Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 3. joulukuuta 2015

KHO: Hovioikeuden törkypuheita koskeva muistio salattiin väärin perustein

HS Ilta
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Hovioikeudessa esiintyy selvityksen mukaan törkypuheiden lisäksi kiusaamista ja seksuaalista häirintää.
Hovioikeudessa esiintyy selvityksen mukaan törkypuheiden lisäksi kiusaamista ja seksuaalista häirintää. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan Helsingin hovioikeus salasi törkypuheitaan koskevan selvityksensä asiattomilla perusteilla. Hovioikeus kieltäytyi antamasta toimittajille selvitystä, koska sen mielestä selvitys ei ollut julkisuuslaissa tarkoitettu viranomaisen asiakirja eli selvitykseen ei hovioikeuden mukaan sovelleta julkisuuslakia.

KHO ei hyväksynyt hovioikeuden tulkintaa vaan päätti torstaina vuosikirjapäätöksellään palauttaa asian hovioikeuteen uuteen käsittelyyn. Asia on nyt ratkaistava julkisuuslain mukaisesti.

Hovioikeuden törkypuheet nousivat keskusteluun kesäkuussa 2013, kun MTV:n uutiset paljastivat tietoja hovioikeuden sisäisen selvityksen yhteenvedosta.

Sen mukaan tuomarit kertovat oikeudenkäyntien tauoilla rasistisia vitsejä ja arvostelevat asianosaisten ja avustajien ulkonäköä. Ihmisistä saatetaan käyttää esimerkiksi nimitystä ”neekeri”, ”homo” tai ”ryssä”. Lisäksi hovioikeudessa esiintyy kiusaamista ja seksuaalista häirintää.

Hovioikeus ei suostunut julkistamaan koko selvitystä, vaan siitä annettiin julkisuuteen vain yhteenveto-osa.

Helsingin Sanomat ja MTV valittivat selvityksen salaamisesta. Helsingin hallinto-oikeus hyväksyi hovioikeuden salaamispäätöksen, mutta nyt KHO päätyi toiseen kantaan.

Kyse oli siitä, sovelletaanko selvitykseen julkisuuslakia vai ei. Hovioikeuden mielestä ei sovelleta vaan kyseessä on viranomaisen sisäistä työskentelyä varten laadittu asiakirja. Selvitys oli osa laajempaa kokonaisuutta hovioikeuden yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotilanteen parantamiseksi.

KHO taas korostaa, että julkisuusperiaatteesta säädetty poikkeus voi koskea ainoastaan toisarvoisia sisäisen viestinnän asiakirjoja ja eräitä muita vähämerkityksisiä asiakirjoja.

Nyt puheena oleva selvitys on laadittu hovioikeuden presidentin erillisestä toimeksiannosta.

”Selvityksellä ja siinä käsitellyillä ongelmilla voi olla hovioikeuden ulkopuolelle ulottuvia vaikutuksia muun muassa oikeuslaitoksen nauttimaan luottamukseen”, KHO totesi. Tällaista asiakirjaa ei KHO:n mukaan voida pitää julkisuuslaissa tarkoitettuna sisäistä työskentelyä varten laadittuna asiakirjana.

KHO päätti asiasta äänin 4–3. Enemmistön muodostivat presidentti Pekka Vihervuori sekä hallintoneuvokset Kari Kuusiniemi, Tuomas Lehtonen ja Janne Aer.

Vähemmistöön jäivät hallintoneuvokset Riitta Mutikainen, Hannu Ranta ja Mika Seppälä. He olisivat pitäneet asiakirjan salassa, koska heidän mielestään selvitys oli tarkoitettu viranomaisen sisäistä työskentelyä varten.

Helsingin hovioikeuden presidentin Mikko Könkkölän mukaan selvityksen julkisuus ratkaistaan nyt mahdollisimman pian.

UUTISET

Ruokatorstain joulukalenteri:

23 joululahjavinkkiä ruokaihmiselle

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?