Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Ilta
torstaina 7. tammikuuta 2016

Äly hoi, natsijoukkiot – ai ketään ei huvikseen hakata?

HS Ilta
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.

”…jos huomataan, että suomalainen on pulassa, käytetään voimakeinoja ainoastaan tarvittaessa ja tarpeen vaatimalla tavalla. Ketään ei huvikseen hakata, jos siltä tuntuu.”

Siinä yhden valkoista Suomea ajavan katupartion eli Joensuun Soldiers of Odinin linjaus toiminnastaan.

Joensuu on rauhallinen kaupunki, myös poliisin mukaan. Mitään uutta levottomuutta kaduilla ei ole.

Mutta kuulkaa, kyllä minua nyt on alkanut pelottaa. Suomalaisena naisena, jota nämä useamman kaupungin kaduille jo tupsahtaneet partiot nimenomaan esittävät suojelevansa.

Minua kylmäävät ihmiset, joiden mielestä ”ketään ei huvikseen hakata” on riittävän vahvasti sanottu. Ei ole. Ketään ei hakata, sen jälkeen tulee piste.

Itse kehitelty tarve ei ole syy voimakeinoihin, laki kertoo mikä on ja kuka niitä saa käyttää. Ei äärioikeistolainen järjestäytynyt joukko, ei humalassa poliisia leikkivä epämääräinen räyhäjengi. Tämä ei ole oikeusvaltiossa tunteesta kiinni.

Olen huomannut yhden pienen muutoksen joukkoliikennevälineissä myöhään illalla. Tiedättekö mitä asemalla yleensä tapahtuu, kun lähijuna pysähtyy? Ovesta syöksyy aluksi joukko yksin liikkuvia naisia, jotka kiitävät kovaa pois paikalta. Tällaista on ollut jo vuosia.

Pelko, kyllä, se siihen on epäilemättä syynä, vaikka tuo pelko enimmäkseen on täysin järjetön. Seksuaalinen väkivalta on jotain, minkä väistelyyn nuoret naiset ovat tottuneita vanhastaan, mutta eihän tämä silti kovin tolkullista käytöstä ole.

Viime aikoina olen huomannut, että ihan kärjessä junasta syöksyy tähän tapaan pois maahanmuuttajamiehiä. Ehkä tämä on sattumaa, toivon. Tai ehkä Suomi on muuttunut maaksi, jossa myöhään illalla on viisainta väistää kaikkia muita ihmisiä varmuuden vuoksi.

Voin vain kuvitella miten paljon pelottaa sitä vastaanottokeskuksen lasta, jonka ikkunaan osuu polttopullo. Mutta kyllä, pelkään ihan omasta puolestanikin jo. Pelkään raukkamaisia typeryksiä, jotka uskovat elävänsä sodassa. Pelkään heitä itseään, mutta vielä enemmän heidän tekojensa seurauksia. Uho synnyttää lisää turvattomuutta ja ulkopuolisuuden kokemuksia. On vaikea uskoa, että siitä syntyisi ajan kanssa muuta kuin lisää vihaa ja väkivaltaa. Koska historiassa olisi syntynyt?

Vapaaehtoisena sukkia vastaanottokeskukseen vievä rakentaa minun turvallista Suomeani enemmän kuin nämä natsijoukkiot.

Silti: pelko ei ole hyvä syy käyttäytyä raukkamaisesti. Pelosta pitää kasvaa pois.

Vetoankin teihin, järkevät ihmiset, suomalaisten enemmistö. Ei jätetä katuja öykkäreille Joensuussa tai yhtään missään muuallakaan.

Kadut voi ottaa takaisin muutenkin kuin väkivallalla. Muukalaisvihaa lietsovat ääriryhmät eivät ole mitään talkooapua tai naapurivahtitoimintaa, mutta kyllä meillä sellaisestakin on pitkät perinteet.

Mennään sauvakävelemään ja pyöräilemään ja viedään koira lenkille niin kuin ennenkin. Autetaan, jos joku apua tarvitsee. Ollaan kiinnostuneita siitä, miten lapset ja nuoret ja vanhukset lähellämme voivat. Ollaan läsnä, ollaan rauhallisia normaaleita täysipäisiä aikuisia.

Sanotaan naapurille huomenta. Puhutaan ihan kaikenmaalaisille edelleen niin kuin ihmisille kuuluu puhua, kohteliaasti.

Jos jonkun puhe tihkuu vihaa, puolustetaan heikompaa sanoilla. Jos joku käy päälle, juostaan karkuun, autetaan muut turvaan, soitetaan poliisille. Ei tietenkään oteta oikeutta omiin käsiin.

Ei pidetä vastaantulijoita vihollisina ihan vain varmuuden vuoksi. Ei anneta pelon määrätä, keitä me olemme.

Kirjoittaja on kaupunkitoimittaja. Keskustelu jatkuu myös osoitteessa twitter.com/Maija_Aalto

HS ILTA

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?