Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 8. joulukuuta 2015

Onko hyvää hedelmäkakkua olemassa?

HS Ilta
 
Elvi Rista
Tämä kakku miellyttää myös hedelmäkakkujen inhoajaa.
Tämä kakku miellyttää myös hedelmäkakkujen inhoajaa. Kuva: Elvi Rista

Hedelmäkakku on leivonnaisten lipeäkala. Harva ruoka jakaa ihmiset samalla tavalla kahteen leiriin. Toisten mielestä hedelmäkakku kuuluu jouluun. Toiset – minä mukaan lukien – eivät voi sietää tätä joulun ajan ”herkkua”.

Inho johtunee lapsuuden kokemuksista. Kun olin lapsi, hedelmäkakkuja esiintyi lähinnä vanhempien ihmisten kahvipöydissä. Sokerille persona ihmisenä tartuin kakkuun aina uudelleen, mutta noukin sitkeät hedelmänpalat huolellisesti lautasen reunalle.

Muistan miettineeni: Miksi pilata sokerikakku sekalaisilla, tahmeilla taikka koppuraisilla, räikeän värisillä ja yli-imelillä kuivatuilla hedelmillä?

Aivan oma lukunsa olivat – ja ovat edelleen – kakut, joissa on rusinoita. Kun rusinat imevät nestettä, niistä tulee limaisia palleroita. Mitä lisäarvoa ne tuovat kakkuun? Makuasiat ovat makuasioita, mutta tämä on myös rakenneasia!

Ja vielä yksi perinteisten hedelmäkakkujen epäkohta: ne ovat usein todella kuivia. Kun kitalakeen tarttuva kuivuus yhdistyy hedelmäpalojen etovuuteen, ollaan aika kaukana miellyttävästä makuelämyksestä.

Pitää toki ymmärtää, että hedelmäkakut ovat nousseet suosioon erilaisena aikana. Kun raaka-aineita oli tarjolla paljon nykyistä niukemmin ja varsinkin eksoottisia aineksia oli vaikea saada, hyvin säilyvät kuivatut hedelmät olivat yksi tapa lisätä juhlan tuntua sokerikakkuun. Nykyaikana perinteisellä hedelmäkakulla on kuitenkin aivan liikaa kilpailijoita, jotta siitä tulisi uudestaan hitti.

Onneksi on olemassa myös herkullisia kuivahedelmäkakkuja. Yksi niistä on italialainen panforte, jonka resepti löytyy täältä. Tämän viikunoita sisältävän ihanuuden voi hyvin tehdä lahjaksi myös hedelmäkakkuja vihaavalle ihmiselle.

Kollegani taas pitää tästä hedelmäkakusta. Hänen mukaansa se on mehukas ja todella maukas elämys. Itse epäilen reseptiä muun muassa rusinoiden tähden, mutta kollegan mukaan olen ennakkoluuloinen vain, koska olen syönyt huonojen leipureiden tekemiä hedelmäkakkuja.

Hyvä lukija, jos sinun tiedossasi on jokin muu erittäin hyvä hedelmäkakkuresepti, jaa se ihmeessä jutun kommenttikentässä meille epäluuloisille (minun lisäkseni lienee muitakin?) tai lähetä osoitteeseen hs.ruoka@hs.fi. Ehkä päämme kääntyy?

UUTISET

Ruokatorstain joulukalenteri:

Onko hyvää hedelmäkakkua olemassa?

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?