Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 2. toukokuuta 2016

Helsinki pohtii hitaksen hautaamista – ”hitas ei ole enää tätä maailmaa”

Helsingin suurin puolue kokoomus ajaa jälleen hintasäännellystä omistusasumisesta luopumista. Käytännössä Vihreät ratkaisevat hitasin kohtalon, joka jakaa puoluetta.

HS Ilta
 
Kimmo Räisänen
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen (vihr) mielestä Helsinki tarvitsee hitas-asuntoja etenkin Kalasataman, Kruunuvuorenrannan ja Jätkäsaaren kaltaisilla uusilla asuinalueilla. Kuvassa näkymä Kalasatamassa sijaitsevan hitas-asunnon ikkunasta.
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen (vihr) mielestä Helsinki tarvitsee hitas-asuntoja etenkin Kalasataman, Kruunuvuorenrannan ja Jätkäsaaren kaltaisilla uusilla asuinalueilla. Kuvassa näkymä Kalasatamassa sijaitsevan hitas-asunnon ikkunasta. Kuva: Kimmo Räisänen
Fakta

Omistusasumista keskiluokalle

 Vuonna 1978 perustettu hitas on asuntojen hintasääntelyjärjestelmä. Se on Helsingin tapa tarjota edullista omistusasumista ihmisille, joilla ei ole varaa ostaa markkinahintaista omistusasuntoa.

 Järjestelmän yhtenä tarkoituksena on ehkäistä veronmaksajien karkaamista lähikuntiin.

 Kaupunki tukee asumista tonttivuokrilla.

Helsinki pohtii jälleen kohtuuhintaiseen omistusasumiseen tähtäävän hitaksen lakkauttamista. Hitaksen kuoppaamista ajaa Helsingin suurin puolue kokoomus. Puolueen mielestä järjestelmä on aikansa elänyt ja siitä pitäisi luopua.

”Hitas on oman aikansa lapsi, se on synnytetty maailmaan, jota ei ole enää olemassa. Korot ovat nyt niin alhaalla, ettei sille ole tarvetta”, sanoo kaupunkisuunnittelulautakuntaa johtava Risto Rautava (kok).

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee paraikaa asumisen ja maankäytön toteutusohjelmaa. Kokoomuksen mielestä hitas pitäisi lakkauttaa ohjelmasta päättämisen yhteydessä.

”Tällä valtuustokaudella on tehty monissa asioissa uusia linjauksia. Uskon, että pystymme keskustelemaan myös tästä”, Rautava sanoo.

Hitas luotiin 1970-luvun lopussa. Järjestelmän ideana on lyhyesti sanottuna rakentaa Helsingin omistamille tonteille kohtuuhintaisia omistusasuntoja. Kaupunki valvoo myytävien hitaksien hintaa.

Rautavan ja kokoomuksen mielestä Helsinkiin saisi nykyistä edullisempia asuntoja lisäämällä kovan rahan tuotantoa ja karsimalla rakentamista koskevaa sääntelyä.

”Sääntelyn purkamisesta esimerkiksi asuntokokojen osalta voisi löytyä ratkaisuja. Ei me haluta, että raha menee grynderien taskuun vaan meidän pitää löytää sellaisia ratkaisuja, jotka hyödyttävät nimenomaan asukkaita.”

Helsinkiin rakentuu jo nyt pääosin kovan rahan omistusasuntoja. Viime vuonna kaupunkiin valmistuneista reilusta 4 000 asunnosta vajaat puolet oli omistusasuntoja. Hitasten osuus kaikista valmistuneista asunnoista oli noin 7 prosenttia ja omistusasunnoista 14 prosenttia.

Myös asuntotuotannon virkamiesvalmistelua johtava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) pitää hitasta ongelmallisena järjestelmänä.

”Se on kohtuullisen raskas ja raskaasti säädelty järjestelmä. On myös hyvä muistaa, ettei järjestelmässä ole kyse kaikkein heikoimmista huolehtimisesta”, Sinnemäki sanoo.

Sinnemäki ei olisi kuitenkaan valmis kuoppaamaan hitasta, sillä parempaakaan vaihtoehtoa ei ole vielä löydetty. Sinnemäen mielestä hintasäädeltyjen omistusasuntojen rakentaminen on perusteltua lähinnä uusille, arvokkaille asuinalueille. Tällaisia ovat esimerkiksi Kalasatama, Jätkäsaari ja Kruunuvuorenranta.

”Pyrimme saamaan niille erityyppistä asuntotuotantoa kovan rahan tuotannosta tuettuun vuokra-asumiseen. Hitas on säännellyllä hinnallaan mukana tuomassa edullisempaa asuntotarjontaa kovan rahan asuntoihin verrattuna.”

Sen sijaan Myllypuron ja Malminkartanon kaltaisilla alueilla hitaksen hintasääntelystä voitaisiin Sinnemäen mielestä luopua ensimmäisen myyntikerran jälkeen.

”Alueilla, joilla vapailla markkinoilla myytävien asuntojen hinnat ovat halvempia kuin uudet hitakset, hintasääntelystä voitaisiin toista kertaa myytäessä luopua. Silloin kukaan ei saa säädellyllä hinnalla erityistä hyötyä itselleen.”

Helsingin edellinen kaupunkisuunnittelua johtanut apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) puolusti hitasta voimakkaasti. Järjestelmä on ollut myös Helsingin kolmanneksi suurimmalle puolueelle, Sdp:lle, perinteisesti rakas. Puolueen mielestä hitas on yhä tarpeellinen Helsingissä.

”Täytyy olla aika hyvät tulot, että Helsingissä pääsee kiinni kovan rahan asuntoihin. Tämä järjestelmä mahdollistaa omistusasumisen keskituloisille ja hieman sitä pienempituloisillekin”, sanoo Sdp:n valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki.

”Jokaisesta subventoidusta järjestelmästä löytyy väärinkäyttäjiä. Näin kalliissa kaupungissa on kuitenkin pakko koittaa erilaisia malleja ja hitas on jo pitkään osoitettu aika hyväksi.”

Ratkaisevassa roolissa hitaksen jatkon kannalta on Helsingin toisiksi suurin puolue, vihreät. Hitaksen mielekkyys jakaa puoluetta.

Esimerkiksi vihreiden kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara sanoi HS:n 19. helmikuuta julkaisemassa uutisessa, että ”hitaksessa ei ole enää päätä eikä häntää”.

Myös vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Otso Kivekkään mielestä hitaksen kehittämistä on syytä miettiä.

Hitakselle on kuitenkin vielä paikkansa, sillä järjestelmä mahdollistaa asunnon ostamisen myös kovan rahan tuotantoa edullisempaan hintaan, Kivekäs sanoo.

”Pidämme tärkeänä, että Helsingissä on mahdollisimman monipuolinen asumisjakauma. Hitaksen tavoitteet ovat edelleen tärkeitä, joten sen lopettaminen noin vain ei meille käy. Tilaa hitaksesta käytävälle keskustelulle on, mutta sen paikkaavan järjestelmän luominen ei olisi ihan yksinkertaista”, Kivekäs sanoo.

Hitasta koskeva keskustelu kiihtyy vielä kevään aikana. Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee asumista ja maankäyttöä ohjaavaa ohjelmaa tiistaina, kaupunginhallituksen käsittelyyn se tulee maanantaina 9. toukokuuta.

”Tämä on varmasti yksi niistä isoista kysymyksistä, joista ryhmät neuvottelevat”, Sinnemäki sanoo.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?