Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 8. joulukuuta 2015

Mystinen sairaus vie Tornionjoen lohien ihon kuolioon – osalla kituvista kaloista on puuttunut osa päästä

Tauti tekee kalaan haavaumia ja johtaa ihon kuolioon. Epidemiaa on tavattu myös Skotlannin, Ruotsin, Puolan ja Kuolan niemimaan joissa.

HS Ilta
 
Vesa Ranta
Kalastaja Tapani Kangas nostaa atraimella Tornionjoessa ajelehtinutta kuollutta lohta Lempeän suvannossa.
Kalastaja Tapani Kangas nostaa atraimella Tornionjoessa ajelehtinutta kuollutta lohta Lempeän suvannossa. Kuva: Vesa Ranta
Tästä on kyse

Tutkijat jäljittävät lohitaudin syytä

 Tuhansia lohia on kuollut UDN-tautiin Tornionjoella tänä vuonna.

 Ei tiedetä, aiheuttaako sairauden virus, bakteeri vai jokin muu.

 Tartunta voi olla peräisin eteläiseltä Itämereltä, minne lohet vaeltavat syömään ja kasvamaan.

Pello. Vaarallisen UDN-kalataudin (Ulcerative Dermal Necrosis) epäillään tappaneen useita tuhansia Tornionjoen lohia tänä kesänä. Tuhojen havainnot ovat runsastuneet syksyllä, kun kuolleita lohia on pulpahtanut pintaan ja ajelehtinut rannoille.

Tornionjoki on poikastuotannoltaan Itämeren paras lohijoki. Tutkijat toivovat, ettei yllättävä tauti tuhoaisi vuosikymmenien työllä ja kalastusrajoituksilla elvytettyä lohikantaa.

Viime tietojen mukaan kuolleiden lohien kutu olisi onnistunut, eikä tauti siirry jälkikasvuun kudussa.

Tauti tekee kalan orvasketeen haavaumia, mikä johtaa ihon pintakerroksen kuolioon. Lisäksi haavaumiin iskee vesihome, joka lopulta tappaa kalan. Ei tiedetä, aiheuttaako taudin virus, bakteeri vai jokin muu ulkoinen tekijä.

”Taudin alkuperää ja syntymekanismia ei tiedetä. Se havaittiin ensimmäisen kerran Skotlannissa 1960-luvulla. Silloin arviolta neljännes nousulohista oli sairaita”, kertoo erikoistutkija Perttu Koski Evirasta.

Hän tutkii Tornionjoelta toimitettujen sairaiden kalojen ihonäytteitä Oulun laboratoriossa. Näytteitä otetaan lisää, kun tutkimus laajenee ensi kesänä.

”Mikä näitä lohia vaivaa?” kysyy ahdistunut kalastaja Tapani Kangas Pellon Lempeästä. Hän nostaa atraimella Tornionjoen rantaan ajelehtinutta kuollutta lohta, joka on jo osittain mädäntynyt.

”Joillakin kituvilla lohilla on puuttunut osa päästä. Lisäksi ne ovat uineet pinnassa kummallisesti pää pystyssä”, Kangas sanoo ja tähyilee synkkään virtaan, jonka ranta on osittain jäässä.

Kuolleita lohia täytyy Kankaan arvion mukaan olla tuhansia, sillä yksin Lempeän kohdalla on parin sadan metrin matkalla havaittu 50–60 kuollutta kalaa.

”Koskaan Tornionjoella ei ole ollut tällaista epidemiaa.”

Kangas on nostellut kuolleita kaloja rantaan, jotta ne eivät saastuttaisi terveitä.

”Ihmettelin jo kesällä, kun pyydykseen tarttui lohi, joka ei pannut ollenkaan vastaan. En ole koskaan nähnyt näin paljon sairaita kaloja”, kertoo noin 50 vuotta joella kalastanut Reijo Laitamaa.

Lohi nousee keskimäärin neljä vuotta kestävän merivaelluksen jälkeen kutemaan synnyinjokeensa.

Lohiin kiinnitetään poikasena yksilöllisiä merkkejä, joita kalastajat palauttavat tutkijoille. Niitä on saatu merialueelta 913.

Meripalautusten perusteella Tornionjoen lohi oleskelee paljon eteläisellä Itämerellä muun muassa Puolan edustalla, jonne laskee Slupiajoki. Myös tämän joen meritaimenissa on havaittu UDN-epidemia.

”Olisiko lohi saanut tartunnan meritaimenelta”, miettii tutkija Atso Romakkaniemi Luonnonvarakeskuksesta Lukesta.

Samalla merialueella kasvavat kokoa myös Kalixjoen, Luulajajoen ja Mörrumjoen lohet. Niissäkin on havaittu taudin tappamia lohia.

”Myös Kuolan Kolajoessa havaittiin kesällä lohien massakuolema, joka on venäläisten tutkijoiden mukaan UDN:n aiheuttama. Taudin lähteeksi on epäilty kalojen kassikasvatusta merellä Kalastajasaarennon itäpuolella”, kertoo tutkija Eero Niemelä Lukesta.

Ympäristömyrkyt ja ilmaston lämpeneminen ovat Niemelän mukaan voineet heikentää kalan puolustuskykyä tauteja vastaan. 1990-luvun alussa ympäristömyrkkyjä luultiin Itämeren lohenpoikasten massakuolemien syyksi. Vuosia tutkijoita askarruttaneen, M74-oireyhtymäksi nimetyn ilmiön aiheuttajaksi paljastui kuitenkin tiamiinin puutos.

”Lohi ryhtyi käyttämään ravintonaan kilohailia, kun silakkakanta oli alamaissa. Nuoressa kilohailissa on vähän tiamiinia. Ongelma poistui, kun silakkakanta vahvistui ja kilohailikanta taantui”, Romakkaniemi kertoo.

Viime kesänä Tornionjokeen nousi merestä kutemaan yli 70 000 lohta, osoittavat kaikuluotaimen havainnot. Kesällä 2014 nousukaloja havaittiin noin 100 000, mikä oli mittaushistorian paras tulos.

Kalastajat ja yrittäjät peräävät perusteellista tutkimusta, sillä mystinen tauti uhkaa verottaa ensi kesän lohimatkailua. Viime kesänä joelle myytiin yli 14 000 kalastuslupaa. Lohenkalastus toi jokivarteen arviolta kuusi miljoonaa euroa.

Sen sijaan Luke kaavailee säästösyistä Tornionjoen lohiseurannan harventamista siten, että se tehtäisiin vain joka toinen vuosi.

Moni vapaa-ajankalastaja pitää Tornionjokea jopa Tenoa parempana apajana, sillä jokeen nousee kookkaita naaraskaloja.

Lisäksi Tornionjoella kalastuspäivä tulee selvästi halvemmaksi kuin pohjoisempana. Tenojoella kustannuksia nostaa se, ettei sinne saa viedä omaa venettä. Kiellolla halutaan estää, ettei lohia tappava Gyrodactylus Salaris -loinen pääse leviämään Tenoon.

Loinen on yleinen muualla Suomessa, mutta se ei tapa Itämeren kalakantaa. Sen sijaan loinen tuhoaa vain muutamassa vuodessa Atlanttiin laskevan joen lohikannan.

Näin on jo käynyt 50 Norjan joessa. Esimerkiksi Skibottenjokeen loinen levisi noin 30 vuotta sitten, eikä sinne ole vieläkään saatu palautettua luonnonlohikantaa, Niemelä kertoo.

Skibottenjoki on jo kolme kertaa myrkytetty Rotenonilla, mutta loista ei ole saatu hävitettyä.

Tähän mennessä 18 Norjan jokea on onnistuttu puhdistamaan, ja luonnon- tai istutuskannan palauttaminen niihin on meneillään.

Lohen tuominen takaisin on maksanut meille todella paljon, kertoo tutkija Anne Kristin Jöranlid Norjan ympäristöministeriön alaisesta keskusvirastosta.

Outo tauti ja vesihome tekevät pahaa jälkeä.
Outo tauti ja vesihome tekevät pahaa jälkeä.

UUTISET

Ruokatorstain joulukalenteri:

Onko hyvää hedelmäkakkua olemassa?

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?