Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 3. maaliskuuta 2016

Yhteisharjoitukset lähettävät oikean viestin

Suomi ei ole itsenäinen, vapaa ja demokraattinen maa, ellei täällä voida keskustella myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

HS Ilta
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Kohu Suomen puolustusvoimien yhteisharjoituksista Yhdysvaltain kanssa sekä maalla, merellä että ilmassa ei ole vieläkään täysin laantunut, vaikka presidentti Sauli Niinistö pani kuohahtelijoita järjestykseen jo viikko sitten. Vanhat traumat vääristävät varsinkin vasemmiston suhdetta Yhdysvaltoihin.

Suomi on ollut mukana Naton rauhankumppanuusohjelmassa yli kaksikymmentä vuotta. Toissa vuonna suhteemme puolustusliittoon tiivistyi entisestään, kun Suomesta tuli yksi viidestä edistyneestä rauhankumppanista. Myös sotilasyhteistyön lisäämisestä Yhdysvaltain kanssa on päätetty jo aiemmin.

Presidentti Niinistö on ottanut ulkopolitiikan johdon tiukasta käsiinsä. Siitä ei ole seurannut pelkästään hyvää. Esimerkiksi keskustelu Nato-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista on Niinistön vaalien alla pitämän puhuttelun jälkeen lähes loppunut.

Myös poliitikkojen ylenmääräinen varovaisuus Venäjältä tulevan turvapaikanhakijoiden virran syistä ja seurauksista juontunee presidentin tahdosta.

Suomi ei ole itsenäinen, vapaa ja demokraattinen maa, ellei täällä voida keskustella myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan olennaisimmista kysymyksistä.

Niinistö piti viikko sitten puoluejohtajille puhuttelun sotaharjoitusten aiheuttamasta sekaannuksesta ja kuohunnasta. Tällä kertaa kurinpalautus olikin tarpeen, sillä tilanne oli riistäytymässä käsistä Suomen etuja vahingoittavalla tavalla.

Varsinkin sosialidemokraatit olivat nähneet harjoituksissa tilaisuuden tehdä sisäpolitiikkaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan kustannuksella. Asialla elämöi varsinkin eduskunnan entinen puhemies Eero Heinäluoma, mutta myös puoluejohtaja Antti Rinne.

Presidentti Niinistö vakuutti, etteivät sovitut harjoitukset muuta Suomen linjaa. Tietenkin maailmalla tulkitaan harjoituksia myös eri tavalla kuin Niinistö. Tulkinnat liitetään kasvaneeseen Venäjän uhkaan, eikä se aivan väärä tulkinta ole. Juuri Venäjän aggressiivinen politiikka on saanut Yhdysvallat lisäämään harjoituksia, joihin mekin nyt osallistumme.

Ruotsi ilmoitti viime syksynä, että se lisää sotilasyhteistyötään Yhdysvaltojen kanssa Venäjän uhan vuoksi. Ruotsilla on varaa ja uskallusta sanoa tämä ääneen. Suomessa taas varotaan, vaikka olemme paljolti samassa asemassa.

Suomessa monet kantoivat huolta siitä, minkä viestin harjoitukset lähettävät ulkomaailmalle, nimenomaan Venäjälle.

Muiden tulkinnoille emme mitään mahda, mutta ei niiden takia pidä seinille hyppiä. Kuohunnassa unohtui, että Suomi ei ole enää suinkaan puolueettomuutta tavoitteleva kylmän sodan aikainen pienvalta, vaan muun muassa EU-jäsenyyden ja Nato-rauhankumppanuuden kautta vahvasti länsiyhteistyöhön sitoutunut suvereeni pohjoismaa.

Keskustelu harjoituksista toi mieleen suomettumisen pahimmat päivät. Vain sanaa neuvostovastainen ei nyt käytetty.

Myös harjoituksista nousseet kiistat olivat viesti ulkomaailmalle. Tämä taisi miellyttää varsinkin Venäjää. Viesti olisi ollut Suomen kannalta pahin mahdollinen, jos harjoitukset olisi peruttu.

Harjoitukset lähettävät lopultakin aivan oikean viestin: päätämme itse omasta turvallisuuspolitiikastamme ja siitä, kenen kanssa, milloin ja missä harjoittelemme. Tietenkin turhaa provosointia on vältettävä. Päätämme itse kuitenkin myös siitä, mikä on turhaa.

Kylmä sota loppui jo noin 25 vuotta sitten. Monille vasemmistolaisille Yhdysvaltain vastaisuus on silti yhä harvoja jäljellä olevia ideologisia majakoita, kun suurten ideologioiden ”valo on sammunut”. Joillekin Yhdysvallat edustaa yhä liki absoluuttista pahaa. Siksi kaikki yhteistyö, varsinkin sotilaallinen, on sen kanssa tuomittavaa.

On jotenkin ymmärrettävää, että näin ajattelevat monet vasemmistoliittolaiset, joiden ideologiset juuret ovat kylmän sodan kahtia jakautuneessa maailmassa, jossa itä edusti hyvää, länsi pahaa. Vaikea on sen sijaan ymmärtää, että samaa ajattelua jakavat myös monet sosialidemokraatit.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?