Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 8. joulukuuta 2015

Historiareportaasi: Turku säilyi telakkakaupunkina

HS Ilta
 
Tuomo Yrttiaho
HS Arkisto
Wärtsilän telakka kuvattuna vuonna 1971.
Wärtsilän telakka kuvattuna vuonna 1971. Kuva: HS Arkisto

”Kuis sul töis meni?” huikkaa laivanrunkoa legoista kasaava pikku Juha.

Pentti -isä on juuri saapunut kotiin aamuvuorostaan Wärtsilän telakalta, äiti on iltavuorossa. Esko Favénin ohjaamassa Telakkaperhe-dokumentissa (1982) eletään tavallista arkipäivää turkulaisessa Kinnusen perheessä. On 1980-luvun alku ja tyyni hetki ennen telakkateollisuuden myrskyvuosia.

Seuraavien vuosikymmenten aikana laivanrakennuksessa puhaltaneet muutosten tuulet ylsivät Suomeenkin. Iski telakkakriisi, Neuvostoliitto romahti, idänkauppa sakkasi ja aasialaiset valtasivat markkinoita.

Vaikutukset näkyivät myös Turun telakalla. Menestyksekkäät ja epävarmat ajat seurasivat toisiaan tiuhaan, aivan kuten telakan pääomistajat: Wärtsilä, Masa-Yards, Kvaerner Masa-Yards, Aker Finnyards, STX.

2010-luvulle tultaessa jättiristeilijöistään tunnetun telakan tilauskirja ammotti tyhjänä suurten alustilausten valuessa kerta toisensa jälkeen muualle. Työpaikat olivat uhattuina ja siinä samalla turkulainen laivanrakennusperinne.

Puhuttiin korealaisen STX:n rahapulasta ja valtion väliintulosta – mutta myös Suomen liian korkeista kustannuksista. Uhkakuvissa mentiin jopa niin pitkälle, että koko suomalaisen telakkateollisuuden tulevaisuus kyseenalaistettiin. Kärjekkäimmissä puheenvuoroissa telakkateollisuuteen viitattiin auringonlaskun alana.

Mutta sitten tuuli taas kääntyi. Saksalainen Meyer Werft osti itsensä telakan pääomistajaksi, ja kas, pian telakkateollisuudesta keskusteltiin kokonaan toiseen sävyyn. Kuluvan vuoden aikana Turun telakan saamat tilaukset ovat vahvistaneet uskoa telakkateollisuuteen ja tulevaisuuteen.

Teeman Elävä arkisto nostaa hattua turkulaisille laivanrakentajille – ja ihan syystä. Turussa on rakennettu laivoja satoja vuosia, niin Aurajoen rannalla, Ruissalossa, kuin Pansion ja Pernon kaupunginosissa.

Telakkaperhe nostaa keskiöön ihmiset valtavien teräsalusten ja rahasummien varjoissa. Kuten Kinnusille, telakka on tuonut leivän pöytään tuhansille perheille Varsinais-Suomessa. Eikä kyse ole vain telakan omasta väestä vaan myös laajasta alihankkijaverkostosta. Molempien harteilla lepää laivanrakennuksen vaatima erikoisosaaminen ja Turun identiteetti telakkakaupunkina.

Lyyrinen Teräslevystä valtamerijätiksi (1971) tutkailee laivanrakennusta tarkemmin. Vaikka tietokoneilla oli jo 1970-luvulla tärkeä osa valmistusprosessissa, eivät ne syrjäyttäneet ihmistä. Dokumentissa rakennusprosessi nytkähtää liikkeelle sillä hetkellä, kun sihteeri kiikuttaa tarjouspyyntöfaksin johtajan huoneeseen.

Elävä arkisto: Turun telakka Teemalla klo 22.15.

UUTISET

Ruokatorstain joulukalenteri:

Onko hyvää hedelmäkakkua olemassa?

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?