Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 3. joulukuuta 2015

14 kuoli Kalifornian joukkosurmassa – pariskunta ammuskeli viraston joulujuhlassa

HS Ilta
 
Kaliforniassa joukkoammuskelu kehitysvammaisten koululla
Kaliforniassa joukkoammuskelu kehitysvammaisten koululla
14 ihmistä on saanut surmansa joukkosurmassa Kalifornian San Bernandinossa. Poliisi ampui kaksi epäiltyä ja otti kolmannen kiinni.

Ainakin 14 ihmistä kuoli ja 17 haavoittui joukkoammuskelussa kehitysvammaisille palveluja tarjoavassa valtion virastossa San Bernardinossa Kaliforniassa myöhään keskiviikkona Suomen aikaa.

Ampujat Sayeed Farook, 28, ja vaimonsa Tashfeen Melik, 27, saivat myöhemmin surmansa takaa-ajon jälkeen. Farook työskenteli terveystarkastajana virastossa, jossa ampuminen tapahtui. Hän osallistui viraston joulujuhliin juuri ennen surmatöiden alkua, kertoo CNN.

Artikkeliin liittyvät

CNN:n mukaan Farook oli lähtenyt juhlista vihaisen oloisena. Hetken päästä hän palasi vaimonsa kanssa raskaasti aseistettuna ja he aloittivat silmittömän tulituksen. Tämän jälkeen pariskunta pakeni paikalta.

Poliisi tavoitti muutamia tunteja ampumisen jälkeen epäillyt autosta ampumispaikan läheltä. Televisiokamerat kuvasivat helikoptereista, kuinka joukko poliiseja piiritti kadulle pysähtynyttä autoa, jonka ikkunat oli ammuttu rikki. Farook avasi tulen autosta poliisia kohti, ja sekä Farook että Melik saivat välikohtauksessa surmansa.

Myös kolmas ihminen on otettu kiinni. Uutistoimisto Reutersin mukaan hän oli juossut karkuun ampumisen käynnistyttyä virastossa, mutta toistaiseksi hänen osuutensa tapahtumiin on viranomaisten mukaan epäselvä.

Poliisi löysi virastotalon luentosalista laukun, jonka sisällä oli kolme alkeellista pommia viritettynä kauko-ohjattavaan leluautoon. Kauko-ohjain löytyi myöhemmin pariskunnan autosta.

Poliisi piti ”mahdollisena”, että kyse on terrorismista, mutta iskun motiivia ei ole vielä pystytty selittämään. Liittovaltion poliisi FBI on tutkinut ainakin yhden epäillyn kotia.

San Bernardinon poliisipäällikkö Jarrod Burguan kommentoi mahdollisia motiiveja CNN:lle, että ainakaan Farookin työpaikka ei ollut uhattuna eikä miehellä ollut tiettävästi aiempaa rikosrekisteriä.

Pariskunnan käyttämistä aseista kaksi on heidän itsensä laillisesti ostamia. Kaksi kivääriä oli myös ostettu laillisesti, mutta jonkun muun toimesta. Viranomaiset uskoivat niitä kämppäkaverin ostamiksi.

CNN:n mukaan pariskunnalla on puolivuotias tytär. He olivat jättäneet lapsen hoitoon Farookin isoäidin luo kertoen menevänsä lääkäriin. Isoäiti huolestui kuultuaan ampumavälikohtauksesta Farookin työpaikalla ja yritti soittaa tälle. Hän ei kuitenkaan saanut puheluun vastausta.

Ammuskelu alkoi keskiviikkona aamupäivällä noin kello 11 paikallista aikaa. Osa henkilökunnasta lukitsi ovet ja piiloutui eri huoneisiin rakennuksessa, jossa työskentelee yli 500 ihmistä.

Suurin osa surmansa saaneista ammuttiin virastotalon viereisessä kokouskeskuksessa, jossa vietettiin San Bernardinon kunnan terveydenhoidon työntekijöiden joulujuhlia.

Kuolleilta ampujilta löytyi kaksi AR-15-kivääriä ja käsiaseita. Poliisi löysi heidän autostaan myös putkipommia muistuttavan tavaran.

Hyökkäys vaikutti huolellisesti suunnitellulta.

”He tulivat valmistautuneina kuin heillä olisi ollut tehtävä”, sanoi San Bernardinon poliisi Jarrod Burguan tiedotustilaisuudessa neljä tuntia ampumisen jälkeen.

Ampujat olivat varustautuneet vaatteilla, joita poliisi kutsui ”taktiseksi asustukseksi”.

Ampumispaikka oli Inlandin palvelukeskus, joka järjestää kuntoutuksen ja kuljetuksen kaltaisia palveluita kehitysvammaisille ja heidän perheilleen. Keskuksen asiakkaita ovat esimerkiksi läheisen koulun kehitysvammaiset lapset. Poliisin mukaan keskuksessa ei ollut lapsia ampumisen aikana.

Palvelukeskus sijaitsee San Bernardinon asuinalueella vajaa sata kilometriä Los Angelesista itään. Ilmakuvien mukaan ampumispaikka on lähellä vilkasta risteystä, kauppoja ja golfkenttää.

Paikalle saapui kymmeniä poliisiautoja, ambulansseja ja FBI:n joukkoja. Kouluja, oikeustalo ja muita kunnan virastoja suljettiin varotoimena.

San Bernardinon verilöyly on pahin joukkosurma Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun asemies surmasi 26 ihmistä Sandy Hookin ala-asteella Connecticutissa joulukuussa 2012.

Joukkosurmia tapahtuu Yhdysvalloissa usein, mutta yleensä kyse on yksittäisestä ampujasta. San Bernardinossa kyse oli useammasta hyvin valmistautuneesta ampujasta, mikä on harvinaista ja viittaa siihen, että heitä saattaa yhdistää jokin vakaumus.

Presidentti Barack Obama on toistuvasti vedonnut kongressiin aselakien tiukentamiseksi, turhaan. Monien amerikkalaisten mielestä joukkoampumisia torjutaan parhaiten aseistamalla ihmisiä itsepuolustukseksi.

Obama kommentoi San Bernardinon hyökkäystä sanomalla, että Yhdysvalloissa tapahtuu joukkoampumisia tahtiin, jolla ei ole vertailukohtaa muualla maailmassa. Obaman mukaan joukkoampumisten määrää voidaan vähentää lainsäädännöllä.

”Ne, jotka ovat huolissaan terrorismista, tietävät varmasti sen, että olemme tehneet listan ihmisistä, jotka eivät saa mennä lentokoneeseen. Mutta samat ihmiset, joilta on kielletty lentäminen, voivat mennä tuosta vain asekauppaan ja ostaa tuliaseen, emmekä voi estää sitä. Se on laki, jota meidän pitää muuttaa”, Obama sanoi CBSN-kanavalle.

Amerikkalaisilla on yli 300 miljoonaa asetta. Tutkimuskeskus Pew’n mukaan useammat amerikkalaiset pitävät aseita ennemmin turvana kuin uhkana.

Viimeksi Yhdysvalloissa tapahtui paljon huomiota herättänyt joukkoammuskelu viime perjantaina, kun sekavia puhunut mies hyökkäsi abortteja tekevän Planned Parenthood -järjestön tiloihin Coloradossa ja surmasi kolme ihmistä.

 

Kalifornian poliisin pommiyksikkö tutki mahdollista räjähdettä iskupaikalla
Kalifornian poliisin pommiyksikkö tutki mahdollista räjähdettä iskupaikalla
Poliisi kertoo löytäneensä joukkosurmapaikan läheisyydestä mahdollisen räjähteen, jonka pommiryhmä kävi tekemässä vaarattomaksi. Viranomaisten mukaan kuolleilta ampujilta löytyi myös kaksi AR-15-kivääriä, käsiaseita ja putkipommeja.

UUTISET

Ruokatorstain joulukalenteri:

23 joululahjavinkkiä ruokaihmiselle

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?