Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 10. marraskuuta 2015

Pääministeri Cameron vaati EU:lta joustavuutta –tai Britannia eroaa koko unionista

HS Ilta
 
TOBY MELVILLE
Cameronin linjapuhe merkitsee Britannian ja muun EU:n neuvottelujen kiihtymistä.
Cameronin linjapuhe merkitsee Britannian ja muun EU:n neuvottelujen kiihtymistä. Kuva: TOBY MELVILLE

Lontoo. Britannian pääministeri David Cameron vaati tiistaina Euroopan unionia kehittymään nykyistä joustavammaksi, tai Britannia saattaa erota koko unionista.

”Totta kai Britannian pärjää EU:n ulkopuolella. Ydinkysymys on siinä, onko Britannian parempi ja turvallisempi EU:ssa vai sen ulkopuolella”, Cameron sanoi Chatham House -ajatuspajassa pitämässä puheessaan.

Cameronin linjapuhe merkitsee samalla Britannian ja muun EU:n neuvottelujen kiihtymistä.

Cameronin konservatiivihallitus järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyyden jatkosta vuoden 2017 loppuun mennessä. Sitä ennen Britannia haluaa neuvotella EU-suhteensa uusiksi. Sopuun on määrä päästä aikaisintaa joulukuun EU-huippukokouksessa.

”EU:n pitää olla joustava verkosto, ei kiinteä blokki. 28 jäsenmaan monimuotoisuus on etu, jota pitää juhlia. Emme tarvitse lisää eurooppalaista sääntelyä, usein vähemmän parempi”, pääministeri linjasi tiistaina.

Puheen oli tarkoitus tuoda lisää tietoa Britannian vaatimuksista. Kuten ennalta odotettiinkin, Cameron ei mennyt syvälle yksityiskohtiin.

Hän toisti Britannian neljä avainvaatimusta, jotka ovat tulleet tutuiksi aiemminkin. Ensinnäkin brittihallitus haluaa, että euron ulkopuolisten maiden edut turvataan yhteismarkkinoilla. Britannia ei kuulu yhteisvaluutta euroon eikä aio siihen liittyäkään.

Toiseksi Cameron haluaa lisätä EU:n kilpailukykyä ja vähentää EU-säätelyä. Britannia haluaa myös takeet siitä, että sitä ei imaista mukaan EU:n jatkuvaan syventymiseen. Samalla kansallisten parlamenttien valtaa on vahvistettava.

Poliittisesti herkin kiistakysymys on brittihallituksen halu hillitä EU-maista tulevaa maahanmuuttoa.

Cameron ei lähtenyt vaatimaan kattoa tai sulkua EU-kansalaisten maahanmuutolle, mutta hän haluaa vähentää Britannian houkuttelevuutta tulijoiden silmissä.

Tähän kuuluu muun muassa sosiaalitukien epääminen niiltä työssä käyviltä EU-kansalaisilta, jotka eivät ole asuneet Britanniassa neljää vuotta. Jatkossa lapsilisiä ei saisi enää niille lapsille, jotka eivät asu Britanniassa.

EU-maista muuttaneet työttömät työnhakijat ei enää jatkossa saisi samanlaisia tukia kuin brittityöttömät. Ja jos kuudessa kuukaudessa ei löydy töitä, voi edessä olla passitus ulos maasta.

Cameron painotti, että maahanmuuton rajoittamisessa kyse ei ole kenenkään etnisestä tai muusta taustasta.

”Maahanmuuton laajuus ja nopeus on liian suuri, mikä aiheuttaa kovia paineita julkisiin palveluihin.”

Brittihallitus on lähettänyt tiistaina vaatimuslistansa myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille. Tulevissa neuvotteluissa kuullaan kaikkia jäsenmaita, vaikka loppupeleissä suurten jäsenmaiden kuten Saksan ja Raskan kanta on ratkaiseva.

Pääministerin mukaan muissa jäsenmaissa ollaan kuunneltu ymmärtäväisinä Britannian vaatimuksia.

EU:ssa ensimmäiset reaktiot Cameronin vaatimuksista olivat toteavia.

”Cameronin kirjeen jälkeen neuvottelut voivat nyt alkaa”, totesi Tusk.

Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioi puolestaan, että jotkin vaatimuksista ovat enemmän vaikeita kuin toiset.

Cameron vahvisti tiistaina, että toista kansanääneystystä EU-jäsenyydestä ei järjestetä, joten lopputuloksen kanssa täytyy elää. Pääministerin oma kanta kansanäänestykseen määräytyy kuulemma sen mukaan, mitä EU-neuvotteluissa sovitaan.

”Luotan, että saavutamme neuvottelusopimuksen, joka hyödyttää niin Britanniaa kuin EU:takin. Jos näin tapahtuu, tulen kampanjoimaan koko sydämelläni ja sielullani sen puolesta, että jäämme EU:hun.”

Jos taas brittien vaatimuksia ei EU:ssa kuunnella, on tilanne toinen.

”Sillon en sulje mitään pois.”

Britannian EU-ehdot eivät ole "mahdoton tehtävä"
Britannian EU-ehdot eivät ole "mahdoton tehtävä"
Britannian pääministeri David Cameron vaati tiistaina Euroopan unionia kehittymään nykyistä joustavammaksi, tai Britannia saattaa erota koko unionista. Puheessaan hän painotti, että maan vaatimukset eivät ole mitenkään mahdottomia. Kuva: Reuters.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?