Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 9. joulukuuta 2015

Puolison pettäminen ja suhteet kauniisiin naisiin ovat virolaiselle miespoliitikolle pelkkää bonusta

Suomalaisittain on hämmentävä seurata, minkälaisella ymmärryksellä virolainen lehdistö varjelee poliitikkojen pettämistä ja perheiden hajoamista ja iloitsee uuden rakkauden puhkeamista.

HS Ilta
 
Virossa on tällä viikolla iloittu presidentti Toomas Hendrik Ilves, 61, ja latvialaisen Ieva Kupcen, 38, kihlautumisesta.
Virossa on tällä viikolla iloittu presidentti Toomas Hendrik Ilves, 61, ja latvialaisen Ieva Kupcen, 38, kihlautumisesta.

Virossa perheiden hajoamiset, erot tai pettämiset eivät jarruta poliitikon uraa. Päinvastoin: suhde kauniin naisen kanssa pikemminkin tuo poliitikolle uutta hohtoa.

Tällä viikolla Virossa on iloittu presidentti Toomas Hendrik Ilveksen kihlausuutisesta. Presidentti kihlautui rakkaan latvialaisensa kanssa, kertoivat tiedotusvälineet kihlauksen julkistuspäivänä maanantaina.

Kuvissa pitkätukkainen, hoikka Ieva Kupce, 38, huokuu elinvoimaa Ilveksen, 61, rinnalla.

Illan pääuutislähetys raportoi ensin Latvian hallituksen hajoamisesta sisäisiin kiistoihin. Seuraava uutinen kertoi Ilveksen kihlautumisesta Kupcen, Latvian puolustusministeriön kyberturvallisuuspolitiikan osastojohtajan kanssa.

Suhde oli pitkään julkinen salaisuus, jonka julkaisua lehdistö odotti hienotunteisesti. Siitä alettiin raportoida sen jälkeen, kun Ilveksen avioero oli ollut voimassa joitakin kuukausia, ja uusi kumppani näyttäytyi vapaa-ajan tapahtumissa yhdessä presidentin kanssa. Aiemmin heidät oli nähty yhdessä pääasiassa turvallisuuspolitiikan konferensseissa.

Ilveksellä on nyt takanaan kaksi hajonnutta avioliittoa, ja kolmas solmitaan Postimees-lehden mukaan vielä presidenttikauden aikana. Uudella parilla on yhteensä viisi lasta, kummallakin kahdesta aiemmasta suhteesta.

Pohjoismaiseen puritaanisuuteen tottuneen on hämmentävä seurata, minkälaisella ymmärryksellä virolainen lehdistö varjelee pettämistä ja perheiden hajoamista ja iloitsee uuden rakkauden puhkeamista.

Virossa on mannereurooppalainen suhtautuminen poliitikon yksityiselämään, analysoi Kanadassa kasvanut professori Andres Kasekamp Tarton yliopistosta.

Esimerkiksi Ranskassa, Italiassa ja Saksassa politiikon pettämiset yksityiselämässä eivät tarkoita, että hän olisi epäluotettava poliitikassa.

Angloamerikkalaisessa kulttuurissa taas moraali yksityiselämässä ja uskottavuus poliitikassa liittyvät yhteen. Jos ihminen pettää yksityiselämässä, hän on epäluotettava myös poliitikkona.

Ilveksen suhderumba ei ole mitään tavatonta. Myös laajasti arvostettu presidentti Lennart Meri erosi ja meni uusiin naimisiin juuri ennen presidenttikautensa alkua.

Ylivoimainen naiskuhina käy Virossa pisimpään vallassa pysyneen keskustajohtaja Edgar Savisaaren, 65, ympärillä. Edes jalan amputointi ei ole menoa hiljentänyt. Huhujen saattelemat kuvat Savisaaresta nuorten naisten kanssa ilmestyvät sellaisina hetkinä, että vastustajien mukaan ne on valittu tarkoitushakuisesti välittämään mielikuvaa viriilistä miehestä.

Pelkästään vallassa olevien miesten ehdoilla Virossa ei kuitenkaan mennä.

Savisaaren kolmas ex-vaimo, Vilja Savisaar-Toomast, on juuri julkaissut paljastuskirjan. Hän väittää suostuneensa naimisiin poliittisista syistä suosion takaamiseksi vaalien alla. Hänen mukaansa Savisaarella olisi ollut uusi suhde jo hääaamuna.

Ilveksen edellinen puoliso, Evelin Ilves, 47, ei myöskään jäänyt sanattomaksi. Hän ilmoitti sosiaalisessa mediassa olevansa helpottunut, että suhde Kupceen tuli julki. Evelin Ilveksestä oli muodostunut pettäjän kuva julkisuudessa sen jälkeen, kun hänet kuvattiin suutelemassa vieraan miehen kanssa.

Nyt hän kirjoittaa: ”Tietysti on jokaisen oikeus uskoa, että yksi hylätty ja murheen murtama mies voi jo alle puoli vuotta avioeron jälkeen kihlautua. Kuin sadussa. Vai eikö tarina sittenkään ole niin yksinkertainen ja lyhyt?”

Ei ole selvää, kuinka kumppania vaihtaviin naispoliitiikkoihin Virossa suhtauduttaisiin. Johtavia naispoliitikkoja on vielä vähän, eikä heidän seurapiirielämästään kierrä huhuja.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?