Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Ilta
torstaina 7. tammikuuta 2016

”Talvi on yllättänyt ihmiset aiempaa pahemmin” – sadat autot hyytyivät pakkaseen

Pakkanen jäädyttää nyt vesiputkia- ja mittareita, jättää autoja tien poskeen ja pakottaa pukeutumaan järkevästi.

HS Ilta
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Liikennettä Espoossa 4.tammikuuta. Autoliiton tiepalveluun on tullut satoja avunpyyntöjä tien päälle jääneiltä autoilijoilta.
Liikennettä Espoossa 4.tammikuuta. Autoliiton tiepalveluun on tullut satoja avunpyyntöjä tien päälle jääneiltä autoilijoilta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Näin suojaat vesiputkia pakkaselta

 Jäätymisvaarassa ovat etenkin liian lähell​ä maanpintaa kulkevat vesiputket. Tyypillistä on, että vesi jäädyttää taloon kulkevan vesiputken.

 Niin kutsuttujen tonttijohtojen jäätymistä voi estää eristämällä alle kahden metrin syvyydessä olevat putket hyvin. Liitoskohtien päälle voi myös lapioida lunta eristeeksi.

 Tonttijohtojen jäätymisen myös juoksuttamalla vettä, mutta silloin pitää varmistaa, etteivät viemärit ole jäässä.

 Jäätyneen vesimittarin vaihto tulee aina tilata HSY:ltä.

 Kiinteistöt vastaavat vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä johtuvista kuluista.

Lisätietoa HSY:n ohjeista.

Talven pakkasennätykset paukkuvat, ja se näkyy monen ihmisen arjessa. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) päivystykseen tuli loppiaisena jo ennen puoltapäivää noin kymmenen ilmoitusta jäätyneistä vesimittareista.

Ilmoitukset ovat tulleet omakotitalo- ja rivitaloasukkailta, jotka ovat aamulla huomanneet, ettei hanasta tule vettä. Vesimittari on jäätynyt, kun sen sijaintipaikkaan on päässyt kylmää.

”Tämän jälkeen on laitettu lämpö päälle. Onneksi kaikki olivat seuranneet tilannetta, koska sitten kun vesimittari sulaa, niin vesi alkaa lentää”, kertoo HSY:n tilaustyöyksikön päällikkö ja aluepäällikkö Sami Sillstén.

Veden tulo loppuu, kun sulkee mittarin venttiilin. Sillsténin mukaan vesimittari on herkkä jäätymiselle: ei riitä, että se sijaitsee paikassa, jossa lämpötila on plussan puolella. Mittariin ei saa myöskään kohdistua jäätävää vetoa.

Helsingin seudulla tehtiin loppiaisena myös useita ilmoituksia jäätyneistä vesiputkista. Nämä asiakkaat HSY ohjaa yksityisille putkifirmoille, joista osa päivysti myös eilen.

Liisa Takala / HS
Pakkanen on jäädyttänyt vesiputkia ja rikkonut mittareita.
Pakkanen on jäädyttänyt vesiputkia ja rikkonut mittareita.

Talven pakkasennätyksiä rikottiin jo tiistaina, jolloin Autoliiton tiepalveluun tuli satoja avunpyyntöjä tien päälle jääneiltä autoilijoilta.

”Tuntuu, että nyt talvi yllätti ihmiset pahemmin kuin aiempina vuosina, kun oli niin pitkään leutoa”, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vesalaisen mukaan autoilijoiden pakkasongelmat johtuvat usein siitä, että akku on vanha tai autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja, jolloin akku ei ehdi latautua riittävästi. Tiepalvelumiehet ovat viime aikoina raportoineet kahdesta uudesta ongelmasta: uudet dieselautoilijat eivät hehkuta autoa ennen käynnistämistä eli odota hehkuvalon sammumista.

”Myös kytkin pitäisi painaa pohjaan, kun auto käynnistetään kovilla pakkasilla, silloin vaihteisto ei pyöri mukana. Tämä säästää akkua”, Vesalainen neuvoo.

Tiepalvelumiehiin otetaan yhteyttä entistä useammin myös silloin, kun polttoaineen täyttöluukku on jäätynyt. Vesalaisen mukaan tankkaamaan kannattaa mennä viimeistään silloin, kun polttoainetta on tankissa ainakin neljännes, ja mielellään esimerkiksi kauppakeskuksen parkkihallin kautta: lämpimässä jää sulaa.

Jos automatka kuitenkin katkeaa yllättäen, niin lämpimät vaatteet ovat tarpeen. Hinauspalvelun tai tiepalvelumiehen paikalle saapuminen voi kestää erityisesti syrjäseuduilla.

”Pääkaupunkiseudulla näkee sitä, että ihmiset lähtevät kesätamineissa liikenteeseen. Kun pakkasta on 20 astetta, auto kylmenee aika nopeasti moottorin sammuttua”, Vesalainen muistuttaa.

”Pääkaupunkiseudullakin apua voi joutua odottelemaan kolme varttia tai tunnin, joten kylmä siinä tulee”, hän lisää.

HSTV:n 15 minuutin erikoislähetys säästä
HSTV:n 15 minuutin erikoislähetys säästä
Tiistaina 5. tammikuuta alkoi olla jo melko talvinen sää Suomessa – kuluvan talven pakkasennätykset rikkoutuivat. Tällä videolla HS:n meteorologi Matti Eerikäinen ja toimittaja Heidi Lämsä ruotivat muun muassa sitä, kuinka pitkään pakkaskelit paukkuvat ja mihin Suomenlahdella pyörivät lumisateet mahdollisesti päätyvät.

Kireä pakkanen hankaloittaa myös ulkotöiden tekemistä. Pakkasen voi selättää varautumalla siihen ajoissa ja pukeutumalla oikein, kertoo rakennusyhtiö YIT:n vastaava mestari Mika Kosone n.

Hänen työmaallaan Helsingin Lauttasaaressa turvaudutaan kovilla pakkasilla esimerkiksi kommandopipoihin, hanskoihin sujautettaviin käsienlämmittimiin ja lämmittäviin kengänpohjallisiin.

”Kun meri on auki, niin tuuli on hyvin pistävä jo pienelläkin pakkasella.”

Kun mittari laskee alle -20, niin Lauttasaaressa rakentajille etsitään sisätöitä. Työntekijöiden lisäksi myös työmaa pitää suojata hyvissä ajoin: esimerkiksi väliaikaiset putket pitää eristää ja varata niille lämmityskaapelit.

”Kovalla pakkasella betonipumput eivät toimi kunnolla ja nostureidenkin kanssa saattaa olla ongelmia”, Kosonen kertoo.

Kososen mukaan pakkasraja ulkotöissä oli aikanaan 15–20 astetta. Nyt tilannetta arvioidaan työmaakohtaisesti. Samaan tapaan on käynyt koulujen pakkasrajoille ainakin Helsingissä, jossa yksittäiset koulut päättävät siitä, kuinka kovassa pakkasessa lapset hätistetään ulos välitunnille.

Tilanne riippuu muun muassa siitä, onko piha suojaisa vai ei, koska aukea lisää pakkasen purevuutta, kertoo Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkö Vesa Nevalainen. Hänen tuntumansa mukaan monella muullakaan kunnalla ei taida varsinaisia pakkasrajoja olla.

”Se on jo vähän vanhanaikaista.”

Esimerkillisiä pakkaspukeutujia!
Esimerkillisiä pakkaspukeutujia!
Talvipakkasten tultua kannattaa pistää lämpimästi päälle. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

HS ILTA

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?