Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 2. joulukuuta 2015

EU uhkailee Kreikkaa Schengenistä sulkemisella, jos pakolaiskriisiä ei saada hillittyä

HS Ilta
 
YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Joukko afganistanilaispakolaisia saapui Kreikkaan kuuluvalle Kosin saarelle toukokuussa.
Joukko afganistanilaispakolaisia saapui Kreikkaan kuuluvalle Kosin saarelle toukokuussa. Kuva: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaat ovat alkaneet uhkailla Kreikkaa rajatarkastusten käynnistämisellä sen Schengen-rajoilla, jos maa ei pian paranna toimiaan pakolaiskriisin hillitsemiseksi.

Asiasta kertoivat ensimmäisinä talouslehti Financial Times ja belgialainen Le Soir, joiden mukaan Kreikalla on joulukuun puoliväliin saakka aikaa kiristää rajavalvontaansa ja ryhtyä rekisteröimään ja hoitamaan turvapaikanhakijoita järjestelmällisesti.

Joulukuun 17.–18. päivä Brysselissä kokoontuu EU-maiden johtajien huippukokous, joka voi ottaa kovat painostuskeinot käyttöön Kreikan suhteen. Jäsenmaat voivat pyytää EU-komissiolta esitystä, että sisärajatarkastukset palautetaan Kreikan Schengen-rajoille.

HS:n tietojen mukaan jäsenmaiden EU-lähettiläät keskustelivat Kreikan tilanteesta ja mahdollisista rajatarkastuksista kokouksessaan tiistaina.

HS:n tietojen mukaan Kreikalle ei ole annettu varsinaista virallista varoitusta, mutta asia on saatettu kreikkalaisten tietoon. Financial Times -lehden mukaan Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn välitti varoituksen Kreikalle vieraillessaan Ateenassa. Luxemburg toimii parhaillaan EU-maiden puheenjohtajamaana.

Myös Brysselissä perjantaina kokoontuvien EU-maiden sisäministereiden on lehden mukaan tarkoitus varoittaa Kreikkaa. Ministereiden on muutenkin tarkoitus keskustella vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen tilasta ja rajatarkastuksista.

HS:lle puhuneet diplomaatti-, ministeri- ja EU-lähteet ovat ihmetelleet Kreikan haluttomuutta ottaa vastaan Euroopan unionin ja rajavalvontavirasto Frontexin tarjoamaa apua.

Kreikka ei kykene yksin valvomaan rajojaan, joiden yli on tullut tänä vuonna jo runsaat 700 000 turvapaikanhakijaa.

Frontex on tarjonnut, että se voi lähettää Kreikkaan nopean rajainterventioryhmän eli käytännössä satoja lisävahvistuksia Makedonian vastaisen rajan valvontaan. Kreikka on kuitenkin tyrmännyt tarjouksen tähän saakka.

Kreikka ei ole myöskään pyytänyt ja ottanut vastaan kaikkea sille tarjolla olevaa humanitaarista ja turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin tarjottua apua.

EU-lähteet kertovat, että Kreikan haluttomuudesta ottaa apua vastaan keskusteltiin jäsenmaiden edustajien kokouksissa jo viime kesänä.

Viime viikkoina äänenpainot ovat voimistuneet. Erään EU-lähteen mukaan Kreikka on osoittanut merkkejä siihen suuntaan, että se saattaisi olla taipumassa avunpyyntöön.

Muut jäsenmaat haluavat, että Kreikka ottaa Frontexin vahvistukset valvomaan Makedonian-vastaista pohjoisrajaansa, jonka yli Kreikkaan tulleet turvapaikanhakijat jatkavat matkaansa muualle Eurooppaan.

Kreikka on ollut haluton sulkemaan rajaa ehkä siitä syystä, että se pelkää joutuvansa itse majoittamaan satojatuhansia turvapaikanhakijoita.

Samaan aikaan maa on epäonnistunut turvapaikanhakijoiden järjestelykeskusten pystyttämisessä, eikä ole onnistunut kunnolla käynnistämään turvapaikanhakijoiden sovittuja siirtoja muihin EU-maihin.

Yhtäkään maata ei ole koskaan suljettu vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen ulkopuolelle sen jälkeen kun Schengenin sopimus allekirjoitettiin 1985.

Käytännössä rajatarkastusten käyttöönotto ei vaikuttaisi suoranaisesti pakolaiskriisin hillitsemiseen, koska Kreikalla ei ole maarajaa muiden Schengen-maiden kanssa.

Tarkastukset vaikuttaisivat vain lentokentillä ja muutamalla Kreikan ja Italian välisellä laivayhteydellä, eli niistä olisi käytännössä vaivaa lähinnä turisteille.

Ongelma Kreikassa tiivistyy siihen, ulkorajojen valvonta on Euroopassa jäsenmaiden vastuulla, eivätkä toiset jäsenmaat voi pakottaa Kreikkaa ottamaan vastaan apua. Jäsenmaan on itse pyydettävä apua, ennen kuin Frontex voi lähettää sinne vahvistuksia.

EU:ssa laaditaan nyt muutoksia Frontexin asetukseen. Komission on määrä antaa joulukuun puolivälissä esitys Frontexin kasvattamisesta Euroopan yhteiseksi, täysimittaiseksi raja- ja merivartioksi.

UUTISET

Ulkomaantoimituksen joulukalenteri:

Islannissa eletään jo parempia aikoja

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?