Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 9. joulukuuta 2015

Rasisti vai suvakki? Näin valtakunnansyyttäjä luokitteli maahanmuuttoon liittyvät rikokset

Maahanmuutto alkaa näkyä syyttäjien työpöydillä. Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen luokitteli maahanmuuttoon liittyvät rikokset viiteen eri kategoriaan.

HS Ilta
 
Sirpa Räihä
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ihmettelee suomalaisten rähinöintiä maahanmuuton ympärillä. ”Maahanmuutosta on tullut yhteiskunnallinen ukkosenjohdatin”.
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ihmettelee suomalaisten rähinöintiä maahanmuuton ympärillä. ”Maahanmuutosta on tullut yhteiskunnallinen ukkosenjohdatin”. Kuva: Sirpa Räihä

Turvapaikanhakijoiden tulo ja maahanmuutto alkavat näkyä vähitellen myös syyttäjien työpöydällä.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen luokittelee maahanmuuttoon liittyvät rikosepäilyt viiteen ryhmään. Niistä kummallisimpana hän pitää kantasuomalaisten keskinäistä rähinöintiä.

”Leimakirveet heiluvat. Nyt meidät on näköjään haettu rasisteihin ja suvakkeihin”, Nissinen kirjoittaa Valtakunnansyyttäjänviraston blogissa.

”Yhteenotot ryhmien välillä ovat toistaiseksi pääosin olleet sanallisia, mutta erilaisten mielenosoitusten yhteydessä on jo varauduttava myös muuhun.”

Tästä muusta nähtiin konkreettinen esimerkki itsenäisyyspäivän yhteenotoissa Helsingissä.

Miten valtakunnansyyttäjä sitten luokittelee maahanmuuttoon liittyvät rikosepäilyt? Tähän tapaan:

1. Maahantuloon liittyvät rikokset, kuten laittoman maahantulon järjestäminen tai ihmiskauppa. Myös rikoksesta epäilty voi olla turvapaikan hakija.

2. Maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden rikokset. Törkeimmissä tapauksissa on ollut kyse raiskausepäilyistä.

3. Keskinäiset välienselvittelyt vaikkapa vastaanottokeskuksissa. ”Joukkotappeluksi kehkeytyvä tilanne voi alkaa hyvin mitättömän tuntuisesta syystä, vaikkapa mikroaaltouunin käytöstä.”

4. Suomalaisten tekemät rikokset. Näistä Nissinen ottaa esiin polttopulloiskut sekä kiihotuksen kansanryhmää vastaan, joka taas voi yllyttää toisia ihmisiä iskuihin. Kiihottajan selitys on Nissisen mukaan helppo arvata:

”Sehän oli läppä. Ei sitä ollut ainakaan rikokseen yllyttämiseksi tarkoitettu. Käytin vain sananvapauttani.”

5. ”Rasistien ja suvakkien” väliset rähinät. ”Mikä tätä kansakuntaa vaivaa? Onko oikeasti syy maahanmuutossa?” valtakunnansyyttäjä aprikoi.

Esimerkiksi Helsingissä poliisi on loppukesästä lähtien toistuvasti joutunut raskaalla kädellä pitämään maahanmuuton vastustajia ja heidän vastustajiaan poissa toistensa kimpusta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?