistiin Colectiv-yökerhon sisällä. Ilotulitteet olivat osa kerhossa esiintyneen heavy metal -yhtyeen konserttia.

Reutersin haastatteleman silminnäkijän mukaan ilotulitteista lähtenyt kipinä sytytti ensin polystyreeniset koristeet, joista tuli levisi pilariin ja klubin kattoon. Tämän jälkeen kuului räjähdys, ja tila alkoi täyttyä paksusta savusta.

”Ihmisiä alkoi pyörtyä savun takia. Syntyi täydellinen kaaos, ja ihmiset talloivat toisiaan”, kertoi yökerhossa ollut Victor Ionescu paikalliselle Antena 3 -televisiokanavalle.

Kerhossa oli tulipalon syttyessä noin 400 ihmistä.

BBC:n haastatteleman paikallisen toimittajan Sorin Bogdanin mukaan klubi on rakennettu entiseen tehtaaseen. Tiloissa oli vain kaksi pientä uloskäyntiä. Useat mediat kertoivat toisen ovista olleen lukittuna palon alkaessa.

Ihmiset joutuivat rikkomaan toisen oven päästäkseen ulos, kertoo Romanian valtion uutistoimiston haastattelema silminnäkijä.

26 uhreista kuoli paikalla ja yksi sairaalassa. Uhrien tunnistaminen on ollut vaikeaa, koska useilla heistä ei ollut mukanaan henkilöpapereita. Yhtyeen basisti ja laulaja ovat vakavasti loukkaantuneiden joukossa, kertoo paikallismedia.

Romanian presidentti Klaus Iohannis kirjoitti Facebook-sivullaan olevansa ”syvästi suruissaan traagisista tapahtumista kaupungin keskustassa”.

”Tämä on meille kaikille hyvin surullinen päivä, sekä maallemme että minulle henkilökohtaisesti”, hän kirjoitti.

Turma sattui perjantaina noin kello 23 paikallista aikaa. Hallitus on julistanut Romaniaan kolmen päivän suruajan.

Pääministeri Juha Sipilä esitti lauantaina Suomen hallituksen puolesta surunvalittelut romanialaiselle virkaveljelleen Victor Pontalle yökerhopalon johdosta.

Ponta keskeytti Meksikon-matkansa turman takia palatakseen Bukarestiin.

Reuters
Yli 140 loukkaantunutta vietiin sairaalaan Bukarestin yökerhopalossa saatujen vammojen takia.
Yli 140 loukkaantunutta vietiin sairaalaan Bukarestin yökerhopalossa saatujen vammojen takia.
Tulipalo käänsi ilmaiskonsertin kaaokseksi Romaniassa
Tulipalo käänsi ilmaiskonsertin kaaokseksi Romaniassa
Useita ihmisiä on kuollut Romanian pääkaupungissa Bukarestissa syttyneessä yökerhopalossa perjantai-iltana. Yökerhossa oli sisällä 400 ihmistä, jotka olivat saapuneet ilmaiseen rock-konserttiin. kuva: Reuters

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?