Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Ilta
torstaina 7. tammikuuta 2016

Valtion pitäisi edistää osa-aikaista työtä

Suomessa suhtaudutaan osa-aikaiseen työhön nuivasti, kirjoittaa professori Pertti Seuna.

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Suomessa suhtautuminen osa-aikaiseen työhön on kummallisen välinpitämätöntä ja jopa nuivaa. Tämä pätee sekä työntekijä- että työnantajajärjestöihin. Asia ei tunnu suuresti kiinnostavan poliittisia päätöksentekijöitäkään.

Osa-aikatyötä tekevien osuus on Suomessa vain noin 15 prosenttia. Se on selvästi alempi kuin keskimäärin EU-maissa, joissa se Sitran raportin mukaan on keskimäärin 20 prosenttia. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa ja Saksassa prosenttiluku on 25–28 välillä, Alankomaissa jopa noin 50. Vaikka osa-aikatyö ei toki ole mikään ideaalitilanne, osa-aikaisuus sopii Sitran selvityksen mukaan kolmelle neljästä vallitsevassa elämäntilanteessa.

Alemmasta tulotasosta huolimatta omasta halustaan osa-aikaista työtä tekevät ovat selvityksen mukaan yleensä yhtä tyytyväisiä elämäänsä kuin kokoaikatyötäkin tekevät. Tyytymättömyys on suurinta työelämän ulkopuolella, mikä on tietysti luonnollista.

Mainitussa selvityksessä ei ole yritetty arvioida lyhyemmän työajan vaikutuksia työtehoon, mutta rohkenisi olettaa, ettei pitkän, vaikkapa 8-tuntisen työpäivän tulos ole yli kaksinkertainen 4 tunnin pituiseen työpäivään verrattuna. Työntekijän työtulos suhteessa palkkaan, joka olisi siis lyhyempää työaikaa vastaava, tuskin alenisi lyhyemmän työpäivän vuoksi.

Kun työmarkkinajärjestöt omista syistään eivät selvästikään ole halukkaita edistämään osa-aikaisen työn tekemistä, valtion olisi syytä ryhtyä katalysaattoriksi porkkanoilla tai kepillä. Työttömyys on edelleen sen verran leimaava ja elämänlaatua sekä tulevaisuutta heikentävä asianomaiselle ja kallis yhteiskunnalle, että sitä pitäisi kaikin käytettävissä olevien keinojen avulla hillitä.

Osa-aikainen työ erityisesti vapaaehtoisuuden perusteella työttömyyden sijasta tarjoaisi tähän hyvän ja inhimillisen mahdollisuuden. Löysässä yt-neuvottelujen hirressä roikkuminen – niiden odottelu, käyminen ja tuloksen pelkääminen – ei varmastikaan paranna työmotivaatiota ja -tehoa, varsinkin kun vaihtoehtona on lähes aina joko irtisanominen tai työtaakan lisääntyminen irtisanomisen välttäneille.

Työpaikkansa menettäneeltä työttömyys vie helposti paitsi itsetunnon, myös – varsinkin pitkittyessään – osaamisen, eikä syrjäytyminenkään ole kaukana. Olisiko osa-aikaisuudesta apua nollan tai sadan vaihtoehtona?

Pertti Seuna

professori, Tuusula

HS ILTA

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?