Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 10. joulukuuta 2015

Suomessa asuvat kaksosveljekset pidätetty yhdestätoista murhasta Irakissa – Krp:n näyttönä Isisin propagandavideo

HS Ilta
 
Jukka Harju
Rikoskomisario Jari Räty puhui tiedotustilaisuudessa torstaina.
Rikoskomisario Jari Räty puhui tiedotustilaisuudessa torstaina. Kuva: Jukka Harju

Suomen keskusrikospoliisi on pidättänyt kaksi Suomessa oleskelevaa miestä, joiden epäillään surmanneen yksitoista Isisin vankia Irakissa.

Epäillyt ovat 23-vuotiaita ja irakilaisia. He ovat tulleet Suomeen tämän vuoden syyskuussa.

Isis teki tilanteesta propagandavideon, joka on ollut esillä internetissä. Miesten epäillään toimineen järjestön jäseninä. Yksi olennainen osa nyt olemassa olevaa näyttöä on juuri video, jossa Isisin miehet tappavat maassa makaavat aseettomat ja sidotut sotilaat.

Keskusrikospoliisi tutkii nyt tarkasti Isisin videota ja selvittää, millaisen näytön se muodostaa. Epäillyt ovat kaksosveljekset ja mahdollisesti esiintyvät videolla ilman naamiota.

”On kyse videosta, jossa epäillyt henkilöt ampuvat maassa makaavia sidottuja henkilöitä”, sanoi rikoskomisario Jari Räty keskusrikospoliisista tiedotustilaisuudessa Tampereella.

Video on hyvätasoinen, mutta Räty ei vielä halunnut ottaa kantaa, voidaanko miehet siitä tunnistaa, ainakaan vedenpitävästi. Hän kertoi, että videolla osa miehistä on ilman kasvonaamiota, osa naamioituneena. Yksikään uhreista ei jäänyt henkiin videolla.

”Uhrit on laitettu maahan makaamaan ja yksitellen ammuttu”, Räty sanoi.

Uhrit olivat Irakin armeijan nuoria kadetteja, jotka olivat menossa lomille, aseettomina. Tilanne liittyy suureen taisteluun Isisin ja Irakin armeijan välillä kesällä 2014, jolloin Isis tappoi noin 1 700 armeijan sotilasta.

Räty ei halunnut poliisin linjauksen mukaan kommentoida lainkaan, ovatko miehet Suomessa turvapaikanhakijoina.

”Valitettavasti en voi siihen vastata”, hän sanoi toistuviin kysymyksiin miesten mahdollisesta turvapaikkastatuksesta.

”Tästä voi kyllä tehdä johtopäätöksiä.”

He saapuivat Suomeen syyskuussa ja heidät otettiin kiinni tiistaina Forssan läheltä. Heidän vangitsemisoikeudenkäyntinsä on perjantaina Tampereella.

Poliisi myös selvittää, onko tapauksesta muita videoita, kuin Isisin toimittama.

Tiedotustilaisuudessa ilmeni myös, että poliisilla on pieni tulkkiongelma, mikä on haitannut juuri alkaneita miesten kuulusteluja. Räty ei voinut vielä kertoa esimerkiksi sitä, mikä on miesten vastaus epäilyihin.

Poliisi kertoi päässeensä veljesten jäljille omien tutkimustensa kautta, samoin se kertoi, että tutkinnassa on myös Suomessa kuultuja kertomuksia miesten mahdollisesta osuudesta veritekoihin. Tämä voisi viitata siihen, että joku muu Suomessa olisi myös kuullut jotain teoista.

Tapaus ei kuitenkaan liity pari viikkoa sitten julki tulleeseen sotarikosepäilyyn, jota Tampereen keskusrikospoliisi niinikään tutkii.

Jos tapaus menee joskus oikeuteen asti, se käsitellään Tampereella. Poliisilla olisi tarvetta tutkinnassa saada erilaista tietoa myös Irakista. Räty totesi, ettei tiedä vielä, lähteekö suomalaisia tutkijoita sinne.

”Olisi tarvetta saada sieltä tietoa ja sitä yritetään nyt eri tavoin.”

KRP pääsi miesten jäljille omien tutkimustensa kautta, mutta tutkii rikoksia yhdessä suojelupoliisin kanssa.

MTV3:n tietojen mukaan ainakin toinen epäilty otettiin kiinni vastaanottokeskuksessa Forssassa.

Aiemmin syksyllä Suomessa vangittiin sotarikoksesta epäiltynä irakilainen turvapaikanhakija. Hänet vangittiin internetistä löytyneen raa’an kuvamateriaalin vuoksi. Epäilty teko on tapahtunut kesällä 2014.

Syksyllä vangittu epäilty on HS:n tietojen mukaan ollut mukana shiiojen aseellisissa joukoissa, jotka taistelevat Isisiä vastaan.

Suomeen on HS:n tietojen mukaan tullut turvapaikanhakijoina useita henkilöitä, joilla on yhteyksiä Irakin aseellisiin shiia-joukkoihin ja toisaalta useita ihmisiä, joilla on yhteyksiä Isisiin.

Suojelupoliisi on kertonut, että Suomeen saapuneiden joukossa on ihmisiä, joilla on yhteyksiä konfliktialueiden väkivaltaisiin ryhmiin.

Supon mukaan se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että heistä olisi mitään uhkaa Suomessa, vaan Supon tehtävänä on löytää erikseen ne, joiden arvioidaan aiheuttavan uhkaa valtakunnan turvallisuudelle.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

UUTISET

HS:n Haloo Eurooppa -joulukalenterin 10. luukku, Hollanti:

Pitkien ihmisten vaateliikkeen omistajan mukaan korot pukevat 190-senttisiä

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?