Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurin kauppakeskus tekee jaloista selvää jälkeä – mutta sähkötaksit auttavat väsähtäneitä taas uusiin kauppoihin

Petteri Tuohinen HS
HS Ilta
torstaina 7. tammikuuta 2016
Fakta

Suurin kauppakeskus

 Dubai Mall on kokonaispinta-alalla mitattuna maailman suurin ostoskeskus. Nyt pinta-alaa on 112 hehtaaria ja laajennuksen jälkeen 121 hehtaaria. Kauppoja on reilut 1 200. Ostoskeskus valmistui viivästysten jälkeen 2008.

 Kauppojen lisäksi Dubai Mall on tehty viihdekeskukseksi. Siellä on muun muassa akvaario, jossa on yli 30 000 merenelävää kuten satoja haita ja rauskuja. Kaloja voi katsoa 33 kertaa 8 metrin suuruisen lasin lävitse ja vedessä voi myös laitesukeltaa.

Materialismin mekasta ja sen ytimestä ei tunnu löytyvän ulospääsyä.

Tuntien kävelyn jälkeen kokonaispinta-alaltaan maailman suurimmassa kauppakeskuksessa Dubai Mallissa jalat tuntuvat ylikeitetyiltä nakeilta ja näyteikkunat kaiken maailman tavaroineen vilisevät päässä.

Tällaista on ostoshelvetissä tai -paratiisissa, miten asian nyt haluaa nähdä.

Dubai Mall on kauppakeskuksista suurin, mutta ei suinkaan emiraatin ainoa. Kauppakeskuksia on Dubaissa kymmeniä, ja niistä on tullut yksi pienen emiraatin merkittävimmistä tulonlähteistä. Yksin Dubai Mallin myynti vastaa noin viittä prosenttia emiraatin bruttokansantulosta.

Pitkin päivää kauppakeskuksessa kuulutetut rukouskutsut keskeyttävät maalliset ajatukset vain hetkeksi. Sitten taas kassakone kilisee ja leveillä käytävillä keskuksen sähkötaksit kuljettavat eksyneitä tai väsyneitä asiakkaita uusiin kauppoihin.

Maailman suurimman kauppakeskuksen titteli ei ole Dubai Mallille riittänyt. Kokonaispinta-alaa ollaan kasvattamassa reilun yhdeksän hehtaarin lisäsiivellä. Laajennuksen jälkeen kauppakeskuksella on kokonaispinta-alaa kaikkiaan 121 hehtaaria. Jo nyt kauppoja keskuksessa on yli 1 200.

Lisäsiiven valmistuttua kauppakeskukseen odotetaan yli sataa miljoonaa kävijää vuosittain. Dubai Mallin käytävillä lukua on vaikea uskoa todeksi: kaupoissa on väljää, eikä ainakaan joulukuussa tungosta näkynyt missään. Osa kävijämäärästä selittyy sillä, että käynti maailman korkeimman rakennuksen, kauppakeskuksen vieressä olevan Burj Khalifan huipulle on ohjattu Dubai Mallin kautta.

Posketonta menoa Dubaissa
Posketonta menoa Dubaissa
Aavikolle rakennettu materialismin mekka hakee ökyilyssä vertaistaan. Toimittajat Petteri Tuohinen ja Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Kaupat ovat oikeastaan vain osa Dubain kauppakeskusten elämästä. Esimerkiksi Dubai Mall markkinoikin itseään mieluummin ”kauppa- ja vapaa-ajan keskuksena”. Keskuksissa voi käydä esimerkiksi syömässä, elokuvissa, laskettelemassa, sukeltamassa ja tietysti ruokkimassa pingviinejä.

Kauppakeskuksilla on Dubaissa myös yhteiskunnallinen rooli, sillä ne toimivat viilennettyinä seurustelukeitaina, kun ulkona on 40–50 astetta lämmintä.

”Ostaminen täällä on kallista. Tulin tänne vain käymään ja syömään”, kertoo Pakistanin Karachista Dubai Malliin tullut Shakir. Hän on tullut Dubaihin tapaamaan kaupungissa työskentelevää miestään. Shakirin ja hänen miehensä tarina on Dubaissa tavallinen, sillä noin 85 prosenttia emiraatin väestöstä on ulkomaista työvoimaa tavallisesti köyhemmistä maista.

Dubai Mallin omistavan Emaar Mallsin mukaan kauppakeskuksen kävijämäärä kasvaa ja yhtiö kääri syksyyn mennessä ennätykselliset nettovoitot. Maksavia asiakkaita näyttää siis riittävän kauppakeskuksen väljyydestä huolimatta.

Kalle Koponen / HS
Sisällä kauppakeskuksessa on muun muassa näyttävä, vettä valuva seinämä.
Sisällä kauppakeskuksessa on muun muassa näyttävä, vettä valuva seinämä.

Halvempien hintojen vuoksi ainakaan suomalaisten ei kannata Dubai Malliin ostoksiaan keskittää, ellei halua jotain todella erikoista ja luksusta. Esimerkiksi lasten lelut ja monet muut tavarat ovat kalliimpia kuin Helsingissä.

”Euroopasta meille tulee paljon asiakkaita Espanjasta ja Saksasta. Lähialueilta monet asiakkaistamme ovat Saudi-Arabiasta”, kertoo myyjä naisten alusvaatteita myyvässä Victoria’s Secret -putiikissa, jossa on enemmän työntekijöitä kuin asiakkaita.

Keskustelun keskeyttää myymälän esimies, joka kieltäytyy kertomasta mitään. Samankaltaiseen julkisuuden karttelemiseen törmää Dubaissa muutoinkin: esimerkiksi virallista kuvauslupaa ostoskeskuksiin pitää anoa, ja sen saaminen kestää useita päiviä.

”Byrokratian määrä voi Dubaissa olla aika uskomatonta”, toteaa ostoskeskuksen länsimaalainen työntekijä.

Vaikka monissa tuotteissa hintataso on Suomea kalliimpi, houkuttelevat esimerkiksi Dubain kultamarkkinat turisteja.

Dubai Mallissa tietä Burj Khalifan hisseille etsivät helsinkiläiset Carola Buchert ja Timo Sallinen pitävät Dubain hintoja kalliina varsinkin moniin aasialaisiin maihin verrattuna. He ovat kaupungissa käymässä jo toista kertaa.

”Teetätin täällä perhevaakunan, joka tuli odotettua kalliimmaksi. Olen ymmärtänyt, että tällainen täällä on halvempaa, koska työ ei maksa niin paljoa”, Buchert sanoo.

”No money, no funny”, hymähtää Sallinen vieressä.

Kalle Koponen / HS
Väsähtäneitä tai eksyneitä asiakkaita kuljetetaan sisätiloissa sähkötakseilla.
Väsähtäneitä tai eksyneitä asiakkaita kuljetetaan sisätiloissa sähkötakseilla.
Kalle Koponen
Sisäänkäynti maailman korkeimpaan rakennukseen Burj Khalifaan on maailman suurimman kauppakeskuksen Dubai Mallin kautta, mikä tuo kätevästi lisää asiakasvirtaa.
Sisäänkäynti maailman korkeimpaan rakennukseen Burj Khalifaan on maailman suurimman kauppakeskuksen Dubai Mallin kautta, mikä tuo kätevästi lisää asiakasvirtaa.
Kalle Koponen / HS
Kauppoja on Dubai Mallissa yli 1200.
Kauppoja on Dubai Mallissa yli 1200.
Kalle Koponen / HS
Dubai Mallin akvaariossa on yli 30000 merenelävää, esimerkiksi haita ja rauskuja.
Dubai Mallin akvaariossa on yli 30000 merenelävää, esimerkiksi haita ja rauskuja.

HS ILTA

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?