Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 1. marraskuuta 2015

Venäjä: Väite terrorismin osuudesta vailla todisteita – venäläiskoneen maahansyöksyssä kuoli 224

HS Ilta
 
Peter Kovalev / Reuters
Ihmiset Pulkovon lentokentällä Pietarissa olivat järkyttyneitä onnettomuudesta.
Ihmiset Pulkovon lentokentällä Pietarissa olivat järkyttyneitä onnettomuudesta. Kuva: Peter Kovalev / Reuters

Äärijärjestö Isisin roolista venäläisen matkustajakoneen lauantaisessa tuhossa ei ole mitään todisteita, sanoi Venäjän liikenneministeri Maksim Sokolov lauantai-iltana.

”Nyt eri viestimiin on ilmaantunut kaikenkarvaista tietoa, että Sharm el-Sheikistä Pietariin matkalla olleeseen venäläiskoneeseen olisi kuulemma osunut terroristien ampuma ilmatorjuntaohjus. Tätä tietoa ei voi pitää luotettavana”, Sokolov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Egyptin Isisiin kytköksissä oleva aseryhmä ilmoitti aiemmin, että se oli Egyptin Siinailla lauantaina sattuneen venäläiskoneen turman takana. Venäläisyhtiön Airbus A321 -koneen maahansyöksyssä kuoli 224 ihmistä eli kaikki koneessa olleet.

Ääriryhmä väitti ampuneensa koneen alas ”vastauksena Venäjän ilmaiskuille, jotka ovat tappaneet satoja muslimeja Syyriassa”, kertoi uutistoimisto Reuters. Venäjä aloitti syyskuun lopulla Syyriassa ilmaiskut, joiden kohteina ovat presidentti Bashar al-Assadin vastustajat, joukossa myös Isis.

Siinailla toimii useita ääri-islamilaisia kapinallisryhmiä, jotka ovat tappaneet kahden vuoden aikana satoja sotilaita ja poliiseja.

Lentoyhtiöt Air France ja Lufthansa ilmoittivat lauantai-iltana, etteivät ne lennä Siinain yli ennen kuin turman syy on selvinnyt.

Venäjän lentoturvallisuusviranomaiset sanoivat myös lauantai-iltana, että kaikki spekulaatio turman syistä on vielä liian aikaista.

”Venäjän ilmailulaitoksella ei ole tällä haavaa mitään perusteita katsoa, että onnettomuuden syy olisi nimenomaan tekninen vika tai nimenomaan miehistön virhe tai mikä tahansa muu vaikutus. Niin kauan kuin ei ole luotettavaa tietoa onnettomuuden olosuhteista, ei ole mitään järkeä keskustella erilaisista versioista”, ilmoitti Venäjän ilmailulaitos uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Egyptin pääministeri Sherif Ismail puolestaan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan lauantai-iltana, että ”syytä on mahdoton” sanoa ennen kuin koneen musta laatikko on tutkittu. Reutersin mukaan maan ilmailuministeri sanoi koneen olleen kunnossa, kun se lähti.

Venäjän viranomaiset ilmoittivat toimivansa läheisessä yhteistyössä Egyptin viranomaisten kanssa. Venäläisten tutkijoiden oli määrä saapua Egyptiin myöhään lauantai-iltana.

Viranomaisten lausunnot eivät kuitenkaan rauhoittaneet arvailuja. Venäjän valtakunnallinen Vesti-uutiskanava kertoi illalla ”version teknisestä viasta voimistuvan”.

Vesti kertoi lentoyhtiö Kogalymavian johdon ilmoittaneen, ettei inhimillinen erehdys voi olla turman taustalla. Yhtiön mukaan koneen kapteenilla Valeri Nemovilla oli 12 000 tunnin kokemus.

Vesti myös kertoi, että viime viikkoina henkilökunta olisi valittanut turmakoneen moottoreista.

Vestin mukaan Venäjän viranomaiset tutkivat Samaran lentokentällä polttoainetta, jota koneeseen tankattiin ennen sen lentoa Egyptiin. Aiemmin päivällä tutkintakomission edustajat tutkivat turmakoneen lentoyhtiön tiloja ja takavarikoivat dokumentteja.

Kun isot venäläiset lentoyhtiöt eivät juuri eroa läntisistä, pienemmillä on huono maine turvallisuusasioissa, varsinkin kotimaan reiteillä toimivilla. Syyksi on usein selitetty monien yhtiöiden koneiden korkeaa ikää, mutta Reutersin mukaan asiantuntijat pitävät syinä ennemminkin lentäjien koulutuksen puutteita, toimimattomia lentokenttiä, viranomaisvalvonnan heikkoutta ja turvallisuuden laiminlyöntiä taloussyistä.

Venäläisen Kogalymavian kone nousi Sharm el-Sheikhistä lauantaina vähän ennen aamukuutta. Yhtiö operoi konetta Metrojet-merkin kautta.

Parinkymmenen minuutin kuluttua kone ei ottanut yhteyttä Larnacan lennonjohtoon Kyproksella, kuten sen olisi pitänyt. Pari minuuttia tämän jälkeen kone syöksyi maahan.

Egyptin siviili-ilmailuministeriön mukaan kone oli 9 400 metrin korkeudessa, kun se katosi tutkalta, Reuters kertoo. Kone oli siis lähes matkalentokorkeudessa.

Matkalentokorkeudessa sattuvat onnettomuudet ovat yksi harvinaisimmista mutta tuhoisimmista onnettomuustyypeistä.

Nytkin onnettomuuskone tuhoutui pahoin syöksyttyään vaikeakulkuiseen maastoon Pohjois-Siinailla. Kone halkesi kahteen osaan. Sen osia levisi laajalle alueelle. Koneen molemmat mustat laatikot ovat löytyneet.

”Näky on lohduton. Maassa on paljon ruumiita, ja moni uhreista on yhä kiinni istuinvöissään”, pelastustyöntekijä sanoi Reutersille.

Illalla Ria Novosti kertoi Egyptin viranomaisten löytäneen 129 ihmisen ruumiit.

”Kone on repeytynyt kahteen osaan. Pienempi osa koneen perässä on palanut, ja suurempi osa on osunut kallioon.”

Pelastustyöntekijät kertoivat ensin kuulleensa koneen hylystä loukkuun jääneiden ihmisten ääniä, mutta Egyptin viranomaiset kertoivat myöhemmin, ettei kukaan selvinnyt.

”Kuulemme monien puhelimien soivan, todennäköisesti uhrien. Turvajoukot keräävät niitä laukkuun”, pelastustyöntekijä kertoi Reutersille.

Turmakoneella oli ikää runsaat 18 vuotta. Se oli aiemmin ollut muun muassa turkkilaisen, syyrialaisen ja saudiarabialaisen lentoyhtiön käytössä.

A321 on yksi maailman yleisimmistä keskipitkän matkan matkustajakoneista.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi surunvalittelunsa uhrien omaisille ja julisti kansallisen suruajan.

Myös pääministeri Juha Sipilä esitti Suomen hallituksen puolesta surunvalittelut tragedian johdosta. Hän ilmaisi syvän osanottonsa uhrien omaisille ja kaikille muille, joita turma on koskettanut.

Kim Philipp Piskol / Reuters
Turmakone kuvattuna Antalyassa Turkissa 17. syyskuuta.
Turmakone kuvattuna Antalyassa Turkissa 17. syyskuuta.
Reuters
Egyptin pääministeri Sherif Ismail vieraili turmapaikalla.
Egyptin pääministeri Sherif Ismail vieraili turmapaikalla.
Omaiset surivat lentoturman uhreja Pietarissa
Omaiset surivat lentoturman uhreja Pietarissa
Surun murtamat omaiset odottivat lisätietoja Siinain lentoturmasta Pietarin lentoasemalla. 224 ihmisen pelätään kuolleen Airbus A321 -koneen putoamisessa lauantaina. Koneessa oli tiettävästi vain venäläisiä matkustajia. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: Reuters/Flightradar24.

UUTISET

HS 50 vuotta sitten maanantaina 1.11.1965:

Suomenlahden länsimyrsky vaikeutti laivaliikennettä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?