Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 3. joulukuuta 2015

Uimarannan mätänevä ryönä kypsytti naapurin Helsingin Jollaksessa – värvää turvapaikanhakijat siivoamaan

HS Ilta
 
Ville Paija
Tälle aaltojen merestä puskemalle massalle Ville Paija haluaa antaa lähtöpassit Jollaksesta.
Tälle aaltojen merestä puskemalle massalle Ville Paija haluaa antaa lähtöpassit Jollaksesta. Kuva: Ville Paija

Porvariskuninkaan uimarannan kupeessa Helsingin Jollaksessa asuva Ville Paija näkee hietikolle kulkeutuneissa meriryönäröykkiöissä mahdollisuuden. Syksyn ja alkutalven myrskyt – viimeisimpänä Ruotsia riepotelleen Gorm-myrskyn rippeet – ovat nostattaneet aaltoja, jotka puolestaan ovat työntäneet kaisloista ja muusta eloperäisestä materiaalista sekä roskista koostuvan massan rannalle.

Porvariskuninkaan uimarantaa hallinnoi Helsingin kaupunki. Paijan mielestä kaupungin kannattaisi käydä nyt keräämässä läjät rannoilta, koska muuten ne ajautuvat ennen kesää takaisin rantaveteen. Rannan hiekkapohja on Paijan havaintojen mukaan peittynyt viime kesinä mätänevään mössöön.

Hän ei ole aiemmin nähnyt, että aallot olisivat puskeneet rannalle yhtä paljon tavaraa merenpohjasta.

”Nyt Luoja ajoi kaiken ylös. Olisikin ainutlaatuinen mahdollisuus korjata pohja 2–5 vuodeksi”, Paija arvelee.

Uimarantojen kunnosta Helsingissä huolehtiva liikuntaviraston Merelliset palvelut -yksikkö ei ole Paijan järkeilyistä ja yhteydenotoista huolimatta siivoamassa rantaa talvella.

”Tähän on yksi hyvin yksiselitteinen syy: Tähän aikaan vuodesta meillä on töissä kaksi kaveria, joiden vastuulla on paitsi 27 kappaletta uimarantoja myös ulkoilusaaret ja talviuintipaikat. Kahdelle miehelle on ihan riittävästä hommaa ilman rantojen siivoamista joulukuussa”, toteaa liikuntapaikkamestari Jukka Lundgren.

Kaikki kaupungin rannat siivotaan Lundgrenin mukaan aina ennen varsinaisen uimakauden alkua, minkä lisäksi kaisloja ja roskia keräillään rannoilta koko kesän ajan. Pelkästään rantojen siivoamiseen keskittyneitä kesätyöntekijöitä oli viime kesänä vajaat 30, minkä lisäksi myös rantavahdit tekivät putsaustöitä.

”Kesäkuun alusta lähtien meillä on noin 60 ihmistä töissä, eli vähän eri resurssit kuin nyt”, Lundgren sanoo.

Paijalla on eriävä mielipide Porvariskuninkaan uimarannan riittävästä siivoamisesta. Ainakaan veden alla olevaa massaa ei hänen mukaansa kerätä.

Lundgren on puolestaan sitä mieltä, ettei kovin moni koe meriryönää yhtä suureksi ongelmaksi kuin Paija. Lundgren ei ole saanut vastaavanlaisia talvisiivoustoiveita aiemmin.

Ville Paija on kuitenkin päättänyt järjestää vihreänruskealle massalle lähtöpassit Jollaksesta. Paija kertoo olevansa valmis tekemään sen vaikka yksin, mutta ensin hän yrittää värvätä mukaan talkooväkeä.

”Aion marssia lauantaina Laajasalon vastaanottokeskukseen kysymään, löytyisikö apuvoimia tällaiseen yhteisölliseen projektiin”, Paija sanoo.

Hän on ajatellut palkita turvapaikanhakijat siivoustyöstä vaatteilla ja elintarvikkeilla. Myös siivouslaskun lähettäminen Helsingin kaupungille on harkinnassa.

Mikäli joku haluaa puhdistaa kaupungin rantoja talkoomielessä, tarjoaa liikuntavirasto Jukka Lundgrenin mukaan mielellään haravia, jätesäkkejä ja muita tarvittavia työvälineitä. Lundgren lupaa kaupungin myös järjestävän täytettyjen säkkien poiskuljetuksen.

Merelliset palvelut -yksikön piskuinen henkilökunta keskittyy tällä haavaa pääasiassa talviuintipaikkojen kunnostukseen. Esimerkiksi vettä kierrättäviä ja näin avannot sulina pitävinä pumppuja huolletaan ja rappusia uusitaan. Helsingissä on 14 talviuintipaikkaa, joiden varsinaista toimintaa pyörittävät talviuintiseurat.

Ville Paija
Porvariskuninkaan uimaranta joulukuussa 2015.
Porvariskuninkaan uimaranta joulukuussa 2015.

UUTISET

Ruokatorstain joulukalenteri:

23 joululahjavinkkiä ruokaihmiselle

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?