Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Ilta
perjantaina 8. tammikuuta 2016

Oikeus tuomitsi jäteveden­puhdistamon käyttöpäällikön sakkoihin Eurajoen turmelemisesta ulostevesillä

Eurajoen vesi joutui vuosien aikana useasti käyttökieltoon korkean mikrobipitoisuuden aiheuttaman terveysvaaran takia. Toinen syytetyistä, Turun kaupungin kaupunkikehitysryhmän johtaja, vapautettiin syytteistä.

HS Ilta
 
Juha Sinisalo
JVP-Euran jätevedenpuhdistamolta päästettiin vuosien ajan ulostevettä Eurajokeen.
JVP-Euran jätevedenpuhdistamolta päästettiin vuosien ajan ulostevettä Eurajokeen. Kuva: Juha Sinisalo

Euran jätevedenpuhdistamon entinen käyttöpäällikkö on tuomittu sakkorangaistukseen Eurajoen turmelemisesta. Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi miehen perjantaina 3 200 euron sakkoon ympäristön turmelemisesta.

Toinen syytetyistä, Turun kaupungin kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman taas vapautettiin syytteestä.

Tuomio liittyy Eurajokeen vuosina 2006–2012 päästettyihin puhdistamattomiin ulosteperäisiin jätevesiin. JVP-Euran jätevedenpuhdistamolta johdettiin vuosien ajan säännöllisesti jokeen suuria määriä käsittelemättömiä jätevesiä.

Pekka Sundman toimi kyseisinä vuosina jätevesipuhdistamon osa-aikaisena toimitusjohtajana. Sundman työskenteli samaan aikaan myös Varsinais-Suomen ely-keskuksen ylijohtajana. Hän siirtyi vuonna 2013 Turun kaupungin palvelukseen.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Sundman ei tiennyt ohijuoksutuksista. Rikoksen syynä oli käyttöpäällikön päivittäisen ja itsenäisen tehtävän selkeä laiminlyönti, jonka johdosta rangaistusvaatimusta ei ollut syytä kohdentaa toimitusjohtajaan.

Syyttäjä vaati molemmille miehille ehdonalaista vankeusrangaistusta.

Oikeuden mukaan käyttöpäällikkö toimi törkeän huolimattomasti, kun hän salli yhtiön työntekijöiden päästää usean vuoden ajan jokeen huomattavan osan puhdistamolle tulleista jätevesistä. Ohijuoksutukset heikensivät joen hygieenistä tilaa ja tekivät joesta ajoittain likaviemärin.

Käyttöpäällikkö otti menettelyllään tietoisen riskin ympäristön pilaantumisesta. Tuomion mukaan käyttöpäällikön tekoa ei voi pitää tahallisena, sillä hänellä ei ollut tietoa ohijuoksutusten todellisesta määrästä ja sitä kautta niiden merkityksestä ympäristölle.

Toiminnan takia Eurajoen vesi joutui vuosien aikana useasti käyttökieltoon korkean mikrobipitoisuuden aiheuttaman terveysvaaran takia.

Käräjäoikeus hylkäsi syyttäjän vaatimuksen JVP-Euralle langetettavasta yhteisösakosta. Oikeuden mukaan yhtiön johto ei tiennyt ohijuoksutuksista vasta kuin vuonna 2012. Silloin yhtiö ilmoitti välittömästi siitä viranomaisille, ja yhtiössä ryhdyttiin tarvittaviin toimenpiteisiin ja investointeihin tilanteen korjaamiseksi.

JVP-Eura sai uuden ympäristöluvan vuonna 2013. Etelä-Suomen aluehallintovirasto edellyttää kuitenkin puhdistamon saneerausta ja jätevesien johtamista muualle kuin Eurajokeen. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi valitukset ympäristöluvasta toissa vuonna. JVP Eura valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

JVP-Eura on pyrkinyt saamaan puhdistamon kuntoon. Puhdistuksen laajennuksen suunnittelu valmistuu keväällä. Myös kunnan viemäriverkon korjaukset jatkuvat.

Asianosaisilla on vielä mahdollisuus ilmoittaa tyytymättömyytensä, joten käräjäoikeuden päätös ei ole lainvoimainen.

HS ILTA

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?