Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 6. toukokuuta 2016

Rataverkkoon on tehtävä oikoratoja

Oikoradat säästävät matka-ajan ohella energiaa.

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Pääradan välityskykyä halutaan lisätä rakentamalla lisäraide Tampereelta kohti Helsinkiä (HS 25.4.). Lisäraiteet ovat tehoton tapa kehittää harvaa ja mutkittelevaa rataverkkoa. Ne eivät lyhennä välimatkoja yhtään eivätkä tuo yhtään uutta paikkakuntaa junaliikenteen piiriin. Matka-aikojakin ne lyhentävät vain vähän. Mainittu lisäraide saattaa olla perusteltu enintään Toijalaan saakka. Toijalasta etelään pääradalla kulkee vilkkaimmillaan vain viisi junaa tunnissa kumpaankin suuntaan. Kasvun varaa on.

Koko Suomen kannalta todennäköisesti paras ratkaisu olisi tehdä oikorata Lahdesta Jyväskylään ja myöhemmin Ouluun reittiä Heinola–Muurame ja Äänekoski–Haapajärvi–Nivala–Oulainen. Rata voisi olla suurelta osin yksiraiteinen, ja sen ajonopeuden tulisi olla vähintään 250 kilometriä tunnissa. Helsingin ja Jyväskylän välinen etäisyys olisi 70 kilometriä nykyistä lyhyempi, ja saman verran lyhenisi väli Helsinki–Oulu.

Rata Lahdesta Jyväskylään syntyisi lähes Tampereen lisäraiteen hinnalla. Se vapauttaisi kapasiteettia pääradalla ja tarjoaisi Keski-Suomen vientiteollisuudelle lyhimmän mahdollisen kuljetusväylän. Radan etuna on myös, että Heinolasta saisi haluttaessa oikaisun Savon radalle. Väli Lahti–Mikkeli lyhenisi 52 kilometriä!

Oikoradat säästävät matka-ajan ohella energiaa. Väite rautatieliikenteen ympäristöystävällisyydestä on mennyt niin hyvin läpi, että sitä ei kyseenalaisteta lainkaan. Rautatieliikenne saa rauhassa kuluttaa energiaa turhiin ajokilometreihin. Lisäraiteilla asia ei korjaannu.

Lahti–Oulu-oikorata olisi rautatieliikenteen markkinaosuuden turvaamiseksi elintärkeä runkoväylä niin henkilö- kuin tavaraliikenteessäkin. Vuoden 1990 jälkeen on Suomessa rakennettu yli 600 kilometriä moottoriteitä, mutta oikoratoja vain 63 kilometriä. Suhde on järkyttävä ja kuvastaa rautatieliikenteen kilpailuaseman rapautumista. Oikoratahankkeita on, kuten Helsinki–Turku tai Lentorata, mutta arvelen niiden kannattavuuden olevan heikompi kuin esittämäni radan.

Hanno Jussila

Kerava

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?