Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 5. marraskuuta 2015

Kreml neuvoi länttä vaikenemaan lentoturmasta – britit ja yhdysvaltalaiset pitävät terrori-iskua todennäköisenä

HS Ilta
 
MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Turisteja Sharm el-Sheikhistä Pietariin kuljettaneen lentokoneen jäännöksiä Pohjois-Egyptissä.
Turisteja Sharm el-Sheikhistä Pietariin kuljettaneen lentokoneen jäännöksiä Pohjois-Egyptissä. Kuva: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Moskova.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov moitti torstaina Britanniaa ja Yhdysvaltoja hätiköinnistä Siinain lentokoneturman arvioinnissa. Peskovin mukaan johtopäätösten vetäminen on turman tutkijoiden yksinoikeus.

Britannian ulkoministeri Philip Hammond kertoi keskiviikkona pitävänsä todennäköisenä, että Siinailta Pietariin lauantaina matkalla ollut venäläinen turistilento tuhoutui terrori-iskussa. Myös televisiokanava CNN:n haastattelemat yhdysvaltalaislähteet pitivät terrori-iskua todennäköisenä.

"Kuten olemme aiemmin sanoneet ja sanomme taas: kaikkien tapahtumaversioiden ja niiden syiden esittäminen kuuluu yksinomaan turman tutkijoille", Peskov sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan. "Tutkinnasta taas ei ole tullut minkäänlaisia ilmoituksia. Kaikki muut oletukset ovat luonteeltaan vahvistamatonta tietoa tai spekulointia."

Turmakonetta operoinut venäläinen Kogalymavia-yhtiö puolestaan ilmoitti, että sen lentokieltoon aiemmin asetetut kolme Airbus 321-konetta ovat läpäisseet ylimääräiset katsastukset ja ovat jälleen liikenteessä.

Yhtiön lennot alkoivat torstaina kuitenkin takkuisesti. Pietarin Pulkovon kentältä aamulla Egyptin Sharm el-Sheikhiin lähdössä ollut lento siirtyi iltaan laskutelinevian vuoksi. Moskovan Domodedovon kentältä Sharm el-Sheikiin ja Turkin Anatoliaan lähdössä olleet lomalennot viivästyivät nekin tuntemattomasta syystä.

Tavallisesti venäläiset eivät anna onnettomuuksien juuri vaikuttaa matkustuspäätöksiinsä, mutta nyt näyttäisi olevan toisin. Venäjän turistiliiton tietojen mukaan kaikkien ulkomaan lomamatkojen myynti on laskenut Egyptin turman jälkeen 30-50 prosenttia.

Liiton edustaja Irina Tjurina kertoi sanomalehti Vedomostille harvojen kuitenkaan peruneen jo ostettuja matkoja. Sen sijaan jo ostettuja ja maksettuja Egyptin-lomia on haluttu vaihtaa innokkaasti toisiin lomakohteisiin.

Terrori-iskun mahdollisuutta on toistaiseksi käsitelty venäläisessä julkisuudessa melko varovaisesti. Isänmaallinen ja laajalevikkinen Komsomolskaja Pravda -sanomalehti muutti torstaina linjaa otsikoimalla pääuutisensa "Oliko se sittenkin terrori-isku?"

Lehden toimitus on tutkinut turmakoneen jäännöksistä otettuja valokuvia ja päätellyt, että niissä näkyy jälkiä koneen sisällä tapahtuneesta räjähdyksestä.

Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Venäjälle matkalla ollut matkustajalentokone putosi Egyptin Siinailla. Sen kyydissä oli 217 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä. Grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: "Lost Time" Kevin MacLeod (incompetech.com).

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?