Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 9. joulukuuta 2015

Mies kasvatti partaansa niin kauan, että pääsi vuokralle Lapinlahden mielisairaalaan

Teemu Lehto allekirjoitti vuokrasopimuksen Helsingissä Lapinlahden sairaalan tiloista tiistaina kahden ja puolen vuoden neuvottelujen jälkeen – ja pääsi ajamaan partansa.

HS Ilta
 

Tukahdellen suriseva kone alkaa pudottaa partatuppoja Teemu Lehdon villapaidalle. Nyt nimittäin lähtee – kaksi ja puoli vuotta kasvanut projektiparta!

Kaupunkiaktiivi Teemu Lehto oli luvannut, ettei aja partaansa ennen kuin vuokrasopimus Helsingin kaupungin kanssa osasta Lapinlahden sairaalaa saadaan aikaiseksi. Hetki koitti vihdoin 8. päivä joulukuuta.

”Sieltä se leuka tuli jo esiin!” Lehto huikkaa.

Vuokrasopimus sairaalarakennuksen pohjoissiivestä on kahden vuoden mittainen, alkaen joulukuun ensimmäisestä päivästä. Kuukausivuokran suuruus on 10 000 euroa.

Lehto on hallituksen puheenjohtajana Lapinlahden Tilajakamo -osuuskunnassa, jonka tavoitteena on vuokrata jäsenilleen edullisesti noin 100 työhuonetta entisen mielisairaalan pohjoissiivestä. Vuokralaisia – kirjailijoita, säveltäjiä, muusikoita, tutkijoita, käsityöläisiä – aletaan valita ensi viikolla osin jopa arpomalla.

”Pääkaupunkiseudulla on tarvetta pienille työhuoneille. Tulijoita on enemmän kuin tarjottavaa, tuntuu pahalta jättää ketään ulkopuolelle”, Lehto ennakoi päätöksenteosta vaikeaa.

Kahden ja puolen vuoden vääntö vain kahden vuoden mittaisen vuokrasopimuksen vuoksi on Lehdon mukaan kannattanut. Suojeltu arvorakennus pääse kaupunkilaisten käyttöön, eikä enää seiso tyhjillään.

”Tässä on kiva alku sellaiselle prosessille, joka toivottavasti jatkuu positiivisessa hengessä tästä eteenpäin”, Lehto luonnehtii.

Suojellun, C. L. Engelin 1800-luvulla suunnitteleman rakennuksen eteläsiiven vuokraa puolestaan Suomen Mielenterveysseura. Rakennukseen on avattu mielenterveysseuran Lapinlahden Lähde -projektin ylläpitämä kahvila, joka on auki päivittäin kello 12–19.

”Meillä on yhteisiä intressejä pitää tämä rakennuslailla suojeltu talo kunnossa. Kaupunki on päättänyt kunnostaa julkisivut ja vesikatot. Tämä ei ole hylätty enää”, Lehto iloitsee.

Esa Syväkuru / HS
Teemu Lehdon kahden ja puolen vuoden neuvotteluparta katosi tiistaina, kun hän oli allekirjoittanut vuokrasopimuksen Lapinlahden sairaalasta Helsingin kaupungin kanssa.
Teemu Lehdon kahden ja puolen vuoden neuvotteluparta katosi tiistaina, kun hän oli allekirjoittanut vuokrasopimuksen Lapinlahden sairaalasta Helsingin kaupungin kanssa.

Kun parta on suurinpiirtein ajettu, lähdemme Lehdon kanssa kiertämään sairaalan tonttia.

Siinä on sairaalan sauna, jossa pienellä kunnostuksella voidaan mahdollisesti taas kylpeä, Lehto esittelee. Tuossa punatiilisessä rakennuksessa oli pyykkitupa, tuolla sairaalarakennuksessa on kirjailija Aleksis Kiven käyttämän huoneen ikkuna.

”Tsaari tämän käski rakentaa, että Suomenssa mielenterveyspotilaat hoidettaisiin kunnolla. Tästä tuli alkuvaiheessa aika pitkälti eliitin lomakoti tähän meren rannalle”, Lehto kertoo.

Espoon ja Helsingin välisen liikenteen möyhy kantautuu sairaalan puutarhaan, toisin kuin 1800-luvulla. Mutta paksut kiviseinät pitävät möykän rakennuksen ulkopuolella.

”Täällähän ei ole mitään isoja esiintymistiloja ja konserttipaikkoja, tämä on enemmän työskentely-ympäristöä, mutta kyllä täällä varmaaankin tulee olemaan yleisötapahtumia tuossa pihalla ja näyttelyitä”, Lehto kertoo.

”Kiitos kaupungille, että suostuivat tekemään vuokrasopimuksen.”

Näin lähtee vuosien projektiparta
Näin lähtee vuosien projektiparta
Teemu Lehto päätti jääräpäisesti antaa partansa kasvaa, kunnes vuokrasopimus Helsingin kaupungin kanssa olisi allekirjoitettu. Joulukuun 8. päivä tavoite toteutui. Parta lähti samana päivänä Lapinlahden sairaalassa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?