Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 5. tammikuuta 2016

Talven pakkasennätys rikkoutui Sodankylässä – kylmempää on luvassa

Talven pakkasennätys meni uusiksi, kun pakkanen laski Sodankylän Vuotsossa -31,4 asteeseen. Olosuhteet ovat otolliset myös sille, että lumisadenauhat tuovat rannikolle massoittain lunta.

HS Ilta
 
Päivän sää 5.1.
Päivän sää 5.1.

Sodankylän Vuotsossa mitattiin tiistaina aamulla talven toistaiseksi kylmin lukema, kun elohopea laski 31,4 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Henri Nymanin mukaan ennätys rikkoutuu todennäköisesti jo ensi yönä.

”Huomisaamuun mennessä tai jo yön aikana se rikkoutuu. Lapissa on huomenna pakkasta 25–35 astetta”, Nyman sanoo.

Tänään tiistaina pakkasen vaihtelut ovat vielä pilvialueiden vuoksi varsin suuria. Etelä- ja Keski-Suomen kylmimmät lukemat mitattiin Mäntsälässä, jossa pakkasta oli 23,7 astetta.

”Pakkanen on monilla alueilla 20 asteen tuntumassa tai sen alle, tosin Pohjanmaalla on annos Vienanmeren kosteutta, minkä johdosta pakkasta on 15 asteen kahta puolen”, Nyman sanoo.

Ilmatieteen laitos tiedotti tiistaina, että olosuhteet ovat nyt otolliset Itämeren yllä muodostuville lumisadenauhoille. Ne voivat pahimmillaan tuoda rannikolle lyhyessä ajassa massoittain lunta. Näin tapahtui viimeksi helmikuussa 2012, kun pääkaupunkiseudun ylle ajautunut lumisadenauha sai aikaan lukuisia peltikolareita kaikilla Helsingin sisääntuloväylillä.

Lumisadenauhojen syntymisen edellytyksenä ovat sula Itämeri ja hyvin kylmät ilmavirtaukset. Molemmat toteutuvat nytkin, mutta kolmen vuoden takaista lumikaaosta ei pitäisi olla lähipäivinä luvassa, sanoo yksikön päällikkö Sami Niemelä Ilmatieteen laitokselta.

”Viron rannikolla on jo muodostunut lumisadealue ja Suomenlahdella niitä on myös. Virtauksia on vaikea ennustaa, mutta ne näyttävät heijaavan lähinnä näiden kahden rannikon väliä”, Niemelä sanoo.

Vuonna 2012 vastaavan tilanteen muutti Niemelän ilmavirtauksen kääntyminen etelän puolelle, mikä työnsi lumisadenauhan mantereen päälle, jonka jälkeen siihen liittyi myös risteäviä sateita. Sellaista ei ole nyt näköpiirissä.

”Tilanne oli hyvin poikkeuksellinen vuonna 2012, eikä vastaavaa ole nyt tiedossa”, Niemelä sanoo.

Tiistai-illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana sää kylmenee koko maassa. Etelässä saattaa olla keskiviikkonakin hieman lauhempaa, sillä merellä on pieni matalapaine, joka saattaa tuoda mukanaan myös sateita.

Talven edellinen pakkasennätys mitattiin Nymanin mukaan 18. joulukuuta, jolloin Utsjoella pakkasta oli 31,3 astetta.

Esimerkillisiä pakkaspukeutujia!
Esimerkillisiä pakkaspukeutujia!
Talvipakkasten tultua kannattaa pistää lämpimästi päälle. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?