Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 2. marraskuuta 2015

Miksi miljonääri Juha Sipilän ja miljardööri Antti Herlinin rikkaus ei näy verolistoissa?

Erilaiset holding-yhtiöt, kapitalisaatiosopimukset ja osinkojen osittainen verovapaus pitävät omaisuuden tuotot piilossa.

HS Ilta
 
Outi Pyhäranta / HS
Juha Sipilä
Juha Sipilä Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Miksi miljonääri ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) yhteenlasketut ansio- pääomatulot 2014 jäivät maanantaina julkistettujen verotilastojen mukaan alle 190 000 euroon (ansiotulo 97 528 euroa, pääomatulo 91 628 euroa)?

Tai miksi Suomen rikkaimman henkilön, muun muassa Koneen, Sanoman ja Caverionin suuromistaja Antti Herlinin verotettavat kokonaistulot jäävät 2,54 miljoonaan euroon (ansiotulo 1,06 miljoonaa, pääomatulot 1,48 miljoonaa), vaikka yksin Herlinin hissiyhtiö Koneesta vuosittain saamat osinkotulot ovat yli sadan miljoonan euron luokkaa?

Vastaus on yksinkertainen.

Suomessa tulot näkyvät vasta siinä vaiheessa, kun ne otetaan ulos erilaisista sijoitusinstrumenteista, joissa varojen pito on usein verotussyistä myös tuottoisampaa.

Tällaisia sijoitusinstrumentteja ovat esimerkiksi holding-yhtiöt.

Esimerkiksi Antti Herlin säilyttää osakeomistuksiaan pääosin kahdessa holding-yhtiössä, Security Trading- ja Holding Manutas -yhtiöissä.

Näistä Security Trading maksoi veroa viime vuonna 1,2 miljoonaa euroa ja Holding Manutas 150 euroa.

Juha Sipilä puolestaan on siirtänyt pörssiosakeomistuksensa Nordean kanssa tehdyllä kapitaaliosopimuksella ns. sopimuskuoreen.

Tämän sopimuksen ansiosta Sipilän arvopaperiomistukset on tuotteistettu tuottokoriksi, jossa osingot lasketaan vuosittain osuuden arvon nousuksi niin, että Sipilä joutuu maksamaan osuuden arvon noususta veroa vasta näitä osuuksia rahaksi muuttaessaan.

Siihen saakka tuotot voivat kasvaa korkoa korolle.

Julkisuuden kannalta kapitalisaatiosopimus on myös hyvä sitä, että näin omistuksia ei tarvitse avata kansalle nähtäväksi.

Muita vastaavia tapoja pääomatulojen kätkemiseen ovat erilaiset säästö- ja henkivakuutukset ja erilaiset rahastot.

Suomen verojärjestelmä muuttui vuonna 2014 osin läpinäkyvämmäksi, kun omistajayrittäjien osinkotuloista neljännes tuli näkyville.

Suomessa oli pitkään ollut vallalla kansainvälisesti ottaen poikkeuksellinen veromalli, jossa vauraiden yhtiöiden omistajat ovat saaneet nollaverotettuja osinkoja kahdeksan prosentin verran yhtiön nettovarallisuudesta enintään 60 000 euroon asti osingonsaajaa kohden.

Vuoden 2014 verotuksessa yksi neljäsosa tuosta osinkotulosta näkyy normaalisti verotettavana lopun kolmen neljäsosan jäädessä verovapaaksi, samalla kun verohuojennuttujen osinkojen maksimimäärä on nostettu ennen kokonaan verovapaasta 60 000 eurosta nyt 25-prosenttisesti verotettavaksi 150 000 euroon asti.

Yli 150 000 euron osinkotuloista pääomaveroa maksetaan 85-prosenttisesti, kun ennen veronalaisen tulon määrä rajan ylittävältä osalta oli 70 prosenttia.

Toisin sanoen jos omistajayrittäjä maksaa vakavaraisesta yhtiöstä itselleen tai perheenjäsenilleen 50 000 euroa osinkotuloa, siitä 12 500 euroa näkyy.

Näin esimerkiksi moni eri perheenjäsenille jakautuva vuotuinen firmasta ulosotettava ja näkyvä osinkotulo jää helposti alle esimerkiksi HS-verokoneen 150000 euron rajan.

Huojennettujen osinkojen määrää on hankala arvioida siitäkin syystä, että pääomatulot ovat verotiedoissa listattu kokonaisuutena erittelemättä mikä osa on myyntivoittoja, mikä osinkotuloja ja niin edelleen.

Jos henkilö ei nosta osinkoja tai on solminut kapitalisaatio- tai muun sen kaltaisen sijoitussopimuksen jonkin pankin, rahastoyhtiön tai vakuutusyhtiön kanssa, varat karttuvat ilman että verottaja pääsee niihin kiinni tai että varallisuuden karttumisesta tulisi julkista.

Helsingin Sanomat keskustelee maanantaina iltapäivällä Aalto-yliopiston apulaisprofessori Tomi Viitalan kanssa verotuksen neutraalisuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Tarkoitus on puhua myös siitä, ketä nykyinen pankkien ja vakuutusyhtiöiden erilaisia kapitalisaatiosopimuksia veroeduin tukeva järjestelmä tukee, ja onko se verottajan etujen mukainen.

Viitalan haastattelu tulee näkyviin tämän jutun yläpuolella näkyvään videoon.

Jutussa mainittu Sanoma Oyj on Helsingin Sanomien kustantajayhtiö.

Petri Krook
Antti Herlin
Antti Herlin

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?