Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 2. marraskuuta 2015

Lentoyhtiö syyttää Siinain turmasta ulkoista tekijää – Suomalaistutkija: ”Koneet eivät hajoa itsestään ilmassa”

HS Ilta
 
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Venäjälle matkalla ollut matkustajalentokone putosi Egyptin Siinailla. Sen kyydissä oli 217 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä. Grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: "Lost Time" Kevin MacLeod (incompetech.com).

Venäläisen matkustajakoneen putoaminen lauantaina Siinain niemimaalla Egyptissä ei voinut johtua teknisestä viasta tai inhimillisestä virheestä, sanoi Kogalymavia-yhtiön varajohtaja Aleksandr Smirnov maanantaina.

”Ainoa vaihtoehto – – on jonkinlainen ulkoinen tapahtuma”, Smirnov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän ei lähtenyt arvailemaan, mistä voisi olla kyse, vaan sanoi odottavansa onnettomuustutkinnan tuloksia.

Yhtiön mukaan kone oli ”teknisesti loistavassa kunnossa”.

Lomalento Sharm el-Sheikhistä kohti Pietaria oli ennen maahansyöksyään noussut yli yhdeksän kilometrin korkeuteen. Airbus A321-koneessa oli 224 ihmistä, ja he kaikki kuolivat.

Tutkijoiden mukaan lentokone tuhoutui jo ilmassa ja ilmeisen äkillisesti, koska lentohenkilökunta ei tehnyt minkäänlaista hätäilmoitusta. Ilmailuonnettomuuksiin erikoistunut johtava tutkija Ismo Aaltonen Onnettomuustutkintakeskuksesta pitää tapausta hyvin erikoisena.

”Koneet eivät hajoa itsestään ilmassa. En muista, koska sellaista olisi tapahtunut. Todennäköisesti ei ainakaan 1960-luvun jälkeen”, hän sanoo.

Aaltonen pitää periaatteessa mahdollisena, että kone olisi hallinnan menettämisen seurauksena joutunut sellaisen rakenteellisen rasituksen kohteeksi, että se olisi hajonnut. Hän ei tyrmää myöskään venäläisissä tiedotusvälineissä esitettyä teoriaa, jonka mukaan toinen koneen moottoreista olisi voinut hajota niin, että siitä irronneet osat olisivat sinkoutuneet matkustamoon.

Terroristijärjestö Isisin Siinain-haarajärjestö ilmoitti lauantaina tuhonneensa koneen vastalauseena Venäjän aloittamille ilmapommituksille Syyriassa. Sekä Venäjän että Egyptin viranomaiset pitivät väitettä tuoreeltaan tuulesta temmattuna.

Useimpien asiantuntijoiden mukaan Siinain terroristiryhmillä ei ole hallussaan ohjuksia, joilla matkustajakone voitaisiin ampua alas lähes kymmenen kilometrin korkeudesta. Koneeseen tavalla tai toisella sijoitettua pommia ei sen sijaan voitu sulkea pois vaihtoehtojen joukosta.

Koneen molemmat niin sanotut mustat laatikot on löydetty, ja niiden sisällön selvittämiseen menee todennäköisesti muutama päivä.

Riippuu turman syystä, paljastuuko se mustista laatikoista. Mikäli kone on todella tuhoutunut äkisti ilman ennakkovaroitusta, tallennetut lentotiedot tai ohjaamon äänet eivät kerro paljon. Siinä tapauksessa syytä etsittäisiin koneen jäänteistä.

”Jos vertaa Hollannin julkaisemaan raporttiin Ukrainassa alas ammutusta malesialaiskoneesta, niin siinähän ei tullut minkäänlaista ennakkovaroitusta vaan kone toimi ihan normaalisti tuhoutumiseensa asti”, Aaltonen sanoo.

Aaltonen ei suostu arvailemaan pommiteorian todennäköisyyttä näin varhaisessa vaiheessa tutkintaa.

”Tärkeintä on pitää kaikki tutkintalinjat auki.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?