Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 3. marraskuuta 2015

Isisin julmuuksia maailmalle vuotaneet aktivistit tapettiin Turkissa

HS Ilta
 
Murhatut aktivistit Fares Hammadi (vas.) ja. Ibrahim Abdel Qader. Kuvat on Raqqa is Being Slaughtered Silently -sivustolta.
Murhatut aktivistit Fares Hammadi (vas.) ja. Ibrahim Abdel Qader. Kuvat on Raqqa is Being Slaughtered Silently -sivustolta.

Jihadistijärjestö Isisin julmuuksia sosiaalisessa mediassa paljastaneet kaksi syyrialaista aktivistia on tapettu Turkissa, kertoo sanomalehti The New York Times (maksumuurin takana).

Islamilaiseksi valtioksi itseään kutsuva terroristijärjestö julkaisi sunnuntaina videon, jossa se väitti tappaneensa aktivistit. Videolla näytettiin kuva yhdestä aktivistista, jonka kaula oli viilletty auki. Videolla esitettiin myös uhkauksia järjestön vastustajille.

Aktivistien työtoverit vahvistivat The New York Timesille, että heidät oli murhattu raa’asti viime perjantaina kodissaan Etelä-Turkissa, jonne he olivat paenneet Syyriasta.

Yksi tapetuista, Ibrahim Abdel Qader, oli sosiaalisessa mediassa toimivan paljastussivuston Raqqa is Being Slaughtered Silentlyn (Raqqaa teurastetaan hiljaa) perustajajäsen. Ryhmä koostui kansalaisjournalisteista ja ihmisoikeusaktivisteista, jotka dokumentoivat ja julkistivat Isisin julmuuksia Syyrian Raqqassa, joka on järjestön ”pääkaupunki”.

Suuria henkilökohtaisia riskejä ottavat kansalaisjournalistit ovat tärkein keino saada tietoja Raqqasta ulkomaailmaan. HS kirjoitti Isisiä uhmaavista Raqqan aktivisteista 2014.

Toinen tapetuista, Fares Hammed, oli Raqqaa teurastetaan hiljaa -ryhmän entinen jäsen, joka oli ryhtynyt työskentelemään ihmisoikeuksiem edistämiseksi laajemmin Syyriassa.

Aktivistien raaka murha paljasti sen, kuinka huonosti Turkin viranomaiset kykenevät valvomaan Syyrian-vastaista rajaa ja pitämään Isisin loitolla.

Aktivistiryhmän tiedottaja Abu Ibrahim al-Raqqawi kertoi The New York Timesille, että murhatut pakenivat Raqqasta viime vuonna Sanliurfan kaupunkiin Turkkiin. Ryhmä oli tietoinen siitä, että Isis yritti jäljittää aktivistien olinpaikkaa Turkissa.

”Yritämme olla hyvin varovaisia, koska tämä muuttuu päivä päivältä vaarallisemmaksi”, al-Raqqawi sanoi.

Hänen mukaansa aktivistit saavat tappouhkauksia päivittäin.

”Mutta emme olisi uskoneet, että he tekevät tämän Turkin maaperällä.”

Turkin poliisi sanoi tutkivansa murhia, mutta ei kommentoinut asiaa tarkemmin The New York Timesille.

Aktivistiryhmä sanoo uskovansa, että murhien takana on mies, joka oli äskettäin saapunut Sanliurfaan Syyrian Raqqasta. Mies oli esiintynyt Isis-loikkarina ja ystävystynyt murhattujen aktivistien kanssa, The New York Times kirjoittaa.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Isisin uskotaan kyenneen toteuttamaan iskun Turkissa. Viime kuussa Ankarassa tehtiin pommi-isku, jossa kuoli 95 ihmistä. Turkin hallinto syyttää terrori-iskusta Isis-järjestöä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?