Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 5. marraskuuta 2015

Harvardin yliopiston professori: Masennuslääkkeet ovat tehoton huijaus – suomalaisasiantuntija kiistää väitteet

HS Ilta
 
Rio Gandara / HS
Harvardin yliopiston professori Irving Kirsch vieraili Suomessa tällä viikolla.
Harvardin yliopiston professori Irving Kirsch vieraili Suomessa tällä viikolla. Kuva: Rio Gandara / HS

Masennuslääkkeet ovat modernin lääketieteen suuri huijaus, uskoo Harvardin yliopiston professori Irving Kirsch.

”Viidenkymmenen vuoden kuluttua masennuslääkkeet rinnastetaan kuppaukseen”, hän huvittuu.

Lempeän näköinen psykologian professori istuu Psykologiliiton jugend-tyylisessä toimistossa keskiviikkona ja antaa haastatteluja liukuhihnalta ennen luentoaan, jonka hän pitää Helsingin yliopistolla.

Kirsch on Suomessa Psykologiliiton kutsusta. Harvardin yliopiston professori on ollut kysytty, mutta myös kiistelty asiantuntija maailmalla sen jälkeen, kun hän vuonna 2009 julkaisi kohukirjansa The Emperor’s New Drugs (Keisarin uudet lääkkeet).

Kirja perustuu Kirschin tekemään laajaan metatutkimukseen, jossa hän oli analysoinut suuren joukon masennuslääkkeiden vaikutuksia käsitteleviä tutkimuksia. Hänen johtopäätöksensä on se, että masennuslääkkeet vaikuttavat masennukseen vain vähän tai eivät lainkaan. Niiden vaikutus ei hänen mukaansa merkittävästi poikkea lumelääkkeistä. Sen sijaan niillä on useita haitallisia sivuvaikutuksia.

”Ihmiset paranevat masennuksesta lääkehoidolla, mutta he paranevat myös lumelääkkeillä”, Kirsch sanoo.

Yhdysvalloissa masennuslääkkeitä syö Kirschin mukaan jopa 40 prosenttia aikuisväestöstä. ”Osalle heistä ei ole edes koskaan tehty masennusdiagnoosia”, hän huomauttaa.

Suomessa masennuslääkkeitä ja keskushermostoa stimuloivia lääkeaineita käytti Kelan mukaan 510 000 ihmistä vuonna 2014.

Helsingin yliopiston psykiatrian professori ja suomalaisen Depression Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Erkki Isometsä tyrmää Kirschin näkemykset. Isometsän mukaan masennuslääkkeillä on todellista tehoa. Vaikka teho on korkeintaan kohtalainen, lääkkeiden käyttö on Isometsän mukaan perusteltua.

Parhaisiin tuloksiin päästään hänen mukaansa silloin, kun masennuslääkkeitä käytetään yhtä aikaa psykoterapian kanssa.

”Hoidon monipuolistaminen on tärkeätä. Meillä on kaikki syyt lisätä psykoterapian saatavuutta, mikä on kuitenkin haasteellista kuntien nykyisessä taloustilanteessa”, hän sanoo kommentoidessaan puhelimitse Kirschin ajatuksia.

Isometsä kertoo tutustuneensa Kirschin tutkimuksiin. Hänen mukaansa niiden tuloksia on otettu huomioon Suomen hoitosuosituksissa, mutta vain osana kokonaiskuvaa.

”Olennaista on, että Kirsch tulee aivan toisenlaisesta ympäristöstä”, hän tähdentää.

”Amerikassa terveydenhuolto perustuu yksityisiin palveluntarjoajiin, joten hoitoja myydään ja markkinoidaan eri tavalla kuin Suomessa. Keskustelu liittyy suoraan taloudellisiin intresseihin. Suomessa tällaista vastakkainasettelua eri hoitomuotojen välillä ei ole”, hän sanoo.

Isometsä huomauttaa myös, että yhdysvaltalaisten väestötutkimusten mukaan masennuslääkkeitä käytti vuoden aikana vain noin kymmenen prosenttia väestöstä.

Suomessa masennuksen hoidossa on tapahtunut suuri muutos. ”Vielä 1980-90-lukujen vaihteessa suuri osa masennuspotilaista jäi ilman hoitoa. 1990-luvun alusta vuoteen 2011 masennuslääkkeiden myynti kymmenkertaistui ja on sen jälkeen pysynyt tasaisena”, Isometsä sanoo.

Samaan aikaan myös psykoterapian tarjonta on kasvanut. Kelan kuntoutuspsykoterapioiden saajien määrä on kasvanut vuositasolla seitsemänkertaiseksi.

Masennuslääkkeiden haittavaikutukset vaihtelevat. Jotkut aiheuttavat pahoinvointia ja suolisto-oireita, jotkut heikentävät seksuaalista halua ja kykyä saada orgasmi tai siemensyöksy. Jotkut lääkkeet väsyttävät ja aiheuttavat helposti painonnousua.

”Lääkkeillä on todellisia sivuvaikutuksia. Niitä ei kuitenkaan ole kaikilla potilailla, eikä aina ole helppo sanoa, mistä potilaan hoidon aikana kokemat oireet johtuvat. Masentuneilla ihmisillä on monenlaisia oireita. Lääketutkimuksissa käy ilmi, että niitä on myös henkilöillä, jotka saavat lumelääkettä”, Isometsä sanoo.

Hän lisää, että useimmissa tapauksissa lääkkeitä ja annostusta vaihtamalla löydetään toimiva lääkitys.

Irving Kirschiä ei kritiikki ole lannistanut. Hän tähdentää, että hänen tutkimustuloksiaan ei ole pystytty kiistämään.

Hän huomauttaa myös, että masennuslääkkeitä koskevia tutkimuksia rahoittavat usein lääketehtaat, jolloin niiden puolueettomuuteen ei voi aina luottaa.

Kiistely masennuslääkkeistä on hämmentänyt myös potilaita.

Kirschin neuvo on, että jos jo olet masennuslääkkeiden käyttäjä, etkä kärsi sivuvaikutuksista, älä luovu lääkkeistäsi.

”Kannattaa tosin miettiä tarkkaan, ennen kuin ryhdyt syömään niitä lisää. Keskustele lääkärisi kanssa myös vaihtoehdoista”, hän neuvoo.

Jos taas et vielä ole käyttänyt masennuslääkkeitä, Kirsch kehottaa harkitsemaan ensin muita keinoja.

Hyviä vaihtoehtoja ovat hänen mukaansa erilaiset psykoterapian muodot. Hyvin lupaavina hän pitää uusia mindfulness-harjoitusten muotoja, joihin yhdistetään behavioraalista terapiaa. Myös fyysinen treenaus on Kirschin mukaan hyväksi ahdistuneelle ja masentuneelle.

Entä mikä on Kirschin oma keino käsitellä masennuksen tunteita?

”Etsin ihmisen, jolle voin puhua tunteistani. Olen kokenut menetyksiä ja sellaisessa tilanteessa on normaalia tuntea surua ja jopa masennusta.”

Kirschin kertoo myös patistavansa itsensä liikkeelle – nousemaan sängystä ja tekemään jotakin.

”Lähden ulos kävelemään tai joogaan.”

Hänellä on myös hyviä kokemuksia psykoterapiasta.

”En häpeä tunnustaa, että olen käynyt läpi myös psykoterapian. Olen työskennellyt itse psykoterapeuttina, enkä kykenisi tekemään sitä parhaalla mahdollisella tavalla, ellen olisi itse ollut myös potilaana”, Kirsch sanoo.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?