Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 2. joulukuuta 2015

Lakritsimanteleihin tulee himo – näin valmistat tanskalaisten herkun itse

HS Ilta
 
Elvi Rista / Studio Fotonokka Oy
Lakritsimantelit
Lakritsimantelit Kuva: Elvi Rista / Studio Fotonokka Oy

Kun astuu tanskalaiseen ruokakauppaan, ei voi olla törmäämättä lakritsiin. Sitä on kaikkialla. Vihannesosastolta löytyy tuoretta lakritsijuurta, maustehyllyllä on purkkikaupalla erilaisia lakritsipulvereita ja -maustesekoituksia, ja naposteltavaksi voi ostaa vaikkapa lakritsinmakuisia kookoslastuja.

Karkkihyllyllä on tietysti valtava määrä lakritsipötköjä, -kuulia, -suklaata ja niin edelleen. Seassa on myös peruslakritsia, jota kutsutaan suomalaiseksi nimellä ”finsk lakrids”.

Parasta ovat silti lakritsimantelit, joita löytyi erään ison kauppaketjun naposteluhyllystä. Niin, miksipä jouluista mantelia ei voisi maustaa näinkin?

Varoituksen sana: herkkuun kehittyy helposti voimakas addiktio. Helsingin Sanomien ruokatoimituksen tekemien testien perusteella lakritsimantelit vetoavat niihinkin, joita mantelit eivät yleensä kiinnosta.

Kuvio etenee yleensä näin: Ihminen maistaa lakritsimantelia ja sanoo: ”Oo, onpas hyvää”. Hän ottaa pari lisää, poistuu paikalta, palaa kohta käsi ojossa ja sanoo: ”Näihin tulee himo.” Suosion vuoksi ruokatoimitus tarjoaa lakritsimantelien reseptin HS:n lukijoille.

Korkeasta verenpaineesta kärsivien kannattaa syödä lakritsimanteleita kohtuudella, mutta kuten sanottu, jarruttelu voi olla vaikeaa.

Lakritsimantelit

  • 1½ tl vettä
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 3 tl lakritsijauhetta
  • 100 g kuorellisia manteleita

Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.

 Mittaa kulhoon vesi, suola, sokeri ja noin puolet lakritsijauheesta. Sekoita hyvin.

 Lisää mantelit seoksen joukkoon, sekoita.

 Laita leivinpaperi pellin päälle. Levitä mantelit leivinpaperille yhteen kerrokseen. Nosta pelti kuumaan uuniin 7 minuutiksi.

 Nosta pelti uunista, sekoittele mantelit irtonaisiksi.

 Sekoita loput lakritsijauheesta manteleiden joukkoon.

Huom! Eri valmistajien lakritsijauheissa on eroja. (Ohje on kokeiltu Kung Markatta -merkkisellä jauheella.) Maista manteleita, kun ne tulevat uunista. Jos ne maistuvat voimakkaasti lakritsilta jo silloin, vähennä pintaan tulevan lakritsijauheen määrää.

UUTISET

Ulkomaantoimituksen joulukalenteri:

Islannissa eletään jo parempia aikoja

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?