Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 10. joulukuuta 2015

Taiteilijat eristävät talon tuhanneksi vuodeksi muurilla – etsivät teosta varten tyypillistä suomalaista pihapiiriä

HS Ilta
 
Vesa-Matti Väärä
Lönnströmin taidemuseon ensimmäisen suurprojektin toteuttajiksi valikoitui IC-98 eli Visa Suonpää ja Patrik Söderlund.
Lönnströmin taidemuseon ensimmäisen suurprojektin toteuttajiksi valikoitui IC-98 eli Visa Suonpää ja Patrik Söderlund. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Raumalainen Lönnströmin taidemuseo rahoittaa taiteilijapari IC-98:n nykytaidehankkeen, jossa taiteilijat hankkivat suomalaisen kiinteistön, ympäröivät sen portittomalla aidalla ja jättävät sen ”ajan asunnoksi” tuhanneksi vuodeksi.

IC-98 eli taiteilijat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974) edustivat Suomea tämän vuoden Venetsian biennaalissa.

Lönnströmin taidemuseo on puolestaan niin sanottu seinätön museo: Museo luopui tänä vuonna rakennuksestaan ja käyttää nyt rahansa nykytaideprojektien rahoittamiseen.

”Innostuimme Lönnströmin projektissa siitä, että jokin museo vihdoinkin päätti luopua seinistään. Tilanne tarjosi mahdollisuuden pohtia museon tehtävää – ja laajemmin ajan käsitettä”, ilmoittavat Suonpää ja Söderlund tiedotteessa.

Khronoksen talo -nimellä toteuttavaa teosta varten taiteilijat etsivät tyypillistä suomalaista pihapiiriä, jonka suojata ihmisen vaikutukselta. Kiinteistön koskemattomuuden he pyrkivät takaamaan aidan ohella virallisilla luvilla ja sopimuksilla. Sekä prosessi että ”ajan asuinsija” itse on määrä dokumentoida.

Lönnströmin taidemuseon johtaja Jenny Nybomin pitää projektia hienona esimerkkinä taideteosta, jossa yleisö ei välttämättä matkusta paikan päälle katsomaan hankittua kiinteistöä, vaan saa aivoja kutkuttavan elämyksen tutustumalla teoksen ideaan, seuraamalla sitä ja pohtimalla siihen liittyviä kysymyksiä.

Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö perustettiin vuonna 1987 ylläpitämään Lönnströmien kotimuseota Raumalla sekä edistämään kuvataidetta. Vuonna 1993 säätiö avasi Lönnströmin taidemuseon Rauman Valtakadulla. Taidemuseokiinteistön säätiö myi vuonna 2015, sillä sen ylläpitokustannukset nousivat muutamassa vuodessa kymmeniä prosentteja ja talon julkisivu vaati suurta remonttia. Säätiö päätti luopua rakennuksesta ja kanavoida rahat suoraan nykytaideprojekteihin.

IC-98 saa Lönnströmin taidemuseolta 30 000 euron työskentelyapurahan sekä 70 000 euroa projektin toteuttamiseen. Jatkossa projektihaku on avoinna joka vuosi.

UUTISET

HS:n Haloo Eurooppa -joulukalenterin 10. luukku, Hollanti:

Pitkien ihmisten vaateliikkeen omistajan mukaan korot pukevat 190-senttisiä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?