Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 10. marraskuuta 2015

Huippunopeat raitiovaunut tarjolla Espooseen ja Helsinkiin – Lähes kaksi kertaa nykyratikoita nopeampia

HS Ilta
 
WSP
Raide-Jokerin havainnekuva Käskynhaltijantieltä Helsingin Oulunkylästä.
Raide-Jokerin havainnekuva Käskynhaltijantieltä Helsingin Oulunkylästä. Kuva: WSP

Jo 1990-luvulta lähtien esillä ollut Raide-Jokeri-hanke nitkahtaa vuodenvaihteessa piirun verran eteenpäin. Silloin valmistuu Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunnitellun pikaraitiotien hankesuunnitelma.

Pikaraitiovaunujen keskinopeus olisi peräti 25 kilometriä tunnissa. Eli viiden kilometrin matka taittuisi 12 minuutissa. Nykyisten raitiovaunujen keskinopeus on 14,6 kilometriä tunnissa.

Suomen ensimmäinen pikaraitiotie toisi toteutuessaan raideliikenteen keskelle Espoon ja Helsingin lähiöitä.

Helsinki ja Espoo ovat päättämässä hankkeen etenemisestä ensi vuonna. Tiukka talouskuri on uhannut viivästyttää Raide-Jokerin rakentamista jälleen useilla vuosilla, mutta Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) johtokunnan mielestä hanketta ei pitäisi enää lykätä. HKL:n johtokunta esitti elokuussa, että liikennelaitoksen vuoteen 2025 ulottuvaa investointiohjelmaa korotettaisiin 110 miljoonalla eurolla, mikä mahdollistaisi hankkeen toteuttamisen vuosina 2020–2022.

Yksityiskohtaisten toteutussuunnitelmien laadinta alkaa siinä tapauksessa, jos Helsinki ja Espoo päättävät ensi vuonna jatkaa Raide-Jokerin valmistelua. Vuodenvaihteessa valmistuvassa hankesuunnitelmassa määritellään jo muun muassa raitiotien ja pysäkkien sijainti, tarvittavat muutokset katuihin sekä rakentamisen kustannukset.

Raide-Jokerin on suunniteltu kulkevan pääosin omalla väylällään erillään muusta liikenteestä, mikä estää ruuhkiin jumittumisen. Matkantekoa nopeuttaa myös se, että pysäkkejä on pikaraitiotiellä harvemmassa kuin perinteisillä raitiolinjoilla: keskimäärin 800 metrin välein.

Raide-Jokerin on määrä korvata nykyinen runkobussilinja 550, joka on kaupunkisuunnitteluviraston mukaan Helsingin vilkkaimmin liikennöity bussilinja. Matkustajamäärien ennustetaan kasvavan tulevaisuudessa entisestään muun muassa siksi, että Itäkeskuksen naapuriin Myllypuroon rakennetaan Metropolia-ammattikorkeakoulun yli 6 000 opiskelijan kampus.

Suunnitelman mukaan Raide-Jokerin noin 25 kilometrin pituinen rata kulkisi Itäkeskuksesta Viikin, Oulunkylän, Maunulan, Haagan, Pitäjänmäen, Leppävaaran ja Laajalahden kautta Keilaniemeen. Pysäkkejä on tulossa 33, ja raitiovaunujen vuorovälin pitäisi pysyä 5–10 minuutissa.

Ennusteen mukaan Raide-Jokeria voisi käyttää vuonna 2040 yhdessä arkivuorokaudessa 140 000 matkustajaa.

Metroliikenne alkaa ulottua Helsingistä Espooseen jo ensi vuoden elokuussa, kun länsimetron ensimmäinen vaihe valmistuu. HSTV:n videosta voi katsoa jo nyt, miltä näyttää rakennustöissä käytettävän tunnelijunan metromatka Ruoholahdesta Matinkylään.

Hankesuunnitelmaan sisältyvät liikennesuunnitelmat ovat nähtävissä 16.11.–5.12. infotila Laiturilla Helsingin Kampissa sekä kauppakeskus Sellon kirjastossa Espoon Leppävaarassa. Suunnitelmiin voi tutustua myös hankkeen verkkosivuilla osoitteessa www.raidejokeri.info.

WSP
Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.
Raide-Jokerin havainnekuva Linnoitustieltä Espoon Leppävaarasta.
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?