Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Papin poika riuhtaisi itsensä suomalaisen iskelmän isäksi – Toivo Kärjen syntymästä tänään sata vuotta

Mari Koppinen HS
Uutiset
torstaina 3. joulukuuta 2015

17-vuotiasta nokialaispoikaa Markku Puputtia jännittää ”pirusti”.

Tuolla Finnlevyn oven takana Helsingin Pitäjänmäessä odottelee kuulu tuotantopäällikkö ja lukuisten suomalaisiskelmien isä Toivo Kärki, Topi. Puputti on kuullut, että vastassa on suuri persoona.

”Jah, sisään!” kajahtaa huoneesta. Puputti astuu täristen sisään.

Oven takaa aukeaa näky, jonka niin moni nuori suomalaismuusikko on nähnyt jo ennen Puputtiakin.

Huoneessa työpöytänsä takana istuu tyylikäs vanhan ajan herra harmaassa puvussaan, kapea mirri kaulassaan. Kaikkialla kohoilee kaatumaisillaan olevia nuottipinoja.

Mutta nuorukaisen jännitys häipyy, kun levymoguli avaa suunsa. Tämä alkaa kysellä perheestä lämpimästi, läpi käydään koko tähänastinen elämä. Sitten Kärki kehottaa laulamaan Beatlesia, Dannya, tangoakin.

Tuomio tulee pikavauhtia.

”Jah, musikaalinen kaveri! Tehdään sopimus!”

Siitä hetkestä alkaa ura, joka jatkuu Markku Aro -taiteilijanimellä yli 45 vuoden jälkeenkin – esimerkiksi tänään Kulttuuritalolla konsertissa, jossa juhlitaan Toivo Kärkeä.

Hän täyttäisi tänään torstaina sata vuotta.

Matti Tapola / Lehtikuva
Toivo Kärki työhuoneessaan vuonna 1969.
Toivo Kärki työhuoneessaan vuonna 1969.

Markku Aro on yksi niistä lukuisista suomalaisartisteista, joiden ura on alkanut Toivo Kärjen pakeilta, ”Kärjen tallista”.

Tarkkakorvaisena Kärki vainusi erilaisissa koelauluissa ja iskelmälaulukilpailuissa mahdollisuuden sellaisillekin nimille kuin Erkki Junkkarinen, Eila Pienimäki, Eino Grön, Vieno Kekkonen, Taisto Tammi, Pasi Kaunisto, Paula Koivuniemi, Eini ja Merja Rantamäki. Hän oli edesauttamassa myös esimerkiksi Olavi Virran, Tapio Rautavaaran ja Metro-tyttöjen uraa.

Foto Ounamo
Kärki tyypillisessä tilanteessa: koelaulattamassa Musiikki-Fazerin tilaisuudessa levylaulajiksi haikailevia. Kuva noin vuodelta 1957.
Kärki tyypillisessä tilanteessa: koelaulattamassa Musiikki-Fazerin tilaisuudessa levylaulajiksi haikailevia. Kuva noin vuodelta 1957.

Puhumattakaan siitä, että häneltä on levytetty kaikkiaan noin 1 500 kappaletta. Niistä kappaleista me suomalaiset imemme monia itseemme jo äidinmaidossa: Täysikuu, Hiljainen kylätie, Siks’ oon mä suruinen, Sinun silmiesi tähden

Mitä olisi suomalainen musiikki ilman Kärkeä?

”Meiltä puuttuisi aikamoinen määrä hienoja, melodisia kappaleita. Kuka tahansa ammatti-ihminen tekee laulun, mutta tarttuuko se korvaan, se on jo eri juttu”, muistuttaa Vexi Salmi.

Näitä melodioitaan Kärki teki niin tangoihin, rillumarei-ralleihin, jazziskelmiin kuin vaikkapa näyttämöille ja kymmeniin elokuviin.

Nuoruuden jazzinnostus toi musiikkiin swingin keinuntaa ja nelisointuja. Kärjen nuorin poika Kalervo Kärki muistuttaa, että esimerkiksi suomalainen tango olisi aika erilaista ilman Kärkeä. Suomalaiselle tangolle tyypillinen marssimaisuus oli varsinkin 1940-luvulla kaukana Kärjen tangoista.

Suuri merkitys Kärjellä oli myös opettajana. Hän opetti ainakin yhden ikäpolven sovittajat, laulajat ja tekstinkirjoittajat, jotka kaikki veivät oppia eteenpäin vielä pitkään myöhemmin.

”Kärki on eniten kopioitu suomalaisen kevyen musiikin edustaja. Minullekin hän opetti koko perustan musiikkibisneksessä”, kertoo Vexi Salmi.

Salmi oli yksi niistä sanoittajista Kerttu Mustosen, Reino Helismaan, Juha Vainion ja kumppaneiden lisäksi, joiden kanssa Kärki työskenteli elämänsä aikana läheisesti.

Kärjen suvun arkisto
Työpari Reino Helismaa ja Toivo Kärki täydessä työn touhussa Oulussa vuonna 1956.
Työpari Reino Helismaa ja Toivo Kärki täydessä työn touhussa Oulussa vuonna 1956.

Aika moni lauluista syntyi Kärjen mökillä Asikkalassa. Kun arkipäivät kuluivat tuotantopäällikön töissä Finnlevyllä, tarvittiin aikaa myös säveltämiseen.

Sitä löytyi loppuviikosta. Torstaisin taksi tuli hakemaan mökille, jonne Kärki otti usein mukaan sanoittajakaverinsa.

Työteliäänä ihmisenä Kärjen periaate oli, että tietty määrä lauluja piti saada valmiiksi ennen kuin saattoi mennä saunaan.

Asikkalassa oli myös kasvihuone ja palsta, jossa Kärki viljeli rakkaita sipuleitaan. Tarinan mukaan kyseessä olivat Suomen kalleimmat sipulit: niihin käytetty aika, vaiva ja raha eivät todellakaan täsmänneet saatuun satoon nähden.

Toivo Kärki viljeli intohimoisesti mökillään Asikkalassa sipuleita ja erilaisia yrttejä. Viljely onnistui kasvihuoneen ansiosta talvellakin. Kuva maaliskuulta 1972.
Toivo Kärki viljeli intohimoisesti mökillään Asikkalassa sipuleita ja erilaisia yrttejä. Viljely onnistui kasvihuoneen ansiosta talvellakin. Kuva maaliskuulta 1972.

Mutta kasvimaan vaaliminen ei lopulta ollut se mökkikäyntien päätarkoitus, tietää Kalervo Kärki.

”Todellisuudessa hän sävelsi kaiken aikaa. Kasvihuone oli vain peitetoimintaa. Aina välillä hän käveli sisään ja pisti paperille sen, mitä oli saanut aikaan.”

Toivo Kärki oli mies, jonka päässä soi kaiken aikaa.

”Isä kertoi, että hänellä oli päässään koko ajan valtava musiikkimassa”, kertoo vanhin tytär Anna-Liisa Suurpää.

Nuorena hänellä riitti myös energiaa saada se massa ulos. Viuh vauh, ja taskusta kimposi esiin nuottipaperia ja lyijykynä. Kappaleet saattoivat olla valmiita muutamassa minuutissa. Apusoittimia ei tarvittu, Kärki kuuli kaiken päässään.

Nuotteihin kirjattiin vielä tarkasti ohjeita soittajille. ”Hyvät herrat!!!”, alkoi usein ohje nuotissa, muistaa myöhempi sovittajakumppani Markku Johansson.

Anna-Liisa Suurpää uskoo, että kaikki ammatin vaatimat taidot kumpusivat Kärjen erikoislaatuisesta, sittemmin Laihialle asettuneesta perheestä.

”Hän oli ankaran pappisisän ja erittäin herkän, musikaalisen äidin yhdistelmä. Suoraan sieltä se kyky tuli”, Suurpää sanoo.

Ankaran uskonnollinen isä halusi pojastaan ylioppilaan. Toivo suorittikin Klassillisen lyseon Tampereella kuuliaisesti loppuun, mutta kun se oli hoidettu pois päiväjärjestyksestä syksyllä 1933, alkoi muusikon ura jazz- ja tanssibändeissä. Ensimmäiset sävellykset levytettiin samana vuonna.

”Kotikapinaa se oli”, arvelee Kalervo Kärki muusikon uralle ryhtymistä. ”Hän joutui pistämään välit poikki kodin ilmapiirin kanssa aika tarkkaan.”

Oli miten oli, Kärjellä oli myös mahdottoman kova kipinä musiikkiin. Kanttorilta soittotaitoa hankkinut poika opiskeli myös sitkeästi itsekseen. Esimerkiksi orkestraatiota hän oppi amerikkalaisista orkestraatiokirjoista. Sitä varten hän opiskeli englannin.

Amerikkalainen jazz vei täysin mukanaan, jopa siinä määrin, että hän voitti brittiläisen Rhythm-lehden sävellyskisan 700 osallistujan edestä jazzillisella kappaleellaan Things Happen That Way.

Amerikan-haaveet kaatuivat talvisotaan. Sotaan päätyi Kärkikin, kaikkiaan viideksi vuodeksi. Mutta asemasodan aikaan oli aikaa säveltää, ja Kärjeltähän se onnistui, ilman soittimiakin. Syvärin haastavissa oloissa syntyivät tunteisiin käyvät tangot kuten Liljankukka ja Siks’ oon mä suruinen.

Ei ihme, että heti sodan jälkeen 1945 Kärki löi lopullisesti läpi. Samalla hän oli tullut uudistaneeksi koko suomalaisen tangon.

Kärki itse keikkaili bändien kanssa aina vuoteen 1955, mutta sitten hän ”ripusti kurtun naulaan” ja aloitti kotimaisen musiikin päällikkönä Musiikki-Fazerilla.

Kärki muisteli nuoruusvuosiaan ja työvuosiaan vuonna 1980 televisiossa Yleisradion toimittajan Eero Silvastin haastattelussa:

Kärjen kolmesta lapsesta vanhin, Anna-Liisa Suurpää, muistaa, kuinka isä ohjeisti kuuluja laulajia jo varhain. Heidän kotonaan kävivät milloin Henry Theel, milloin taas Kauko Käyhkö tai Metro-tytöt.

Kuka kylään vain tulikin, isällä oli heille vaatimuksia.

”Esimerkiksi Metro-tyttöjen piti laulaa uudestaan ja uudestaan. Isä vaati puhtautta ja täsmällistä ilmaisua.”

Isänäkin ”Topi” oli aika vaativa. ”Hän oli tiukka ja ankara, mutta toisaalta äärettömän liberaali. Jokainen meistä sai valita oman tiensä”, Anna-Liisa Suurpää kertoo.

Kalervo Kärki muistaa, että isä teki aina töitä. Kesälomiakaan tämä ei koskaan pitänyt. Kun tämä tuli töistä neljältä, kuudelta hän jo istui pöytänsä ääressä säveltämässä.

”Mutta ei hän tarvinnut työrauhaa. Hänen luokseen sai mennä koska vain toimittamaan asiaansa.”

Isähahmo Kärki oli myös monille suojateilleen. Markku Aro muistaa, kuinka hän sai käydä Pitäjänmäessä Kärjen luona kerran viikossa juttelemassa musiikista ja elämästä.

Paula Koivuniemi muistaa samoin. Hän meni nuorena pohjalaistyttönä 1964 oman muusikkoisänsä kanssa Kärjen pakeille. Tämä lähetti Koivuniemen vielä vuodeksi laulutunneille, mutta otti tämän sittemmin kuin tyttärekseen.

Koivuniemikin kävi tasaisin väliajoin juttelemassa Topin kanssa.

”Voi että, minulla on niin ikävä häntä”, Koivuniemi herkistyy. ”Hän aina kyseli, miten keikat sujuivat. Ei hän niin ohjeita antanut. Pohjalainen tiesi pohjalaisen. Asiat pitää hoitaa hyvin, sitä hän aina toisti.”

Alvar Kolanen
Toivo Kärki antoi parikymppisen Paula Koivuniemen levyttää vuonna 1966 tangon Perhonen. Siitä tuli heti hitti, ja siitä lähti Koivuniemen pian 50 vuotta jatkunut ura.
Toivo Kärki antoi parikymppisen Paula Koivuniemen levyttää vuonna 1966 tangon Perhonen. Siitä tuli heti hitti, ja siitä lähti Koivuniemen pian 50 vuotta jatkunut ura.

Koivuniemi kävi Kärjen juttusilla aina 1980-luvulle asti. Ensi vuonna tulee jo 50 vuotta siitä, kun Koivuniemi sai Kärjeltä laulettavakseen Perhosen, ensimmäisen hittinsä.

”Sieltä se Topi nyt katsoo ylhäältä, että hyvin on tyttö hoitanut asiansa.”

Markku Johansson tuli Finnlevylle 21-vuotiaana maalaispoikana sovittajaksi ja kapellimestariksi vuonna 1970. Hänetkin Kärki otti isällisesti vastaan. Vastuuta annettiin heti: ensimmäiseksi tehtäväkseen Johansson sai hoitaa Tapio Rautavaaran levytyksen.

Johansson muistelee lämmöllä musiikkikeskusteluita Kärjen kanssa. Erityisesti Kärki rakasti musiikillisia knoppikysymyksiä.

”Hän saattoi antaa nuotin ja käskeä kirjoittamaan siihen oikean bassolinjan. Jos sen onnistui tekemään hänen mielestään hyvällä maulla, riemu oli rajaton.”

Iskelmän tekoon Johansson sai ohjeen: hyvää iskelmää ei saa puolta tuntia kauemmin tehdä. ”Se joko syntyy tai sitten ei”, sanoi Kärki.

”Toinen ohje oli, ettei kannata tehdä mitään sellaista, mitä ei Urjalan tyttö ymmärtäisi. Topista oli turha tehdä mitään sellaista, mitä kukaan ei kuuntele.”

Toisaalta monet artistit myös pelkäsivät Kärkeä. Ymmärtäähän sen: hänellä oli paljon valtaa, ja persoonana hän oli välillä melkoisen äkkiväärä ja jääräpää.

Johansson muistaa esimerkiksi tapauksen, jolloin hän sattui istuskelemaan Kärjen huoneessa, kun joku artisti soitti.

”Laulaja tiedusteli, pääsisikö hän koenauhan perusteella levyttämään. Topi totesi: ’Tjaah, ei me oikein tämmöistä, se oli vähän falskia.’ Laulaja tiedusteli ärtyneenä, mikä kohta siellä nyt oli ollut falski. Topi sanoi: ’No kuule, ihan mikä vaan!’ Sitten hän löi puhelimen kiinni.”

Toivo Kärki jäi eläkkeelle 1980, mutta missään vaiheessa hän ei halunnut jättää musiikkiaan. Kärki siirrätti työhuoneensa tismalleen samannäköisenä myöhempinä vuosina pariinkin eri paikkaan ja meni joka aamu normaalisti töihin.

Tytär Anna-Liisa Suurpää kuitenkin näki, ettei elämä ollut loppuaikoina enää samanlaista. Isä ei saanut enää ulos ja paperille sitä kaikkea luovaa painetta, ”musiikkimassaa”, joka hänen päässään jatkuvasti soi.

Osaksi tämä johtui vanhuudesta – energia ei vain riittänyt – osaksi aikakaudesta, joka oli jo täysin eri kuin mihin swing-aikakauden kasvatti oli tottunut.

”Musiikkimaku oli muuttunut, kysyntää ei enää ollut.”

Tytär kysyi isältään loppuaikoina, miten tämä kulutti aikansa.

”Käyn mielessäni läpi vanhojen jazzstandardien sovituksia”, oli isä vastannut.

Toisin sanoen hän kuunteli omassa päässään Duke Ellingtonia ja Count Basieta, nuoruutensa ihanteita.

Uuttakin Kärki teki. ”Joo, mutta se on ihan roskaa”, hän tokaisi.

Kärki ”ripusti kurtun naulaan” vuonna 1955 eli lopetti keikkailun. Sen jälkeen hän esiintyi hyvin harvoin. Kuva vuodelta 1977.
Kärki ”ripusti kurtun naulaan” vuonna 1955 eli lopetti keikkailun. Sen jälkeen hän esiintyi hyvin harvoin. Kuva vuodelta 1977.

Musiikin pulppuaminen ehtyi lopullisesti vuonna 1992. Kärki jätti jälkeensä valtavat arkistot, joita Kalervo Kärki on käynyt siitä alkaen sitkeästi läpi.

Edelleen jäämistössä olisi pari sataa julkaisematonta sävellystä. Kärjen mukaan esimerkiksi koko sodanaikainen valtava materiaali on ollut täysin pimennossa.

Poika harmittelee, ettei ryhtynyt työhön jo isän eläessä. ”Olisimme käyneet läpi monta mielenkiintoista keskustelua. ’Ai olenko minä tällaisenkin säveltänyt’, olisi isä varmaan sanonut.”

Markus Jokela / HS
Toivo Kärjen lapset Kalervo Kärki (vas.), Anna-Liisa Suurpää ja Pekka Kärki olivat syyskuussa 2015 mukana paljastamassa muistolaattaa Kärkien perheen vanhan kotitalon luona Helsingin Töölössä.
Toivo Kärjen lapset Kalervo Kärki (vas.), Anna-Liisa Suurpää ja Pekka Kärki olivat syyskuussa 2015 mukana paljastamassa muistolaattaa Kärkien perheen vanhan kotitalon luona Helsingin Töölössä.
Kappaleen Ei toista kertaa (1948) tenorisaksofonistemman loppuun lisätty kommentti osoittaa, että Kärki oli jo 1940-luvulla tarkka asianmukaisesta menettelystä.
Kappaleen Ei toista kertaa (1948) tenorisaksofonistemman loppuun lisätty kommentti osoittaa, että Kärki oli jo 1940-luvulla tarkka asianmukaisesta menettelystä.
Kärjen suvun arkisto
16-vuotias Toivo Kärki vuonna 1932 Tampereella, jossa hän kävi pappisisän toiveesta Klassillista lyseota.
16-vuotias Toivo Kärki vuonna 1932 Tampereella, jossa hän kävi pappisisän toiveesta Klassillista lyseota.
Martti Ounamo
Kesäpuuhissa vuonna 1949 Vehkasaaressa Helsingin edustalla, jossa Kärjen perheellä oli mökki ennen Asikkalaa.
Kesäpuuhissa vuonna 1949 Vehkasaaressa Helsingin edustalla, jossa Kärjen perheellä oli mökki ennen Asikkalaa.
Kärjen suvun arkisto
Kärkien perhe Aulangon näkötornissa 1950-luvulla. Kuvassa lapset Pekka, Anna-Liisa ja Kalervo sekä vanhemmat Tuulikki ja Toivo. Kuvan on ottanut laulaja Matti Louhivuori.
Kärkien perhe Aulangon näkötornissa 1950-luvulla. Kuvassa lapset Pekka, Anna-Liisa ja Kalervo sekä vanhemmat Tuulikki ja Toivo. Kuvan on ottanut laulaja Matti Louhivuori.
Kärjen suvun arkisto
Harvinainen kuva Toivo Kärjestä keikalla, haitaristina. Kärki esiintyi vuonna 1954 Lappeenrannassa Metro-tyttöjen kanssa.
Harvinainen kuva Toivo Kärjestä keikalla, haitaristina. Kärki esiintyi vuonna 1954 Lappeenrannassa Metro-tyttöjen kanssa.
Tuulikki (o.s. Leikas) ja Toivo Kärki vuonna 1966. Pari oli tavannut toisensa Laihian nuorisoseuran iltamissa 1931 ja meni naimisiin 1936.
Tuulikki (o.s. Leikas) ja Toivo Kärki vuonna 1966. Pari oli tavannut toisensa Laihian nuorisoseuran iltamissa 1931 ja meni naimisiin 1936.

UUTISET

Ruokatorstain joulukalenteri:

23 joululahjavinkkiä ruokaihmiselle

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?