Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 2. helmikuuta 2016

Varaudu kivivyöryihin ja vältä kontaktia humalaisten kanssa – näin turisteja varoitetaan Suomesta

HS Ilta
 
Roosa Murto
Kirjoittaja on toimittaja.

Uskaltaisitko matkustaa maahan, josta kerrotaan näin: Maassa on jatkuva terrorismin uhka, joka juontuu etenkin konflikteista Syyriassa ja Irakissa. Ilmoita kaikesta epäilyttävästä toiminnasta poliisille.

Avoimet rajat naapurimaihin luovat terroristiryhmille mahdollisuuden tulla ja poistua maasta anonyymisti.

Levottomuuksia ja protesteja voi esiintyä. Vältä kaikkia mielenilmauksia ja julkisia kokoontumisia.

Hienoa, jos uskallat. Olet siellä nimittäin jo nyt.

Esimerkit on poimittu matkustustiedotteista, joissa eri valtiot kuvailevat Suomea. Raportit ovat pääosin myönteisiä, mutta uhat ovat viihdyttävää luettavaa.

Yhdysvallat: Suomessa on viitteitä järjestäytyneistä rikollisryhmistä, jotka toimivat entisen Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan alueella.

Iso-Britannia: Pääsääntöisesti elimet, kudokset ja solut voidaan käyttää toisen henkilön hoitoon, jos voidaan olettaa, että vainaja ei olisi vastustanut toimenpidettä.

Australia: Aikaisemmin terrori-iskuja on tapahtunut useissa Euroopan kaupungeissa: Kööpenhamina, Pariisi, Glasgow, Lontoo, Madrid, Moskova, Oslo ja Volgograd.

Suomessa vierailevia varoitetaan monesta. Kun käyttää pankkiautomaattia tai maksaa kaupassa, on oltava varuillaan. Passi täytyy piilottaa, koska arvokas dokumentti houkuttelee rikollisia, jotka voivat käyttää identiteettiä väärin.

Äärimmäisen kylmien talvien ja rankkojen lumisateiden lisäksi maassa voi esiintyä myrskyjä, tulvia ja kivivyöryjä – ja humalaisia.

Kuten Britannian hallitus muotoilee, Suur-Helsingissä ei ole poikkeuksellista kohdata yksilöitä, jotka ovat selvästi päihtyneitä turistien suosimilla alueilla. Julkista juopumusta esiintyy etenkin pimeän tultua, viikonloppuisin ja loma-aikaan.

”Vaikka enemmistö humalaisista ei ole väkivaltaisia, matkailijoita kehoitetaan välttämään suoraa kontaktia minimoidakseen mahdolliset välikohtaukset.”

Tunnistatko tästä kuvauksesta kotimaasi? Tuskinpa.

Sinisten järvien ja honkametsien sijaan piirtyy kuva maasta, jossa terroristit, itämafia ja juopot väijyvät lumikyrskyssä rinta rinnan. Missä muumit ja joulutontut? Varmaan polttopulloja heittelemässä. Jos henki lähtee, munuaisetkin viedään.

Mielikuva voisi olla hupaisa, jos se ei olisi täsmälleen sama, jolla moni suomalainen katsoo muuta maailmaa.

Vaikka meistä tuntuu absurdilta rinnastaa Suomi ja Espanjan kymmenen vuoden takaiset junaiskut, voimme aivan iloisesti mieltää ebolan koskemaan koko Afrikkaa. Tai vaikka meistä Helsinki ja Volgrad eivät liity toisiinsa millään tavalla, voimme sotkea yhtä kaukaiset Puerto Ricon ja Costa Rican.

Ja samoin voimme uutisia katsoessamme uskoa, että koko Brasilia tekee parhaillaan kuolemaa. Viime päivinä huolelta eli maassa jylläävältä zikavirukselta ei ole voinut välttyä.

Uutisissa myrkyllinen torjunta-aine leviää ympäristöön, ja lapsilla on kutistuneet päät. Matkustustiedotteet kehoittavat äärimmäiseen valppauteen. Ja se on hyvä, onhan kyse vakavasta epidemiasta.

Tässäkin uhka näyttää akuutimmalta kaukaa kuin läheltä.

Mielikuvaa Brasilian katastrofista ei helpota maine väkivaltaisten faveloiden maana. Huumekauppa rehottaa ja poliiseja ammutaan. Mutta tarkoittaako se, että koko maa on täynnä kurjuuttaa? Ei tietenkään.

Brasilialaiset jonottavat ruokakaupoissa, ottavat rannalla speedoissaan selfieitä ja elävät kuten ennekin. Turistit suihkivat iholle chanelia, eivät offia.

Itse katson parhaillaan parvekkeelta Rion auringonlaskua. Karnevaalit lähestyvät, joten kaduilla kävelee nauravia seurueita tyllihameissa ja glitter-raidat poskissa. Joku soittaa trumpettia. Favelassa ei näy katoilla tarkka-ampujia, vaan leijoja lennättäviä lapsia ja sadevesisäiliöitä.

Se, että täällä on vaikeaa ja vaarallista, on yhtä totta kuin se, että Suomessa pitää varoa humalaisia kadulla. Totta, mutta vain osittain. Uhkia ei pidä vähätellä, mutta pitää osata nähdä muutakin.

Sillä miltä tuntuisi, jos enemmistö ihmisistä näkisi Suomen vain alussa kuvatulla tavalla, pelkkien uhkakuvien kautta? Epäreilulta. Sanoisimme, että kuva on yksipuolinen ja vääristynyt. Todellisuudessa voimme luottaa, että tiedossa ovat myös hyvät asiat.

Mutta monet eivät voi. Ja niin ei pitäisi olla.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?