Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paleltiin sitä ennenkin: Vuonna 1987 pakkanen kiristyi Helsingissä -36 asteeseen

Vuosi 1987 oli pääkaupunkiseudulla kylmin miesmuistiin.

Kaisu Moilanen HS
HS Ilta
torstaina 7. tammikuuta 2016

Paleleeko? Tämä kylmyys on vielä pientä verrattuna pakkasiin 29 vuotta sitten. Silloin tehtiin Helsinki-Vantaan pakkasennätys. Oli jäätävän kylmää viikon ajan.

Kovin alle - 30 asteen pakkanen ei hellittänyt pääkaupunkiseudulla viiteen päivään. Turistit kääriytyivät kaulaliinoihin ja koululaiset pysyivät sisätiloissa välitunneilla.

Vuosi 1987 oli kylmin Helsingin seudulla miesmuistiin. Kylmin päivä oli 10. tammikuuta, lähes -36 astetta, Helsinki-Vantaan säätilastojen pakkasennätys. Tuo on pisin mitattu pakkasjakso Helsinki-Vantaalta, jolloin lämpötila on pysytellyt alle 30 asteessa. Ilmatieteen laitoksen tilastot ulottuvat vuoteen 1961 asti.

Pureva pakkanen on Etelä-Suomessa harvinaisuus. Vuoden 1961 jälkeen pakkanen on kiristyy - 30 asteeseen tai sen alapuolelle vain 18 päivänä. Paukkupakkanen toteutuu täällä harvemmin kuin joka vuosi.

”Kyllä se on hyvin harvinaista, varsinkin niin pitkä pakkasjakso. Yleensä niin kovia pakkasia on talvessa yhtenä tai kahtena päivänä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila.

Nyt edellisistä paukkupakkasista on jo vierähtänyt tovi – tarkalleen ottaen 13 vuotta. Edellisen kerran lämpötila laski Helsinki-Vantaalla -30 asteeseen vuonna 2003. Tammikuun 7. päivä pakkasta oli -31,3 astetta.

Sen jälkeen, kolmeentoista vuoteen, ei kolmenkympin pakkasia ole ollut kertaakaan. Sekin on harvinaista, sillä vaikka paukkupakkaset ovat Helsingin seudulla harvinaisia, tulee niitä yleensä muutaman vuoden välein tai kerran vuodessa. Vain kerran on kovia pakkaslukemia odotettu kymmenen vuotta, vuodesta 1968 vuoteen 1978.

”Voi kysyä, onko ilmastonmuutoksella tässäkin jo sormensa pelissä. Selvää on, että nämä käyvät täällä kymmenien tai sadan vuoden kuluessa yhä harvinaisemmiksi”, miettii Hutila.

”Vaikka emmehän me vielä tiedä, toteutuuko alle 30 asteen pakkanen tänä vuonna. Ainakaan nyt loppiaisena niin ei näyttäisi käyvän, luvassa on noin 20 astetta pakkasta. Siitä on vielä matkaa 30 asteeseen.”

Helsingissä pakkasrajana pidetään -15 astetta. Kun lämpötila painuu niin alas, puhutaan pääkaupunkiseudulla kovista pakkasista. Pohjois-Suomessa pakkasraja on -25 astetta.

”Se on täällä vähän eri asia. Varsinkin Helsingissä meren läheisyydessä on tuuli herkässä ja silloin pakkanen voi tuntua purevammalta kuin vaikkapa Lapissa, missä mittari taas voi näyttää hurjia lukemia.”

Onko nyt siis paukkupakkanen? Sitä Hutila ei osaa sanoa. Paukkupakkanen kun ei ole Ilmatieteen laitoksen käyttämä ilmaisu hyvin kylmälle säälle vaan juontaa juurensa ajalle, jolloin suomalaiset asuivat hirsitaloissa.

”Kun kosteus hirsien välissä jäätyy riittävän paljon, niin se alkaa myös laajeta. Se pitää sellaista pauketta ja narinaa”, Hutila kertoo.

Korjaus 8. tammikuuta kello 10.00: Otsikon sana painui korvattiin sanalla kiristyi.

Sverker Ström / HS
Hauetkin jäätyivät paukkupakkasilla Helsingin Kauppatorilla 1976.
Hauetkin jäätyivät paukkupakkasilla Helsingin Kauppatorilla 1976.
HS
Jääpallo-otteluun velodromille uskaltautui 133 maksanutta katsojaa yli 20 asteen pakkasissa joulukuussa 1969.
Jääpallo-otteluun velodromille uskaltautui 133 maksanutta katsojaa yli 20 asteen pakkasissa joulukuussa 1969.
HS
Asunnottomat miehet värjöttelivät Lauttasaaren sillan alla 22 asteen pakkasessa 21. joulukuuta 1969.
Asunnottomat miehet värjöttelivät Lauttasaaren sillan alla 22 asteen pakkasessa 21. joulukuuta 1969.
Timo Palm / HS
Bussi hyytyi pakkasella tammikuussa 1987
Bussi hyytyi pakkasella tammikuussa 1987
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Pääkaupunkiseudulla käveltiin kovassa pakkasviimassa tammikuussa 1987
Pääkaupunkiseudulla käveltiin kovassa pakkasviimassa tammikuussa 1987

HS ILTA

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?