Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 9. marraskuuta 2015

Presidentti Kekkosen Cadillac on yhä valtion käytössä – noin 10 ajoa vuodessa, renkaanvaihdot aina Konalassa

HS Ilta
 
Kahden presidentin käytössä ollut Cadillac Fleetwood 75 Limousine kävi renkaanvaihdossa Konalassa.
Kahden presidentin käytössä ollut Cadillac Fleetwood 75 Limousine kävi renkaanvaihdossa Konalassa.

Helsingin Konalassa sijaitsevan rengasliikkeen pihaan lipui viime viikolla melko reilusti tavanomaisesta Suomen autokannasta erottuva yksilö. Renkaanvaihtoon tuotiin Cadillac Fleetwood 75 Limousine, joka on hankittu alun perin presidentti Urho Kekkosen virka-autoksi.

Yhdysvaltalainen luksusautovanhus on edelleenkin erikoiskäytössä. Selkein merkki tästä on se, että autossa ei ole lainkaan normaaleja rekisterikilpiä. Etu- ja takapuskureihin on kiinnitetty pelkästään Suomen vaakunat, jotka kääntävät varmasti katseita liikenteessä.

Kekkosen Cadillac herätti huomiota Konalan Vianor-rengasliikkeessäkin, jonne se tuotiin renkaanvaihtoon. Auto sai kuitenkin talvirenkaat alleen ilman erityiskohtelua.

HS:n tietojen mukaan limusiinin rengashuolto on hoidettu jo pidemmän aikaa uskollisesti Konalassa. Autoon on vaihdettu renkaat samalla Vianorilla vuosien ajan syksyisin ja keväisin.

Ylitarkastaja Kimmo Hanhimäki tasavallan presidentin kanslian tietopalvelusta vahvistaa, että kyseinen Cadillac Fleetwood 75 Limousine on todellakin peräisin Kekkosen ajoilta – ja myös yhä ajossa.

Myös vuonna 1982 virkaan astunut presidentti Mauno Koivisto käytti samaa Cadillacia virka-autonaan. Auton kyydissä ehti siis olla lukuisia Suomessa vierailleita valtionpäämiehiä.

”Auto on edelleen tasavallan presidentin kanslian hallinnoima ja sitä käytetään suurlähettiläiden valtuuskirjeiden luovutuksen yhteydessä”, Hanhimäki kertoo HS:lle sähköpostitse.

Suurlähettiläiden valtuuskirje on valtionpäämiehen allekirjoittama valtakirja, joka valtuuttaa suurlähettilään toimimaan asemamaassaan oman valtionpäämiehensä ja kansansa edustajana. Nykyisin siis tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa vastaan Suomeen nimitettyjen toisten valtioiden diplomaattisten edustajien valtuuskirjeet.

Valtuuskirjeseremonioita järjestetään Presidentinlinnassa kymmenisen kertaa vuodessa, ja silloin myös Cadillac Fleetwood 75 Limousine on Hanhimäen mukaan käytössä.

Presidentti Urho Kekkosella ehti olla käytössään useampia Cadillaceja. Niistä yksi, Cadillac Fleetwood Limousin President 1979, myytiin vuonna 1996. Tämän auton kotipaikka on nykyisin Koskenkorva, ja sitä voi vuokrata esimerkiksi hääautoksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ei kuljeteta Cadillacilla, sillä nykyinen presidentin virka-auto on panssaroitu Mercedes-Benz S 600 L Guard.

HSTV:n alkuvuodesta julkaistussa videoblogissa on esittelyssä toinen Urho Kekkosen elämään liittynyt auto: Plymouth Barracuda. Sen kerrotaan olleen ”Kekkosen ja Kalle Kaiharin rillutteluauto”.

Tasavallan presidentin kanslian hallinnoiman Cadillacin erottaa tavanomaisista autoista muun muassa siitä, että siinä on rekisterikilpien tilalla Suomen vaakunat.
Tasavallan presidentin kanslian hallinnoiman Cadillacin erottaa tavanomaisista autoista muun muassa siitä, että siinä on rekisterikilpien tilalla Suomen vaakunat.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?