Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 2. toukokuuta 2016

Poissaolojen määrä työpaikoilla lisääntyy vapun jälkeen –”Kyllä juhlapyhät tietysti näkyvät”

Asiantuntijoiden mukaan lintsaaminen krapulan takia ei silti ole kovin yleistä.

HS Ilta
 
Aleksi Kinnunen
Vapun juhlintaa saattaa seurata masentava maanantai.
Vapun juhlintaa saattaa seurata masentava maanantai. Kuva: Aleksi Kinnunen

Vappuaaton osuminen lauantaille tänä keväänä ei tuonut houkutuksia ylimääräisiin luppopäiviin töistä paitsi niille, joilla juhlinta tai sen jälkitila venyy vielä alkuviikolle. Työpaikoilla saattaakin olla tavallista masentavampi maanantai.

Juhla- tai arkipyhien tienoille osuvien sairauslomien tai poissaolojen määristä ei ole valtakunnallisia tilastoja, mutta terveysyritys Terveystalon kirjanpidon mukaan poissaoloja on tavallista enemmän 2. toukokuuta – varsinkin niinä vuosina, joina vappu ei osu viikonloppuun.

Tieto perustuu Terveystalon potilastietojärjestelmään, joka koostuu noin 16 000 yrityksen työntekijöistä ja kattaa 500 000 henkilöä. Esimiehen myöntämät tai itse ilmoitetut poissaolot eivät pääsääntöisesti tule näissä poissaolotiedostoissa esiin.

”Kyllä juhlapyhät tietysti näkyvät poissaoloissa, vaikka harvemmin enää suoraan pyydetään saikkua krapulan takia”, sanoo työterveyden ylilääkäri Minna Pihlajamäki Terveystalosta. Juhlapyhistä tosin joulu on sellainen, että lääkäriin raahaudutaan vain, kun ollaan oikeasti tosi kipeitä.

Pihlajamäen mukaan työelämässäkin on alkoholipoliittinen linja tiukentunut niin, ettei krapulalomaa enää uskalleta edes kysyä.

”Saatetaanhan krapula myös naamioida mahatautiin tai päänsärkyyn”, Pihlajamäki huomauttaa. Hän kuitenkin arvioi, että alkoholin suurkulutuksen osuus on vain noin kaksi prosenttia poissaolojen syistä, eli suurkuluttajia on marginaalinen osuus myös työntekijöistä.

Pihlajamäki korostaa myös, että esimiehen tulisi puuttua vaikeimpiin tapauksiin niin sanotun varhaisen puuttumisen mallin mukaan. Jos siis samoille työntekijöille vuodessa kertyy useita lyhyitä poissaoloja, siihen tulisi puuttua.

Samaa puuttumisen periaatetta korostavat muutkin asiantuntijat ja korostavat, että yleensä suomalaiset ovat varsin kunnollista porukkaa – myös työmoraalissa.

”Onhan niistä valistuneita arvauksia, mutta kyllä niitä käsittääkseni on vähemmän kuin negatiivisimmat arviot antavat ymmärtää”, pohtii juhlinnasta johtuvia rokulipäiviä Elinkeinokeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri Jan Schugk. ”Kyllä enemmistö on varsin tunnollista joukkoa, eikä ole kovaa näyttöä siitä, että krapulan takia oltaisiin poissa töistä.”

Sen sijaan hän moitiskelee lääkäreitä, jotka eivät korkeasta koulutuksesta huolimatta ole aina kovin johdonmukaisia sairauslomia määrätessään.

”Jos työntekijä tulee pyytämään sairauslomaa maanantaina, lääkäri saattaa myöntää sitä niukalla skaalalla eli päivän tai pari, mutta jos sitä tulee pyytämään keskiviikkona, voi lääkäri määrätä lomaa reilummin eli vielä perjantainkin”, Schugk kuvailee kollegojensa käytöstä, josta on myös tutkimusnäyttöä.

Käytöksen taustalla saattaa olla se, että maanantaina edessä on koko työviikko, mutta keskiviikkona lähestytään jo viikonloppua, eikä potilaita haluta juoksuttaa uudelleen vastaanotolle, jos tauti jatkuu.

Valtaosalla työpaikoista on käytössä niin sanottu omailmoitus, jonka myötä voi potea päivän tai pari, useimmiten enintään kolme päivää. Joillakin työpaikoilla syy on rajoitettu, joillakin ei. Enimmillään omalla ilmoituksella poissa voi olla jopa seitsemän päivää, mutta se on perin harvinaista.

Työntekijät ovat voineet jäädä sairauslomalle esimiehelle ilmoittamalla 1980-luvulta lähtien, aluksi julkisilla työpaikoilla ja myöhemmin myös yksityisissä. Viime vuonna jo lähes kaikki julkisen puolen työpaikat hyväksyivät käytännön, mutta vajaalla kolmanneksella yksityisen puolen työntekijöistä ei tätä mahdollisuutta ollut.

Monilla SAK:laisilla aloilla suurehko osa työntekijöistä joutuu vielä hankkimaan lääkärintodistuksen ja ensimmäinen sairauspäivä voi olla palkaton.

Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan joillakin työpaikoilla on rajattu alkoholiongelmaiset omailmoitusten ulkopuolelle. Eräällä työpaikalla taas viikonlopun tai loman yhteyteen ei myönnetty poissaoloa omailmoituksella.

Kaikkiaan omailmoituskäytäntöä pidetään hyvänä, koska sen myötä ollaan poissa yleensä 1–2 päivää, kun lääkärin määräämä lyhytkin sairausloma on yleensä sitä pidempi.

”Ei ole vakuuttavaa näyttöä, että omailmoituskäytäntöä käytettäisiin väärin”, arvioi johtava ylilääkäri Kari-Pekka Martimo Työterveyslaitokselta.

Martimo uskoo, että varhaisen tuen mallin myötä esimiehet ovat jo tottuneet seuraamaan, kertyykö samoille henkilöille runsaasti lyhyitä sairauspoissaoloja ja ajoittuvatko ne juhla- tai arkipyhien yhteyteen.

”Kierrän paljon työpaikoilla. Enää ei ole kovin tavallista, että esimerkiksi jääkiekon, olympialaisten tai vaikka metsästyskausien takia oltaisiin poissa työpaikoilta, kun tiedetään että heitä tarkkaillaan”, hän sanoo.

Martimo tosin puhuu tarkkailun ja kyttäyksen sijaan mieluummin työaika-autonomiasta, joka syntyy, kun avoimesti yhdessä katsotaan etukäteen, miten juhlapäivien ja arkipyhien väliin sijoittivat työpäivät hoidetaan. Esimerkiksi etäpäiviin pitäisi Martimon mukaan kannustaa aina, kun ne ovat mahdollisia.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring huomauttaa, ettei etäpäivistä ole alkoholiongelmaisille juuri apua.

”Jos vappuna tai muuten ryyppää rankasti, ei maanantaina ole parhaassa mahdollisessa työvireessä”, Haring toteaa.

Myöskään Haring ei silti usko, että juhlinnan takia lintsaaminen olisi kovin iso ongelma Suomessa: ”Enemmän se on urbaania legendaa.”

Sitäkään hän ei usko, että hallituksen aiemmin kaavailema ensimmäisen sairauspäivän karenssi eli palkattomuus toimisi pelotteena tai ennaltaehkäisynä rokulipäiville.

”Jos alkoholijuoma maistuu ja on vaikea pitää kontrollia, ei silloin välttämättä ajattele seurauksia.”

Haringin mukaan pitäisi pohtia yleisemmin alkoholipolitiikkaa ja harkita tarkkaan, kannattaako alkoholijuomien saatavuutta enää lisätä esimerkiksi tuomalla viinit tai vahvat oluet ruokakauppaan.

”Joka kerta, kun alkoholilainsäädäntöä on vapautettu, ovat haitat näkyneet myös työelämässä”, hän sanoo.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?