Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 8. joulukuuta 2015

Harva uskoo Ukrainassa, että Venäjä luopuisi Krimistä – niemimaan sähkösaarto päättyi

HS Ilta
 
Reuters
Miehet vartioivat rajäytettyä sähkölinjaa Chaplinkan kylässä Krimillä marraskuun lopulla.
Miehet vartioivat rajäytettyä sähkölinjaa Chaplinkan kylässä Krimillä marraskuun lopulla. Kuva: Reuters

Ukrainan sähköyhtiö Ukrenergo onnistui saamaan tiistaiaamuna toimintaan yhden yli kaksi viikkoa sitten räjäytetyistä voimalinjoista, jotka kytkevät Venäjän miehittämän Krimin niemimaan muuhun Ukrainaan. Asiasta kertoivat Ukrenergon ja Ukrainan eteläisen Hersonin alueen edustajat.

Poliittisesti Krimin pitkästä sähkösaarrosta jäi käteen lähinnä paha maku: tapaus osoitti Ukrainan hallitusvallan heikkouden ja teki entistä selvemmäksi, ettei Venäjä luovu Krimistä.

Krimin kansalaissaarto -nimellä esiintyneen järjestön aktivistit räjäyttivät kaikki neljä manner-Ukrainasta Krimille johtavaa voimalinjaa 20. ja 22. päivä viime kuuta. Aluksi yli kaksi miljoonaa niemimaan asukasta oli sähköä vailla, sillä kaksi kolmannesta Krimin kuluttamasta sähköstä on tullut Ukrainasta.

Krimin venäläishallinto julisti hätätilan, ja alueelle tuotiin Venäjän puolelta lisää kaasugeneraattoreita. Ensimmäinen neljästä Venäjältä Krimille vedettävästä merikaapelista saatiin kytkettyä ja osittain käyttöön viime viikon lopulla. Sen tuoma sähkö on helpottanut tilannetta kuitenkin lähinnä Krimin itäosissa, Kertšissä ja Feodosiassa.

Suurimmassa osassa Krimiä sähköä säännöstellään edelleen. Esimerkiksi suurimpaan osaan hallintokaupunki Simferopolin asuinalueista virtaa on tullut paikallisten asukkaiden mukaan 6–12 tuntia vuorokaudessa.

Sähkölinjat ovat pysyneet poikki, sillä Krimin tataareista sekä vapaaehtoispataljoonien ja Oikea Sektori -järjestön jäsenistä koostuneet saartoaktivistit ovat estäneet Ukrenergon korjaustyöt räjäytetyillä voimalinjoilla. Näin siitä huolimatta, että samalla myös Hersonin alueen eteläiset osat manner-Ukrainassa ovat olleet sähköä vailla.

Ajatus Krimin saartamisesta oli alun perin kotoisin Krimiltä paenneilta tataareilta ja heidän kansankokoukseltaan eli Mejlisiltä. Syyskuussa perustetun ”saartoliikkeen” vaatimuksiin kuului miehityksen lopettamien ja Krimin luovuttaminen Ukrainalle, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, poliittisten vankien vapauttaminen ja Mejlisin johtajien vapaa liikkumisoikeus.

Krimillä saati Moskovassa vaatimuslistaa tuskin edes luettiin. Vaatimusten kohteena näyttivätkin olleen pikemminkin Kiovan vallanpitäjät. Ukraina nimittäin sääti presidentin ja hallituksen voimakkaalla tuella vuosi sitten lain ”Krimin erityistalousalueesta”.

Käytännössä tämä oli näppärä keino tunnustaa, ettei niemimaa todellisuudessa enää ole Ukrainaa ja että manner-Ukrainan ja Krimin rajalle voi muodostaa tullirajan.

Saartoaktivistit vastustavat erityisaluelakia. Presidentti Petro Porošenko teki voimalinjojen räjäytyksen jälkeen saartajille taktisen myönnytyksen määräämällä tullitarkastukset ja kuorma-autorahdin tarkastukset Krimin rajalle. Tämän päätöksen käytännön seuraukset ovat hieman epäselvät.

Pattitilanne ratkesi viikonloppuna Porošenkon ja tataarikansanedustaja Refat Tšubarovin neuvottelujen jälkeen. Keskusteluissa sovittiin voimalinjojen korjaamisesta.

Maanantaina kansallismielistä äärioikeistoa edustava Oikea Sektori antoi Facebook-sivullaan kitkerän lausunnon, jossa se ilmoitti luopuvansa turhaksi osoittautuneesta ”Krimin Maidanista” eli Krimin saarrosta kokonaan.

”Mejlisin [tataarien kansankouksen] äskettäinen ilmoitus – – on myönnytys niin Ukrainan ulkoisille kuin sisäisillekin vihollisille”, lausunnossa sanottiin.

Porošenko puolestaan vakuutti Ukrainan televisiokanavien haastattelussa, että Krimiä ei ole menetetty.

”Putinille Krim on pelkkä sotilastukikohta, minulle se on Ukrainan aluetta”, Porošenko sanoi. ”Teen kaikkeni saadaksemme Krimin takaisin kansainvälisten laillisten mekanismien, oikeuden päätösten sekä poliittisten ja diplomaattisten keinojen avulla.”

Presidentin puheet eivät ukrainalaisia taida vakuuttaa. Jo viime kevään mielipidetiedusteluissa yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että Krim on menetetty ikuisiksi ajoiksi. Kiovan kansainvälisen sosiologian instituutin tänä syksynä tekemässä kyselyssä alle 13 prosenttia uskoi, että Krim voitaisiin liittää Ukrainan neuvotteluiden avulla – vaikka suurin osa vastaajista kannatti silti neuvotteluja ja pieni vähemmistö aseellisia toimia.

Krimin venäläishallinnon pääministeri Sergei Aksjonov puolestaan ilmoitti venäläisille tiedotusvälineille jo maanantai-iltana, ettei Ukrainan sähkö enää hänelle kelpaakaan. ”Olemme jo kauan sitten päättäneet luopua kaikesta ukrainalaisesta”, Aksjonov kommentoi.

Yön yli nukuttuaan sähköpulan riivaaman provinssin päämies oli tullut toisiin ajatuksiin. Tiistaiaamuna hän ilmoitti, että ukrainalaisen sähkön käyttämisestä päättää ”tietenkin” presidentti Vladimir Putin, koska kyse on ulkopoliittisesta päätöksestä.

Aksjonovin lausunnon voi lukea vinoilunakin: jos sähköepisodi jotain osoitti niin sen, että Ukrainan presidentin todellinen valta on vähäinen, koska siihen on veto-oikeus millä tahansa maaseudulla mellastavalla aseryhmällä.

Samaan aikaan Venäjä on nopeuttanut sähköistysohjelmaansa. Sen mukaan Krim on jo ensi kesänä kytketty neljällä merikaapelilla Venäjän sähköverkkoon.

Ja Kertšinsalmen ylitse rakennettavan uuden maantie- ja rautatiesillan valmistelevat rakennusvaiheetkin ovat täydessä käynnissä.

UUTISET

Ruokatorstain joulukalenteri:

Onko hyvää hedelmäkakkua olemassa?

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?