Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 3. marraskuuta 2015

Jari Aarnio moitti tutkintaryhmää tietojen pimittämisestä

Aarnion odotetaan antavan oikeudessa selityksen myös runsaaseen käteisen käyttöön.

HS Ilta
 
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov
Fakta

Aarniota syytetään lukuisista rikoksista

 Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä syytetään lukuisista rikoksista. Vakavimmat syytteet koskevat törkeitä huumausainerikoksia ja törkeitä virkarikoksia.

 Aarnion lisäksi syytteessä ovat United Brotherhoodin entinen keulahahmo ja kaksi naista, joiden epäillään tehneen Aarnion kanssa huumekauppaa.

 Syytteessä on myös kolme Aarnion entistä alaista, joita epäillään virkarikoksista.

 Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

 Oikeudenkäynti jatkuu näillä näkymin aikankin maaliskuulle asti. Aarnion kuulemiselle on varattu tiistai ja keskiviikko. Lisäksi perjantaina on varapäivä, jos kuulemista halutaan vielä jatkaa.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio latasi iltapäivällä täyslaidallisen tutkintaryhmää kohtaan kuulemisessaan käräjäoikeudessa. Aarnion mielestä kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto on ollut täysin väärä henkilö johtamaan häneen kohdistuvaa tutkintaa.

Aarnion mukaan Haavistolla on ollut kaunoja häntä kohtaan, koska Haavisto toimi syyttäjänä huumepoliisin ensimmäisessä virkarikosjutussa ja hävisi. ”Eikö tästä valtakunnasta löytynyt ketään muuta, joka olisi ollut sopiva tutkinnanjohtaja”, Aarnio sanoi.

Puolustus moitti tutkintaryhmää myös materiaalin pimittämisestä. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan puolustus ei saanut kaikkia tolppatietoja eli matkapuhelinten paikannustietoja, vaikka niitä on pyydetty useaan otteeseen.

”Aina kun joku on mennyt pieleen tulee selitys ja tarina”, Aarnio sanoi.

Aarnio esitteli iltapäivällä myös vanhoja työsähköpostejaan ja -tekstiviestejään. Hän korosti Helsingin käräjäoikeudessa jatkuneessa istunnossa, että huumepoliisi on tehnyt kovaa työtä, myös yhteistyötä keskusrikospoliisin (krp) kanssa. ”Tämä ei ole Aarnion pikku bisnes, vaan tässä tehdään koko aika sitä asiaa yhdessä”, Aarnio sanoi.

Aarnio on jo aiemmin kommentoinut laajasti kirjallisia todista, mutta nyt vuorossa on hänen pääkuulemisensa.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Jari Aarnion pääkuuleminen alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tänään tiistaina.
Jari Aarnion pääkuuleminen alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tänään tiistaina.

Aarnio selosti myös tapahtumia vuosilta 2010–2012. Osa tapahtumista ajoittui ajalle ennen kuin ensimmäinen hasistynnyri oli saapunut Suomeen. Aarnion mukaan Helsingin huumepoliisi oli sekä United Brotherhood (UB) -jengin että Helvetin enkeleiden perässä. Aarnion mukaan jengit tekivät huumekauppaa, ja lisäksi Helvetin enkeleitä epäiltiin aseiden salakuljetuksesta.

”Ei tiedetty mistään tynnyreistä, mutta tiedettiin, että UB:lla on pilveä ja että UB:lla ja Helvetin enkeleillä on isot kuviot meneillään”, Aarnio sanoi.

Aarnion mukaan huumepoliisin tutkinnoissa tuli esiin samoja nimiä kuin myöhemmin keskusrikospoliisin tutkimassa hasistynnyrijutussa. Yksi tynnyrijutussa tuomituista oli ollut myös huumepoliisin kuuntelussa. ”Oikean miehen perässä oltiin jo silloin”, Aarnio sanoi.

Huumepoliisi oli Aarnion mukaan käynyt myös kuulustelemassa UB:n kunniajäsentä, jonka toinen poliisiyksikkö oli ottanut kiinni ryöstöstä epäiltynä. Miehen tiloihin oli tehty myös kotietsintä, jossa oli löytynyt amfetamiinia tai aseita.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että hasistynnyrijuttuun liittyvä hollantilainen mies oli lähettänyt samaan osoitteeseen puulaatikon, jonka sisällöksi oli merkitty kompressori.

Aarnion puolustus kyseenalaisti myös sen, kuinka paljon hasista on ylipäätään tullut Suomeen. Viidestä Suomeen tulleesta tynnyrilähetyksestä vain viimeinen tynnyri on jäänyt viranomaisten takavarikkoon Hollannissa. Lisäksi tynnyreitä Hollannista Suomeen lähettänyt mies on tuomittu siellä vain kyseisestä tynnyristä.

Aarnio viittasi myös siihen, että huumepoliisiin oli tullut vihjetietoa mahdollisista feikkilähetyksistä.

Aarnio otti kantaa myös UB:n entisen johtohahmon Keijo Vilhusen esitutkintakertomuksiin. Vilhunen on esitutkinnassa muun muassa kertonut, että Aarnio oli pyytänyt häntä hankkimaan tälle lainaan ”puhtaan” auton. Aarnion mukaan Vilhusen puheet eivät pidä paikkaansa. Hän epäili, että Vilhunen on keksinyt asioita siksi, että hän halusi pois tutkintavankeudesta.

”Minulla on täysi ymmärrys siihen, että hän voi näin tehdä, koska tässä on paljastunut yhteydenpito, joka ei olisi saanut koskaan paljastua. Ainoa keino selviytyä on päästä ulos linnasta”, Aarnio sanoi.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi ennen istunnon alkua, että iltapäivän aikana puhutaan myös Aarnion raha-asioista. Puolustus on aiemmin myöntänyt, että Aarnio on käyttänyt 400 000 euroa käteistä. Aarnion mukaan rahalla on laillinen alkuperä, mutta tarkempaa selitystä ei ole vielä kuultu. Voi kuitenkin olla, että raha-asioiden käsittelyyn päästään vasta keskiviikkona, kun Aarnion kuuleminen jatkuu.

Aarnion kuuleminen käydään puolustuksen pyynnöstä osin yleisön läsnä olematta. Salaiset teemat liittyvät poliisin tietolähdetoimintaan, Hollannissa kesken olevaan rikostutkintaan sekä yksityishenkilöön, joka liittyy Aarnion raha-asioihin.

Aarnio on syytteessä muun muassa useista törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä virkarikoksista. Syytteiden mukaan Aarnio on ollut junailemassa Hollannista Suomeen lähes tuhat kiloa hasista. Aarnio on syyttäjien mukaan toiminut huumeiden maahantuonnissa järjestäjänä, neuvojana, yhteyden pitäjänä ja kontaktien luojana. Hänen epäillään yrittäneen myös vaikeuttaa poliisin huumetutkintaa.

Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?