Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 5. tammikuuta 2016

Onko elämässäsi asioita, joissa saat onnistua?

Onnistuminen on järjettömän ihana tunne mutta itsekseen hekumointi ankeaa, kirjoittaa HS:n kolumnisti Laura Grönqvist.

HS Ilta
 
Laura Grönqvist
Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä ja juniorijalkapallojoukkueen johtaja. Kolumneissaan hän pohtii vanhemmuutta sekä arjen ja liikunnan ilmiöitä.

Onnistuminen on perustarve, jota jokainen kaipaa ja tarvitsee. Ilman aitoja onnistumisen hetkiä ihminen voi lannistua huomaamattaan. Onneksi niitä voi kerätä ja ruokkia itsekin.

Missä asioissa sinä onnistut esimerkiksi viime vuonna? Veikkaan, että vuotesi parhaiden hetkien joukossa olivat ne, joissa teit jotain hienoa, ylitit odotukset tai itsesi.

Minä haluan muistaa vuodesta yksittäisiä hienoja asioita. Kirjoitin kolumnin, joka kosketti monia, pelasin vahvasti futismatsissa, tein ensimmäiset sarjapisteeni koripallossa ja järjestin tapahtuman, jota ylistettiin.

Vähän itsekkäitä muistoja, mutta niiden jälkeen tuntui hyvältä. Rakastan etenkin urheilussa onnistumista. Onneksi se on mahdollista tavalliselle tuupparillekin.

Yhteisöt, ryhmät ja joukkueet eivät toimisi hetkeäkään ilman yhteisiä tavoitteita ja onnistumisia. Mutta turha sitä on kaunistella – henkilökohtainen onnistuminen on mahtavaa.

Urheilupiirit kohahtivat aikanaan, kun Mikael Forssell sanoi, että hänelle on tärkeämpää tehdä maali tappiopelissä kuin voittaa joukkueena ilman omia onnistumisia. Jälkeenpäin jalkapalloilija pehmensi lausuntoaan. Mutta onhan se totta: Jos yksilöt eivät janoa omia onnistumisia, ei ryhmäkään pärjää.

Äitini, joka menestyi työvuosinaan liike-elämässä, kertoo kokeneensa parhaat onnistumisen elämyksensä harrastuksessaan kuvanveistossa. Äidin mukaan huippumyynti tai liikevaihdon kasvu ei tuntunut koskaan yhtä hyvältä kuin se, että saa hakattua onnistuneen veistoksen kipsistä esiin.

Kaikilla pitäisi olla oma juttu, jossa voi kehittyä ja jopa loistaa. Jos työ ei tarjoa henkilökohtaisia onnistumisia, kannattaa harrastaa jotain innostavaa, vaikka täydellisen juurileipäreseptin kehittämistä. Tyydytys on sitä suurempi, mitä enemmän lopputuloksen eteen on tsempannut.

Aina ei voi olla hyvä, ainakaan heti. Itse tekemisestäkin pitää nauttia. Onnistumisen todennäköisyys kasvaa, kun tykkää siitä mitä tekee. Intohimosta voi syntyä jopa priimaa.

Hyvän fiiliksen lisäämiseksi elämästä voi myös karsia asioita, jotka vaativat jatkuvasti kohtuuttomia ponnisteluja ilman kannustavaa lopputulosta. Miksi tehdä jotain, jossa kokee toistuvasti olevansa surkea?

Kaverini aloitti tenniksen, treenasi puoli vuotta, mutta tunsi viikosta toiseen olevansa huono. Sitten hän meni uimatekniikkakurssille ja hurahti. Nyt hän parantaa 50 metrin ennätyksiään viikoittain. Onnistumiset kannustavat treenaamaan entistä enemmän.

Ihminen kehittyy mukavuusalueensa ulkopuolella ja opettelemalla jotain haastavaa. Vapaa-ajalla itsensä kehittämisessä saa kuitenkin olla armelias, ottaa tarvittaessa rennommin ja laskea rimaa.

Etenkin lasten kohdalla kannattaa olla hereillä. Koululaisen maailmassa suoritusten tasoa mitataan koko ajan. Koulussa numerot määrittävät osaamisen, harrastuksissa on vertailua, voittoja ja häviöitä. Itseluottamus toki kasvaa, kun huomaa, että tulokset paranevat harjoittelemalla. Mutta yksikään lapsi ei tarvitse harrastuksia, joissa joutuu jatkuvasti pinnistelemään pelkästään pärjätäkseen.

Kaikki tarvitsevat säännöllisesti onnistumisen elämyksiä. Jos niitä ei tule, tavoitteet ovat kohtuuttomat. Aikuiset osaavat mitoittaa itse tekemisensä tason. Lapset tarvitsevat vanhempia, opettajia ja valmentajia määrittämään heille sopivat tavoitteet.

Palkitsevaan onnistumiseen ei tarvita glooriaa, ei välttämättä edes voittoa. Joskus riittää, että tietää itse antaneensa kaikkensa. Se voi olla jopa parempi tunne kuin puolivetelällä suorituksella saatu voitto.

Erityisen tärkeitä onnistumisia tekee mieli mennä torille huutelemaan, tai ainakin kerrata jollekin, joka jaksaa kuunnella. Itsekseen hekumointi on ankeaa.

Ne, joilla on pokkaa, tuulettavat saavutuksiaan sosiaalisessa mediassa, vaikka tietävät sen ärsyttävän monia. Kun tietää itse miltä onnistuminen tuntuu, muidenkin hehkutuksia on helppo peukuttaa.

Laura Grönqvist on viestintäalan yrittäjä ja juniorijalkapallojoukkueen johtaja. Kolumneissaan hän pohtii vanhemmuutta sekä arjen ja liikunnan ilmiöitä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?