Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 4. tammikuuta 2016

Ylellinen asuintalo purettiin ruman virastotalon tieltä – katso vaihtokuva

HS Ilta
 
Atelier Apollo
Albertinkadun ja Bulevardin kulmaan rakennettiin 1800-luvun lopussa ylellinen asuintalo.
Albertinkadun ja Bulevardin kulmaan rakennettiin 1800-luvun lopussa ylellinen asuintalo. Kuva: Atelier Apollo

Vanhaa oopperataloa eli nykyistä Aleksanterinteatteria vastapäätä oleva tontti on Bulevardin parhaita.

Albertinkadun kulmaan rakennettiin aivan 1800-luvun lopussa ylellinen asuintalo, joka oli erittäin runsaasti koristeltu.

Aikansa tunnetuimpiin arkkitehtitoimistoihin kuulunut Grahn, Hedman & Wasastjerna sai tehtäväkseen talon suunnittelun. Piirustukset laati käytännössä nuori ruotsalainen arkkitehti K. Boman (1866–1940), joka oli tullut toimiston palvelukseen vähän aikaisemmin.

Arkkitehtuurin asiantuntijat Birger Brunila ja Marius af Schultén kirjoittavat Helsingin kaupungin historiassa (osa IV:1 s. 68), että Boman ja kaksi muuta ruotsalaista arkkitehtia toivat tuoreita vaikutteita Tukholmasta. Bulevardi 21 mainitaan esimerkkinä.

Bulevardin ja Albertinkadun kulmatalo on rajatapaus siinä mielessä, että sen tuho ei johdu aivan täysin sotien jälkeen syttyneestä purkuvimmasta.

Maailmansotien välisenä aikana Neuvostoliiton lähetystönä toiminut loistokas rakennus kärsi helmikuun 1944 suurpommituksissa pahoja vaurioita. Venäläiset pommittivat taloa, jossa silloin oli Saksan lähetystö.

Vanhat valokuvat kertovat kuitenkin, että jykevän kivitalon seinät olivat pystyssä monta vuotta vielä pommitusten jälkeenkin, vaikka katto oli pudonnut sisään. Talon korjausta suunniteltiin rauhan tultua.

Neuvostoliitto luopui kuitenkin hankkeesta, kun se sai väljemmän tontin Tehtaankadulta, jonne uusi suurlähetystö rakennettiin.

Teekkarit purkivat 1949 vanhan lähetystötalon, jonka tiiliä he käyttivät sitten uuden teekkarikylän ensimmäisen talon rakennusaineena Otaniemessä.

Bulevardin tontti joutui Suomen valtiolle ja se oli yli kymmenen vuotta tyhjillään ennen kuin uusi virastotalo rakennettiin tilalle. Virastotalon suunnitteli arkkitehtitoimisto Kokko & Kokko. Rakennus valmistui vasta 1961.

Se latisti täysin komean puistokadun näkymät oopperatalon edessä. Bulevardin virastotalo on keikkunut usein mukana Helsingin rumimpien talojen listoilla, joita toimittajilla on tapana tehdä. Ainakin toimistotalo poikkeaa jyrkästi molemmista seinänaapureistaan, jotka ovat säilyneet suurin piirtein 1900-luvun alun asussaan.

.

Sarja esittelee Helsingin purettuja taloja ja niiden tilalla nyt olevia rakennuksia. Toimittaja Antti Mannisen juttusarja Puretut talot ilmestyi HS:n kaupunkisivuilla vuosina 2002–2004.

Jarmo Matilainen / HS
Nyt samassa risteyksessä on vuonna 1961 valmistunut virastotalo, jota usein haukutaan Helsingin rumimmaksi.
Nyt samassa risteyksessä on vuonna 1961 valmistunut virastotalo, jota usein haukutaan Helsingin rumimmaksi.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?